Siirry pääsisältöön

SoftBank – japanilainen menestystarina

Vielä muutama vuosi sitten SoftBank oli melko tuntematon yhtiö sijoittajapiireissä. Toiset saattoivat luulla sitä nimen perustella jopa pankiksi. Tänä päivän yhtiön nimi vilahtelee säännöllisesti merkittävien talousuutisten joukossa.

SoftBankin tarina on sen perustajan Masayoshi Son tarina

Nykyään SoftBank Group on holdingyhtiö, joka toimii maailmanlaajuisesti vahvimmin televiestinnän ja sähköisen kaupankäynnin alalla. Se on sijoittanut yli 100 miljardia dollaria pääomaa investointikohteisiinsa. SoftBankin tarina on pitkälti sama, kun sen perustajan ja suurimman omistajan Masayoshi Son tarina. 57-vuotias Son on Japanin rikkain henkilö. SoftBankin hän perusti vuonna 1981 ja omistaa tästä 100 miljardin dollarin arvoisesta yhtiöstä 19 %.

Yhdysvalloissa opiskellut Masayoshi Son on loistava pääomien sijoittaja. Toiset ovat verranneet häntä jopa Warren Buffettiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana SoftBankin investoinnit ovat tuoneet sille keskimäärin 45 % vuosituoton. Suurin vaikutus tähän menestykseen on ollut kiinalaisen Alibaban omistuksella. SoftBank sijoitti Alibabaan 100 miljoonaa dollaria vuonna 2001 ja nyt tuon sijoituksen arvo on jo yli 80 miljardia dollaria!

Alibaba ei ole kuitenkaan ainoa SoftBankin sijoitusmenestys. Tuottonsa moninkertaistaneiden sijoitusten lista on pitkä. Jälkeenpäin arvioiden näyttää siltä kuin Son olisi ollut todellinen aikaansa edellä elänyt selvänäkijä. Hän aavisti internetin tulevan voiman jo ennen kuin koko systeemi oli edes suuren yleisön tiedossa. Vuonna 1995 Son panosti silloin vielä pikkuruiseen Yahoo! -yhtiöön kuusinkertaistaen alkuperäisen sijoituksensa. Mutta tämäkään ei riittänyt, vaan hän loi Yahoo!:n kanssa yhteisyrityksen Yahoo! Japanin. Tämän 70 miljoonan dollarin panostuksen arvo on nykyään noin 8 miljardia dollaria ja yritys on listattuna Tokion pörssiin.

Vuonna 2001, järkyttyneenä Japanin surkeista laajakaistayhteyksistä, hän vakuutti maan hallituksen vapauttamaan televiestinnän kilpailulle. Son perusti kaksi teleyhtiötä Japaniin – yhden kiinteällä verkolla ja toisen langattomalla – joilla hän haastoi valtion omistaman NTT-monopolin. Kukaan muu kuin Sonin Yahoo! BB (laajakaista) ei uskaltanut lähteä kilpasille NTT:n kanssa. Kiitos nykyisen markkinajohtaja Yahoo! BB:n japanilaiset saavat nykyään nauttia yhdestä maailman nopeimmista laajakaistaverkoista.

Saatuaan neljän rankan vuoden jälkeen laajakaistaliiketoimintansa kukoistamaan Son ei taaskaan malttanut jäädä aloilleen. Hän lähti toteuttamaan visiotaan internetistä ja osti huonosti johdetun ja vaikeuksissa kamppailleen Vodafone KK:n liiketoiminnat Japanissa. SoftBank maksoi yrityksestä noin 15 miljardia dollaria ja joutui rahoittamaan hankintaansa 10 miljardin dollarin lainalla.

Kahdeksan vuoden jälkeen myös SoftBank Mobile on suuri menestys. Se on yksi Japanin suurimmista ja nopeimmin kasvavista matkapuhelinyhtiöistä. Se tekee nykyään 5 miljardin dollarin vuosittaisen liikevoiton – ei huono saavutus 5 miljardin dollari oman pääoman investoinnilta.

Masayoshi Sonilla on erittäin kunnianhimoiset tavoitteet SoftBankin suhteen. Hän haluaa sen kasvavan yhdeksi maailman suurimmista yrityksistä. Toisin kuin useiden pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat, joidenka aikajänne on usein vain seuraavan tuloskvartaalin mittainen, Son ajattelee satoja vuosia eteenpäin. Hänellä on valmiina 300 vuoden visio SoftBankille. Toki 300 vuotta on hieman haastava aika jopa hyvin pitkäjänteiselle sijoittajalle, mutta kaiken ytimessä on Son visio rakentaa yritys joka kestää lähes ikuisesti (tai ainakin 300 vuotta).

Kuten voi arvata, niin julkisuudessa Masayoshi Sonista on monenlaisia mielipiteitä. Toiset pitävät häntä ennennäkemättömänä visionäärinä ja toiset hullunrohkeana pilvilinnojen rakentajana. Sonin vahvuus on tehdä valtavia ja usein kiistanalaisia ratkaisuja. On selvää, että kaikki hänen investoinnit eivät ota tuulta purjeisiin ja riskit ovat suuria. On kuitenkin muistettava, että Masayoshi Son on onnistunut rakentamaan SoftBankista menestyksekkään ja yhden Japanin suurimmista yrityksistä hyvin omintakeisella ajatusmallillaan.

SoftBank sijoituskohteena

Onko SoftBankin pörssihinta (USA ADR noin 49 dollaria) sitten noussut kaiken menestyksen jälkeen pilviin? mitä vielä. Yhtiön P/E -luku on 9 kieppeillä – toki aina voidaan kysyä, kykeneekö SoftBank säilyttämään tämän hetkisen osakekohtaisen tuloksentekokykynsä $5.29. Yhtiö on myös hyvin tuottava oman pääoman tuoton ollessa 27 %, myyntikate on pitkään ollut 40 % pinnassa ja nettomarginaali yli 10 %.

Vastaavasti SoftBankin taseen luvut eivät kerro koko totuutta. SoftBankilla on yli 1300 sijoitusta, joista monia ei ole yhdistetty ollenkaan suoraan yhtiön kirjanpitoon. Puhtaasti näiden sijoitusten arvo ylittää yhtiön tasearvon.

SoftBankin tasetta tarkemmin arvioitaessa huomio kiinnittyy suureen velkamäärään. Tässäkään tapauksessa numerot eivät välttämättä kerro koko totuutta. SoftBank omistaa 82 % televiestintäpalveluja tuottavasta, NYSE:n listatusta Sprintistä ja sen taseessa on 30 miljardin dollarin arvosta Sprintin velkoja. Sprint on yhdistymässä T-Mobilen kanssa ja yhdistymisen mennessä maaliin uudesta yhtiöstä tulisi varteenotettava peluri Verizonin ja AT&T:n rinnalle. Ja mikä mielenkiintoisinta, niin tässä tilanteessa SoftBankin omistus uudesta yhtiöstä jäisi noin 27 % ja sen velat pyyhkiytyisivät pois taseesta – itse asiassa siirtyisivät T-Mobilen enemmistöomistajalle Deutsche Telecomille!

Samanaikaisesti SoftBank ilmoitti pyrkivänsä listaamaan erikseen Japanin televiestintäliiketoimintansa. Tämä osuus toisi 20 miljardin dollarin tuoton. Samoin yksityisesti omistetun Didin – Japanin vastine Uberille – myyminen Vision Fundille toisi toiset 20 Miljardia. Näillä toimenpiteillä SoftBankin taseen velkasumma putoaisi 70 miljardilla dollarilla.

Sijoitusta SoftBankkiin voidaan ajatella paljon laajemmin kuin vain ehkä aliarvostetun menestyvän yrityksen osakkeen hankkimisena. Sijoitus on samalla sijoitus Alibabaan selkeästi tämän markkinahintaa edullisemmin. Jos uskoo kiinalaisen verkkokaupan synonyymiin Alibabaan – jonka kasvun rajat jatkuvasti laajentuvan älypuhelimien käytön myötä eivät ole vielä lähelläkään – niin tässä voi olla erinomainen mahdollisuus.

SoftBank on myös investointi laajasti kehittyville ja kasvaville markkinoille. Ei pelkästään Kiinaan, vaan erityisesti Intiaan ja kokonaisuutena idän valtavan potentiaalin omaaville markkinoille. Ja vielä lopuksi merkittävänä tekijänä tulee muistaa Masayoshi Son lähes 20 % omistus yrityksessään. Eli hänellä todellakin on omat rahansa pelissä muiden sijoittajien mukana.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. SoftBankiin on mahdollista sijoittaa OTC Pink Sheet -listan kautta.

Tuomo Saarnio
Tuomo Saarnio
Yksityissijoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit