Solidium hukkasi TeliaSonera-rahoista kaksi miljoonaa euroa matkalla yhtiökokoukseen

Olen kritisoinut valtion sijoitusyhtiö Solidiumin sijoitustoimintaa sekä kuluvan vuoden elokuussa että syyskuussa. Sijoitusyhtiö tiedotti 1. lokakuuta viimeisimmästä tilinpäätöksestään ja 30. syyskuuta järjestetyn varsinaisen yhtiökokouksensa päätöksistä. Tiedote paljastaa valtion TeliaSonera-osakkeiden myyntirahojen kahden miljoonan euron häviämisen valuuttakauppaan päättyneen syyskuun aikana.

Alkuun lienee perusteltua palata ajassa muutama viikko taaksepäin päivämäärään 5.9.2013, jolloin Solidium tiedotti TeliaSonera-osakkeidensa myyntiin liittyen seuraavasti (lihavointi omani):

”Solidium Oy on myynyt tänään 5.9.2013 nopeutetussa tarjousmenettelyssä kansainvälisille ja pohjoismaisille instituutiosijoittajille 68 miljoonaa TeliaSonera AB:n osaketta, eli noin 1,6 prosenttia TeliaSoneran liikkeeseen lasketuista osakkeista (”Osakemyynti”). Myyntitulot ovat noin 368 miljoonaa euroa.

Sitten viimeisimpään eli 1.10.2013 julkaistuun tiedotteeseen, jossa Solidium kertoi tilinpäätöksestään ja varsinaisen yhtiökokouksensa päätöksistä seuraavasti (lihavointi omani):

”Solidium myi 5.9.2013 68 miljoonaa TeliaSonera AB:n osaketta jonka seurauksena Solidiumin omistus TeliaSonerassa laski 11,7 prosentista 10,1 prosenttiin. Myyntitulot olivat noin 366 miljoonaa euroa.

Tarkkaavainen kansalainen havaitsee, että valtion omistamien TeliaSonera-osakkeiden myyntituloista katosi neljän viikon aikana kaksi miljoonaa euroa. Ajatuksistani ensimmäinen oli, että puuttuvat miljoonat liittyvät jollakin tavoin osakemyynnistä annettuun toimeksiantoon ja siihen kytkeytyviin ”kaupankäyntipalkkioihin ja mahdollisiin muihin sopimusmaksuihin”, joiden mahdollisuudesta Solidium tiedotti itse syyskuun alussa.

Kysyin tuolloin blogissa, kuinka paljon Deutsche Bankin Lontoon-haarakonttori ansaitsi 15 minuuttia kestäneestä toimeksiantourakasta. Tiedustelin, olisiko palkkio esimerkiksi ryöstöltä kuulostava prosentti kauppasummasta eli noin 3,7 miljoonaa euroa? Nyt havaitsemani puuttuvat kaksi miljoonaa euroa sopisivat jonkinlaisella tarkkuudella arvioituun suuruusluokkaan, joten päätin kysyä asiaa suoraan Solidiumista.

Sain asiallisen, nopean ja ystävällisen vastauksen, jonka mukaan 5. syyskuuta tiedotettu 368 miljoonan euron tili TeliaSonera-osakkeiden myynnistä olikin vain laskennallinen, ei suinkaan lopullinen. Solidiumin kassaan oli nimittäin tulossa siinä vaiheessa vain Ruotsin kruunuja, vaikka sijoitusyhtiön julkistamassa tiedotteessa puhuttiin juhlavasti ainoastaan myyntieuroista. Euroista, joilla Suomen valtiontaloutta rahoitetaan, ja joissa Solidium joutuu myyntisumman Suomen valtiolle tilittämään.

Ainakaan minä en ymmärrä logiikkaa, että saatavat varat ilmoitetaan osakemyynnistä kertovassa tiedotteessa euroissa, vaikka niiden tuloutumisesta on tehty sopimus vasta kruunuiksi, eikä saatavaa ole edes tarkoitus kiinnittää euroiksi osakkeiden myyntihetken valuuttakurssilla ja tiedotteen julkistamishetkellä. Periaate on yksinkertainen: jos myyt kruunuissa, raportoit kruunuissa, ja jos myyt euroissa, niin raportoit euroissa. Jos raportoit muuta, niin kerrot kyseessä olevan arvio.

On selvää, että Solidium olisi saanut TeliaSonera-osakkeidensa myynneistä euroina alkuperäiset 368 miljoonaa, jos valuuttakauppa olisi suoritettu välittömästi osakemyyntien yhteydessä, tai vaihtoehtoisesti valuuttapositio olisi suojattu johdannaismarkkinoilla. Näin ei kuitenkaan toimittu, joten on mielestäni harhaanjohtavaa piilottaa tietoisesti harjoitetun muutaman päivän valuuttanäkemyksen tappio TeliaSonera-osakkeiden myyntien sekaan.

Mielestäni osakemyynti ja valuuttanäkemys ovat kaksi aivan eri asiaa. Myös Solidiumin 5.9.2013 päivätty tiedote antaa kuvan osakemyyntien euromääristä lopullisina kirjanpidollisine vaikutuksineen, eikä asiayhteydessä ole havaittavissa viittausta EUR/SEK-vaihtosuhteen aiheuttamaan epävarmuuteen. Itse asiassa koko tiedotteesta ei löydy sanaa kruunu, saati sitten mitään sille läheistä synonyymiä.

Normaalitilanteessa jopa pienet ja keskisuuret yhtiöt suojaavat vieraassa valuutassa olevat saatavansa sähköisillä arvopaperimarkkinoilla hyvin yksinkertaisella tavalla reaaliaikaisesti. Näin siis ainakin yksityisellä puolella, jossa toimintaa johdetaan kustannustehokkaasti. Solidiumin tapauksessa ulkomaan valuutassa tuloutuvan mittavan valuuttasaatavan suojaaminen euromääräisesti olisi ollut täysin perusteltua, koska TeliaSonera-osakkeiden myyntisumma vastaa miltei 5:ä prosenttia Suomen valtion vuotuisesta budjettivajeesta.

Solidiumissa päätettiin kuitenkin tietoisesti jättää kruunumääräinen valuuttapositio auki ja pelata 2-3 päivän ajan lyhyen tähtäimen valuuttapeliä. Ruotsin Riksbanken järjesti ennalta ilmoittamansa korkokokouksen varsin pian Solidiumin TeliaSonera-osakkeiden myyntien jälkeen, ja kruunu luisui selvään alamäkeen kokouksen annin tultua julki. Siinä vaiheessa tulikin jo kiire Forexin tiskille.

Olisi mielestäni järkevää pohtia, kannattaako valtion sijoitusyhtiön laajentaa sijoitusuniversumiaan satojen miljoonien eurojen panoksilla kansainvälisille valuuttamarkkinoille, kun yksistään kotimaisella osakepuolella viime tilikauden nettotulos valahti 232 miljoonaa euroa miinukselle? Ensimmäisen näytöksen perusteella Solidiumin harjoittamissa valuuttakaupoissa sijoitusvarallisuuden puoliintumisaika on jopa lyhyempi kuin sijoitusyhtiön suorissa osakesijoituksissa.

Ajoituksen osalta track record näyttää kuitenkin yhdenmukaiselta, sillä Solidium vaihtoi kruununsa euroiksi miltei viimeisten 15 kuukauden heikoimpaan kurssitasoon (EUR/SEK 8,750). Tänään 2 miljoonan euron valuuttatappio olisi vaihtunut jo noin 5 miljoonan euron voitoksi (EUR/SEK 8,599). Ei kiitos enää valuuttanäkemyksen ottamista yhteisillä varoillamme.

Toinen mielestäni olennainen kysymys on, miksi Solidium pelasi lyhyen aikavälin valuuttanäkemystä Ruotsin kruunun puolesta, kun jo lähtökohtaisesti oli tiedossa, että sijoitusyhtiö tilittää osakemyyntien tulot Suomen valtiolle euroissa vielä saman kuukauden aikana? 30. syyskuuta järjestetty Solidiumin yhtiökokoushan päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti, että Solidiumista maksetaan pääoman palautuksena voitonjakoa Suomen valtiolle yhteensä 800 miljoonaa euroa.

Kysymyksistäni viimeinen on, tietääkö arvoisa omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala, kenen idea oli leikkiä George Sorosta ohikiitävän hetken?

Loppukaneettina mainittakoon, että Solidium ilmoitti 1. lokakuuta hallituksensa vahvistamisesta kahdella uudella jäsenellä. Molemmat tulokkaat saavat vuosipalkkioina vaatimattomat 30 000 euroa per henkilö. Summa ei tietenkään ole vastuun suuruuteen ja laatuun nähden riittävä korvaus, joten myös jokaista hallituksen kokousta kohden päätettiin maksaa kiinteän palkkion päälle vielä 600 euroa kokouspalkkiota per henkilö. Sillä korvauksella voikin sitten jo olla mukana valvomassa toimeksiantoa tai kahta kunkin tilikauden aikana. Osakeyhtiölain mukaan Solidiumille riittäisi yksi hallituksen jäsen, nyt heitä pyörii palkkiolistoilla arkijohtajien lisäksi seitsemän.

Solidiumin viimeaikainen kompurointi osoittaa, ettei yhteisten sijoitusvarojemme valvonta ole välttämättä vieläkään riittävällä tasolla. Asiantuntemusta tarvitaan enemmän, byrokratiaa on lisättävä, ja valvovalle elimellekin tarvittaneen vielä oma pienestä piiristä muodostettu valvojansa. Ehdotan, että sijoitusalan parhaiden kotimaisten asiantuntijoiden joukosta muodostetaan Solidiumiin välittömästi runsaslukuinen hallintoneuvosto ja kansallinen sijoituskomitea, jotka yhteistyössä varmistavat valtion sijoitusyhtiössä harjoitettavien sijoitusprosessien asianmukaisuuden. Tehokkuudesta välittämättä.

Tarvitsemme ainakin viisi henkilöä vahtimaan kutakin salkkuyhtiötämme, vaikka jokaisessa pörssiyhtiössä on myös toimiva palkkajohto, jonka tehtävänä on tietää mitä kussakin yhtiössä tulee menestyksen eteen tehdä. Harvoin kai omistajat sitä kertovat?

Kirjoittajan toisen sijoituskirjan Hajauta tai hajoa (311 s.) ennakkomyynti on alkanut!

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista TeliaSoneran osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä pyrkimyksenä ole ottaa kantaa osakekurssin tuleviin muutoksiin, taikka antaa osakkeelle tavoitehintaa tai sijoitussuositusta. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Kuvamateriaalin lähde suomenkuvalehti.fi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.10.2013 11:42

Näin niitä yhteisiä varoja hoidetaan. Se on hyvä, että joku uskaltaa kirjoittaa ja kertoa. Valtiontalouden tarkastusviraston tulisi selvittää perinpohjin miten osakekaupat on kilpailutettu ja miten hoidettiin valuuttakaupat. Valuiko jonkun taskuun rahaa siinä sivussa?

Nimetön
Nimetön
02.10.2013 14:06

Loistavaa tekstiä. Jatka vain Jukka Solidiumin pommittamista. Nämä artikkelit olisi hyvä saada laajempaankin tietoon, josko vaikka iltapäivälehdistö innostuisi. Tai ainakin kauppalehti yms. Kansalaisethan eivät tajua tästä mitään ja suurin osa olettaa varmasti että Solidium tekee tärkeää työtä 11 hengen työpanoksellaan kun vuosittain tehdään toimeksianto tai kaksi(nämäkin käytönnössä sitten ulkoistetaan jollekin ulkomaiselle pankkiiriliikkeelle) ja odotetaan osinkojen putoamista. Molemmat tehtäviä joissa Solidiumin väki ei oikeasti itse toimi aktviivisesti juuri ollenkaan vaan tarkistaa päivän päätteeksi että tekivätkö muut hommansa. Tuntuu kyllä erittäin tarpeelliselta että Solidiumin hallituksen jäsenmäärää on lisätty 5 –>7. Solidiumin johtoporras tehnee tämän jälkeen viisastuneen hallituksen strategisten ohjeiden mukaan varmasti parempaa… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
02.10.2013 14:47

Kiitos ravistelusta, hyvä että joku tarttuu tähän ministerille rakennettuun suojamuuriin. Jos Solidiumin tehtävä on saada kansalaisten rahoille vastuullisesti mahdollisimman hyvää tuottoa, niin jälki on aivan hirvittävän huonoa.

Jos taas tavoite on tukea työllisyyttä, työvoimavaltaisia vanhoja rakenteita ja yhtiöitä joiden luottokelpoisuus on yksityisillä markkinoilla mennyt, koko viritys on aivan turha.

Virkamiehetkin saisivat aikaan Talvivaaran ja Outokummun kaltaisia katastrofeja ilman Solidium -nimistä rahareikää! Muistan kyllä että Outokummun jättiakvisitiota perusteltiin nimenomaan Tornion työllisyydellä. Kaunis ajatus, mutta aivan tolkuttoman kallista veronmaksajille.

Nimetön
Nimetön
03.10.2013 10:17

En voi käsittää, kuinka paljon osaamattomuudesta maksetaan. Miten nämä hyväveliverkostot voitaisiin purkaa? Mikään ei auta, ne vain pahenevat. Eläkevarojen hallinnointi on aivan yhtä kauheaa – ellei paljon pahempaa. Solidiumin kohdalla päästiin aloittamaan alusta, mutta siitä huolimatta vain muutamassa vuodessa hallintoporras on täytetty kykenemättömillä erittäin kallispalkkaisilla hyvävelipositioilla.

Nimetön
Nimetön
03.10.2013 19:10

Erinomaisen hyvä kirjoitus.

Solidium varmaankin antaa selkeimmän numeromuotoisen kuvan julkisen sektorin taloudellisesta toiminnasta ja tehokkuudesta Suomessa. Päätöksiä tehdään toiminnan alkuperäinen tarkoitus unohtaen ja muut kuin taloudelliset perusteet nousevat pintaan silloinkin kun on kysymys yhteisen omaisuuden kartuttamisesta. Solidiumin lisäksi varmaankin myös eläkevakuutusyhtiöt kaipaisivat perinpohjaista ravistelua, ainakin jos joskus eläkkeelle haluaisimme päästä.

Surullisinta on ettei muutosta maan tapaan ole näkyvissä. Herran pelko on herran alku, ja eihän korppi korpin silmää…

Nimetön
Nimetön
04.10.2013 12:04

Jukka puhuu asiaa. Olen monesti miettinyt, että Solidiumista pitäisi saada tehottomuuden näkökulmasta tekstiä eetteriin. Ongelma vain on se, että tavallinen osakesijoittaja ei ehkä saa ääntään kuulumaan. Lisään hieman löylyä pesään liittyen tehottomuuteen ja Solidiumin orgasaation kalleuteen suhteessa hoidettavaan sijoitusvarallisuuteen ja etenkin siihen, että yhtiö ei käytännössä tee transaktioita juuri ollenkaan. Solidiumin tilinpäätöksen 2012 mukaan henkilöstökulut olivat 2.380 teur ja liiketoiminna muut kulut 3.459 teur. Tämän verran siis maksaa yhteisen sijoitusvarallisuutemme hoitaminen! Yhtiöllä on henkilöstöä tilinpäätöksen mukaan ollut keskimäärin vuoden 2012 aikana 11 henkilöä. Henkilöstökuluista palkkojen osuus oli 1.884 teur tällöin keskimääräinen palkka per henkilö oli vaatimattomat 171 teur. Toimitusjohtaja ansaitsi… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
15.05.2014 18:58

When the new logo was announced, I sent an email to Mr Gurry ofrfeing to provide my services in registering the new logo for free in Israel. I would merely have forwarded the filing fee.I was concerned that there might be a problem as the seven branches are reminiscent of the Menora logo of the State of Israel. They also remind me of a tube of Sensodyne.That as may be, the offer was never acknowleged.