Sneak Peek: ETF-kuukausisäästäminen

“[…] [K]alliit rahastot ovat kalliita, edulliset eivät ole. Rahastosijoittaminen edullisten sijoitusrahastojen kautta ei olennaisesti eroa sijoittamisesta suoraan osakkeisiin ja sijoitustapoja voi hyvin yhdistää.”

Rahastosijoittajan opas (Seligson & Co Rahastoyhtiö)

En ole nähnyt tarpeelliseksi erikseen mainostaa Nordnetin tarjoamia palveluita ja tuotteita täällä blogissa, koska minusta jokaisen sijoittajan ja säästäjän on lähtökohtaisesti syytä itse tutustua eri palveluntarjoajien tuotteisiin ja ratkaisuihin. Jokainen on lopulta itse vastuussa siitä, että löytää itselleen parhaat työkalut, vaikka lopulta kuluttajien etua palvelevaa mainontaa markkinataloudessa toki aina tarvitaan. Toisaalta Nordnetin blogi ei välttämättä ole paras (tai edes oikea) kanava kaikkien uutuuksien ja muutoksien vyörryttämiseksi tai niistä kertomiseksi, vaan näitä varten tarvitaan pikemminkin Nordnetin sisäisiä kanavia ja niissä noudatetaan Nordnetissä sovittua tiedotuslinjaa. Joskus on kuitenkin mukava kirjoittaa pari-kolme hyvää sanaa jostain sellaisesta, mistä olen itse henkilökohtaisesti erityisen innostunut ja kiinnostunut – jopa piilomainonnan syytöksen varjolla.

Nykyään lukuisat suomalaiset pankit ja arvopaperivälittäjät tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta kuukausisäästää perinteisiin noteeraamattomiin sijoitusrahastoihin. Minusta kaikenlaista “tyhmäilyä” pitää yrittää automatisoida ja yksinkertaistaa eli vähentää kaikkeen turhaan etsintään, selailuun ja valintoihin kuluvaa aikaa, koska kaiken rajallisen ajan voi käyttää huomattavasti tehokkaamminkin kuin klikkailemalla joka kuukausi rahastomerkinnät johonkin verkkopalveluun. Eli jos jokin asia on mahdollista tehdä helpoksi, niin se pitää pyrkiä tekemään mahdollisimman helpoksi.

Perinteiset noteeraamattomat sijoitusrahastot sopivat pääsääntöisesti parhaiten sellaiselle sijoittajalle, joka haluaa aktiivista näkemystä salkkuvarallisuuden hoitoon ja varsinkin niissä tilanteissa ja olosuhteissa kun eteen tulee jokin erityisen mielenkiintoinen omaisuusluokka tai markkina-alue, jota ei ole aktiivisesti halua tai kiinnostusta seurata (esimerkiksi yrityslainat tai kehittyvien markkinoiden small cap -yhtiöt; noteeraamattomia sjoitusrahastoja on toki tarjolla myös passiiviselle indeksisijoittajalle). En siis väitä, etteikö näihinkin asioihin kannattaisi tutustua, mutta usein aikaa on liian vähän ja tekemistä liian paljon, joten joissakin tilanteissa voi olla hyvät perusteet valita aidosti aktiivinen eli “ei-kaappi-indeksoiva” sijoitusrahasto. Toisaalta minkä tahansa sijoitussalkun passiivinen kova ydin on nykyisin syytä useimmissa tilanteissa rakentaa hyvin valittujen ETF-sijoitusrahastojen (tai perinteisen noteeraamattomien “indeksisijoitusrahastojen”) ympärille paljon kuulutetun ydin-satelliitti -mallin mukaisesti, jossa pitkän ja lyhyen tähtäimen sijoitukset on varsin selkeästi eroteltu toisistaan. ETF-tuotteet mahdollistavat myös oman sijoitusstrategian nopean ja varsin kustannustehokkaan hienosäätämisen erilaisissa tilanteissa ja skenaarioissa. Koko salkun rakentaminen pelkkien aktiivisten sijoitusrahastojen, yksittäisten osakkeiden tai yhden ainoan omaisuusluokan varaan ei välttämättä ole järkevää, vaan osa salkusta voi olla järkeää sitoa passiivisesti indeksiin. “Pitkäjänteisen sijoittajan salkun muodostamiseen ei ole olemassa varmempaa strategiaa kuin tarkkaan harkittu sijoitussuunnitelma, jossa hyvä hajautus toteutetaan selkeillä kustannustehokkailla välineillä. Ehkä tylsää, mutta toimii”, todetaan ytimekkäästi Seligson & Co:n Rahastosijoittajan opas -läystäkkeessä.

ETF-tuotteiden monista varsin ilmeisistä eduista huolimatta piensijoittajien on ollut hieman hankala ostaa ETF-tuotteita käytännöllisistä ja psykologisista syistä, koska niitä ei kannata lähtökohtaisesti ostaa kovinkaan pieninä kertaostoina suhteellisen korkeiden välityspalkkioiden vuoksi (vaikka niiden hallinnointipalkkiot ovat useimmissa tapauksessa pienempiä kuin noteeraamattomien sijoitusrahastojen vastaavat kulut) ja niihin ei ole helppoa keinoa päästä kustannustehokkaasti käsiksi (siis kerryttää omia omistuksia). ETF-tuotteet eivät näin ollen ole olleet välttämättä lainkaan järkevä ratkaisu “aktiiviselle” piensijoittajalle, koska jo muutaman ETF-tuotteen ostaminen voi aiheuttaa monenkymmenen euron kustannukset kertaostossa. Seligsonin Rahastosijoittajan opas toteaa sijoittajan päätöksistä: “Pitkäjänteiselle sijoittajalle ei loppujen lopuksi ole suurtakaan väliä ostaako hän rahasto-osuutensa ETF:inä pörssin kautta tai tavallisten [indeksi]rahastojen osuuksina suoraan rahastoyhtiöltä [tai indeksirahastoja välittävältä taholta]. Oikea riskiprofiili, hyvä hajautus, kohtuulliset kustannukset ja pitkäjänteinen kurinalaisuus ovat paljon tärkeämpiä sijoitusmenestyksen tekijöitä.”

Nordnetissä asiakkaiden kasvava kiinnostus ETF-tuotteita kohtaan on huomioitu jo kauan ennen kuin asiaa on tarkemmin tutkittu, koska tietysti ihmiset haluavat tietysti itselleen helppoja, läpinäkyviä ja ymmärrettäviä sijoitusratkaisuja. Nordnetin tänään virallisesti lanseeraama ETF-kuukausisäästäminen on aivan uudenlainen ratkaisu sijoittajalle, joka haluaa kerryttää  pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti salkkunsa ETF-omistuksia, ja samalla vähentää ydin-satelliitti -mallin toteutuksen aiheuttamia kustannuksia. ETF-kuukausisäästäminen siis on helppo ja kustannustehokas ratkaisu perinteisille ETF-ostoille markkinoille, vaikka ensialkuun tarjolla olevien “kuukausisäästettävien” ETF-tuotteiden valikoima onkin rajattu noin neljäänkymmeneen vaihtoehtoon.

Minusta hyviä palvelukonsepteja on turha kehua maasta taivaaseen, koska useimmiten hyvä palvelu puhuu lopulta itse omasta puolestaan. Yksi kehu kuitenkin nyt sallittakoon: Kuukausisäästäminen on mahtava palvelu sellaiselle säästäjälle, joka haluaa kerryttää ETF-omistuksiaan ja haluaa tehdä tämän helposti (ja kustannustehokkaasti).

ETF-kuukausisäästämisestä on kirjoitettu verkkopalvelussamme varsin pitkät pätkät (vaatii sisäänkirjautumisen!) ja ETF-kuukausisäästämisen aloittaminen on tehty mahdollisimman helpoksi:

  • Valittujen ETF-rahastojen (n. 40 kappaletta) ostaminen on kuukausisäästämissopimuksen piirissä kulutonta, joten käytännössä kuukausisäästäjä maksaa vain myyntitilanteessa syntyvän palkkiotason mukaisen myyntipalkkion.
  • Tarjolla on ensialkuun kahden suuren eurooppalaisen ETF-liikkeeseenlaskijan (Deutsche Bank X-trackers ja BlackRock iShares) ETF-tuotteita. Suomalaisasiakkaiden ETF-valikoimasta löytyy lisäksi myös muutama ruotsalaisen Handelsbankenin XACT:n ETF-tuote. Valittavana on itse rakennettu (mutta korkeintaan neljästä) ETF:stä muodostuva kuukausisäästösalkku tai Nordnetin valitsema toistaiseksi kahdesta ETF:stä muodostuva “mallisalkku” (“koko maailma” perusytimeksi + “kehittyvät markkinat” mausteeksi.
  • Kuukausisäästäminen “toteutetaan” kerran kuukaudessa ja ETF-kuukausisäästösuunnitelman muuttaminen on vaivatonta. Palvelun käyttölogiikka on varsin suoraviivainen ja tehty mahdollisimman selväpiirteiseksi.

Ennen sijoituspäätöstä sinun on tietysti tärkeää varmistua siitä, että (a) valitsemasi tuotteet ja (b) ETF-kuukausisäästäminen sopivat sijoitustavoitteisiisi. Jos et ole ehtinyt vielä ETF-kuukausisäästämispalveluumme tutustua, niin tässä yksi kuvakaappaus lähinnä sneak peakiksi palvelusta kiinnostuneelle:

Nordnetin ETF-kuukausisäästäminen on hyvä ja kustannustehokas vaihtoehto ETF-sijoittajalle.
Nordnetin verkkopalvelussa ETF-kuukausisäästämissopimuksen voi solmia kohdassa Kaupankäynti > Rahastot : ETF-kuukausisäästäminen

Mielipiteet ja ajatukset uudesta ETF-kuukausisäästämispalvelusta ovat luonnollisesti tervetulleita esimerkiksi blogin palautelomakkeella, viestikeskuksen kautta sisäänkirjautuneena tai Nordnetin asiakaspalveluun sähköpostitse asiakaspalvelu [miukumauku] nordnet [piste] fi.

PS. Jos ETF ei sano sinulle tässä vaiheessa käsitteenä mitään tai aihe tuntuu vieraalta, niin nyt on hyvä hetki tutustua ETF:ien kiehtovaan maailmaan esimerkiksi Nordnet-koulun maksuttomalla kurssilla tai lukemalla aiheesta muutama painava sana. Itselleen sopivaa ETF:ää valittaessa on tärkeää kuitenkin huomioida joitakin tärkeitä seikkoja, jotta valittu ETF-tuote varmasti sopii omaan sijoitusstrategiaasi mahdollisimman hyvin.

Lisää ETF-kuukausisäästämisestä:

– Arvopaperi: Etf-sijoittamista ilmaiseksi (“Ilmainen” saa aina niskavillani pystyyn, mutta ETF-kuukausisäästämisen perusidea tulee varmasti selväksi)

Lisäykset / Korjaukset:

– 15.3.2013: (1) AP:n juttu Nordnetin ETF-säästämisestä lisätty ja (2) “header”-kuva vaihdettu uuteen, koska kuvalähde puuttui ja unohtui.

Kuvalähde: josef.stuefer / Foter.com / CC BY-NC-ND

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
11 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.03.2013 11:07

Hienoa, että ETF:in osaminen onnistuu kustannustehokkaasti ja vieläpä kuukausisäästämisen muodossa.

Itselläni ei Nordnetin sivuilla näkynyt muita ETF:iä, kuin mitä mallisalkulla oli tarjota. Onko muilla ollut vastaavia pulmia? Kokeilin siis tuolta alasvetovalikosta “Valitse ETF:t”.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2013 11:54

Voit valita haluamasi ETF:t “Valitse ETF” -pudotusvalikosta, esim. Kaikki ETF:t listaa näkyviin kaikki tarjolla olevat kuukausisäästettävät ETF-tuotteet.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2013 13:42

Nyt toimii! Aiemmin ko. alasvetovalikoissa ei tosiaan näkynyt yhtään ETF:iä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2013 13:44

Hieno juttu, että lähti pelittämään.

Suosittelen tietysti tutustumaan jokaiseen ETF:ään myös verkkopalvelusta löytyvää “prospectusta” tarkemmin liikkeeseenlaskijan omilla verkkosivuilla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2013 14:20

Kirjoitin asiasta blogissani.

Hieno homma, että tämä sujuu näin mallikkaasti. Sivusto toimii hyvin ja kaikki rahastot näkyvät. Toivon mukaan mallisalkkujen määrä ja läpinäkyvyys lisääntyy.

Eniten kiinnostavat tietysti kulut.

Vielä yksi kysymys: saadaanko Vanguard jossain vaiheessa listalle?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2013 14:32

1. Mallisalkkuja on tarjolla tällä hetkellä yksi ja se koostuu tosiaan kahdesta db x-trackersin osake-ETF:stä. 1.1 ETF-mallisalkkuja on toistaiseksi tarjolla vain yksi. Tulevaisuudessa niiden määrää todennäköisesti tullaan kasvattamaan (vrt. perinteisten rahastojen mallisalkut haluamasi riskiprofiilin mukaisesti). 2. Kuukausisäästämiseen valittujen ETF:ien osalta ei ostotilanteessa veloiteta välityspalkkiota, mutta myynnistä veloitetaan normaali hinnaston mukainen välityspalkkio. Kyse on siis keinosta helpottaa ETF-omistuksia kumulatiivisesti eli vähentää sekä asiakkaan maksamia kuluja että “vähentää” psykologisia esteitä (helpompaa). 2.1 Eri ETF:ien hallinnointipalkkioihin on tietysti syytä tutustua tarkasti ennen sijoituspäätöksen tekemistä liikkeeseenlaskijan kotisivujen kautta. Liikkeeseenlaskijoilta löytyy runsaasti tietoa tätä koskien. 3. Toistaiseksi tarjolla on kolmen ETF-talon valikoituja tuotteita. Tulevaisuudesta on… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
14.03.2013 15:10

Voitteko otsikkoa vähän korjailla. Tuntuu olevan monelle vaikea sana tuo “peek”.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2013 15:12

Hyvä havainto. Piti oikein tarkastaa kirjoitusasu, kiitos!

Nimetön
Nimetön
15.03.2013 13:30

Mitenkäs nuo merkintä- ja lunastuspalkkiot? Nordnethan ei näitä peri, mutta esimerkiksi Deutcshe Bankin kehittyvien markkinoiden etf:n avaintietoesitteessä lukee, että merkintä-, sekä lunastuspalkkiot voivat olla jopa 3%.

Lainaus esitteestä:
“Merkintä- ja lunastuspalkkioita peritään vain, kun osakkeiden merkinnät tai lunastukset toteutetaan suoraan rahaston kanssa, eikä
niitä peritä, kun sijoittajat myyvät tai ostavat tällaisia osakkeita pörsseissä.”

Eli onko tämä Nordnetin etf-kuukausisäästäminen tälläistä toimintaa, josta joutuu maksamaan nuo ~3% -palkkiot?
-Mikäli ei, vaikuttaa todella mielenkiintoiselta palvelulta. Taas jos etf:t todellakin perivät tuollaisia palkkioita, on tämä vähintääkin harhaanjohtavaa, kun Nordnet mainostaa toimeksiantoja ilmaisina. Tällöin kulut kohoavat kohtuuttoman suuriksi, enkä suosittelisi tätä kenellekkään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.03.2013 13:59

Käytännössä nykyisin lähes kaikkien sijoitusrahastojen tarjoamat avaintietoesitteet ovat määrämuotoisia siinä mielessä, että ne sisältävät tavallisen sijoittajan näkökulmasta (ehkä turhankin?) paljon tietoa ja tiedon paljous voi hämätä. Varsinkin ETF-sijoittajan maailmassa avaintietoesite ei ole kaikilta osin välttämättä suoraan sovellettavissa omaan kaupankäyntiin. Tavallinen sijoittaja toimii ns. ETF-jälkimarkkinoilla pörssissä (sijoittajat vaihtavat keskenään osuuksia ETF-rahastosta), joten pörssin kautta tehdystä ETF:n ostosta tai myynnistä ei makseta merkintä-/lunastuspalkkiota. Tavallinen sijoittaja ei siis voi käytännössä tehdä ETF-rahastoon suoraa lunastus- tai merkintätoimeksiantoa (toisin kuin perinteisissä noteeraamattomissa sijoitusrahastoissa on tapana). Esimerkiksi iSharesin esitteissä on erikseen mainittu, etteivät lunastus-/merkintäpalkkiot koske “jälkimarkkinasijoittajia”. Sama merkintä-/lunastuspalkkiota koskeva caveat koskee myös db-tuoteperhettä. Summa summarum: Perinteisen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
19.03.2013 11:55

Nice article!!