Siirry pääsisältöön

Sopimusehdotukset kuin kaksi marjaa – mutta riittääkö se?

Kreikka jätti 13-sivuisen sopimusehdotuksensa pari tuntia ennen puolta yötä eilen torstaina (9.7.2015). Sisällöltään se muistuttaa paljolti troikan (EKP:n IMF:n ja Euroopan komission) kymmensivuista ehdotusta perjantailta 26. päivä kesäkuuta, jossa oli myönnytyksiä 25. kesäkuuta päivättyyn ehdotukseen, jonka kreikkalaiset kansanäänestyksessään hylkäsi.

Myönnytyksiä

Kreikka myöntyy muun muassa eläkeuudistukseen joka säästäisi summan joka vastaisi yhtä prosenttia Kreikan bruttokansantuotteesta (BKT). Lisäksi se myöntyy kiinteään ja esimerkiksi myös ravintoloita koskevaan 23 prosentin arvonlisäveroon, joka tuottaisi toisen prosentin nettotuloja.

Myös kreikkalaisten saarten verohuojennusten poisto, köyhimpien eläkeläisten lisämaksujen (EKAS) poistaminen vuoteen 2019 loppuun mennessä ja yhteisöveron nostaminen 28 prosenttiin on mukana myönnytysten listalla. Kreikan ehdotus vastaa siten hyvin pitkälle troikan viimeisintä sopimusehdotusta (voit kohta kohdalta verrata sopimusehdotuksia keskenään alla).

Troikan Ehdotus 26062015

Kreikan Ehdotus 09072015

Mutta…

Kreikka vaatii kuitenkin myönnytystensä kyytipojaksi uutta 53,5 miljardin euron lainaa sekä leikkauksia vanhoille lainoilleen. Kreikalla on 320 miljardia euroa velkaa mikä vastaa 177 prosenttia Kreikan 180 miljardin euron BKT:stä (vastaavasti Suomen valtionvelka on 124 miljardia, mikä vastaa 60 prosenttia suomen 205 miljardin euron BKT:sta). Kreikan BKT on laskenut neljänneksellä sitten 2010.

Yhdysvallat on kritisoinut velkojamaita siitä, etteivät suostu leikkaamaan Kreikan roskalainoja. Troikan kolmas osapuoli, Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on myös kypsynyt Kreikan velkojen leikkaamiseen. Myös Ranska on ollut suopea ajatusta kohtaan.

Näiden näkemys (Ranskan sosialistisen katsantokannan lisäksi) on, että on parempi leikata osa lainoista ja saada loput saatavista takaisin, kuin itsepintaisesti pitää kiinni kaikista lainoista, tehdä Kreikan palautumisesta mahdottoman ja siten hävitä kaikki.

Suomi, Hollanti ja Saksan kuitenkin vastustavat lainojen leikkauksia jyrkästi. Näiden maiden kansojen oikeudentajua loukkaa ajatus, että kreikkalaisten “tuhlaamat” eurot annettaisi anteeksi. Siksi varsinkin Saksan liittokansleri Angela Merkel joutuu viikonlopun neuvotteluissa taas kovan paikan eteen. Nähtäväksi jää, pysyykö hän edelleen lujana.

Luottamusta?

Velkojen leikkaamisen lisäksi ehkä suurin haaste on kuitenkin luottamuspula. Kreikka on Tsipraksen johdolla käyttäytynyt oikukkaasti kuin loukkaantunut teini. Viimeinen pisara oli kesken neuvotteluiden mielivaltaisesti järjestetty kansanäänestys, jossa kreikkalaisia laitettiin äänestämään monimutkaisesta sopimusluonnoksesta joka ei enää ollut voimassa.

Kysymys kuuluu, voiko Tsiprakseen ja Syrizaan luottaa? Toteuttavatko he sopimusehdotuksen mukaisen suunnitelmansa vai olemmeko kohta taas pisteessä, missä lainapaketin seuraava erä on vaakalaudalla koska luvattuja toimenpiteitä ei ole tehty?

Ensimmäinen este on jo tänään perjantaina kun Tsipras hakee hyväksyntää sopimusehdotukselleen Kreikan parlamentilta.

Viikonlopun lopputulema

Vaikka sopimusluonnokset nyt ovat lähes kuin kaksi marjaa on siksi hyvin mahdollista, että Kreikan kriisin ratkaisu viimekädessä kaatuu joko eriävään moraalikäsitykseen tai luottamuspulaan – tai molempiin.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
10.07.2015 20:27

Eihän Suomella ole mitään hätää . “Urpilainenhan neuvotteli
Suomelle velkojen “vakuudet” ja Vanhanen piti lainan antamista
Kreikalle “hyvänä busineksenä”.

Nimetön
Nimetön
12.07.2015 13:44

Lainoja on pakko antaa anteeksi. Ei kreikka tule koskaan maksamaan koko summaa takaisin. Varsinkik nyt kun tappiot on sopivasti sosialisoitu. Poliittista palloilua väistämättömän edessä