Siirry pääsisältöön

Smart-salkut koronamyrskyn silmässä | Smart-salkkujen kuukausikatsaus 3/2020

Maaliskuussa koronakriisi jatkui ja sysäsi maailmantalouden kohti syvää taantumaan. Globaalit osakemarkkinat olivat hetkellisesti jopa vapaapudotuksessa, mutta elpyivät hieman kohti kuun loppua.

Maaliskuu 2020 jää historiankirjoihin kuukautena, jolloin koronavirus aiheutti poikkeuksellisen häiriön rahoitusmarkkinoille. Kurssiromahdus helmikuun kurssihuipuista oli historiallisen nopea ja pääindeksit Euroopassa ja USA:ssa laskivat noin 40 % huipuista kuukauden pohjanoteeraukseen. Keskustelu noususuhdanteen päättymisestä on ollut tapetilla jo usean vuoden ajan, mutta kukaan tuskin odotti ennätyksiä rikkoneen kurssinousun päättyvän niin nopeasti ja raa’asti kuin nyt on käynyt. Debatti taantuman ajankohdasta on vaihtunut syvän taantuman – tai jopa laman – keston arvuutteluun.

Talousdata on jo alkanut heijastelemaan talouden äkkijarrutuksen seurauksia. Yhdysvalloissa viimeisten viikkojen aikana työttömyyskorvauksia on hakenut lähes 10 miljoonaa työnsä menettänyttä ihmistä. Tämä on yli 6 % työssäkäyvästä väestöstä, ja lukujen odotetaan jatkavan nopeaa kasvua seuraavien viikkojen aikana. Nyt on jo selvää, että koronakriisi ei ole normaali taantuma, vaan täysin poikkeuksellinen talouden sokki, jota emme ole nähneet toisen maailmansodan jälkeen.

Kriisin tekee ainutlaatuiseksi myös se, että talouden näkökulmasta sitä voimistaa lääketieteellisin perustein tehdyt poliittiset päätökset. Useat maat ovat asettaneet voimakkaita rajoitustoimia, jotka käytännössä ovat pysäyttäneet talouden. Kun suuri osa taloudesta suljetaan, lama on lähes väistämätön. Normaalista taantumasta poiketen kulutusta pienentävät kaikki, koska kulutusmahdollisuuksia (tarjontaa) on rajattu niin voimakkaasti. Kerrannaisvaikutukset tekevät pahaa jälkeä ja bruttokansantuotteen pudotusta voi vain arvailla tässä vaiheessa.

Keskuspankit ja hallitukset ympäri maailmaa ovat toimineet nopeasti ilmoittamalla ennennäkemättömän suurista elvytyspaketeista, joiden tavoitteena on pienentää talousvaikutuksia ja ehkäistä kriisin kasvamista myös finanssikriisiksi. USA:n elvtyspaketin arvo 2 000 miljardia dollaria vastaa noin 10 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Iso-Britannia ja Saksa ovat päättäneet maksaa suuren osan palkoista sulkutoimien aikana irtisanomisten ehkäisemiseksi. USA:n keskuspankki Fed on ilmoittanut ostavansa valtionvelkakirjoja ilman ennalta ilmoitettua ylärajaa ja laajentavansa ostoja myös yrityslainamarkkinoille. Myös EKP on laajentanut velkakirjojen osto-ohjelmaansa.

On liian aikaista arvioida koronaviruksen lopullista vaikutusta globaaliin talouteen. Mitä aikaisemmin taloudellista aktiviteettia rajoittavia toimenpiteitä pystytään purkamaan, sitä nopeammin toipuminen voi alkaa. Jokainen viikko lisää konkurssien ja työttömien määrää ja siten hidastaa palautumista. Kattavien maailmanlaajuisten elvytystoimenpiteiden pitäisi kuitenkin auttaa talouden elpymistä.

Nordnet Smart -salkkujen sijoitusstrategia

Smart-salkkujen sijoitusstrategian lähtökohta on riski. Sijoitukset on hajautettu useaan eri omaisuusluokkaan ja omaisuusluokkien sisällä edelleen maantieteellisesti sekä eri sektoreille. Sijoituskohteet pysyvät koko ajan samoina, mutta niiden nimellinen paino salkuissa vaihtelee riskin (= volatiliteetin) muutosten mukaisesti. Kun volatiliteetti markkinoilla kasvaa, rahastojen nimellistä painoa pienennetään asetettujen volatiliteettitavotteiden mukaisesti. Muutokset salkuissa eivät ole salkunhoitajan päätöksiä, vaan ne seuraavat sääntöperusteista strategiaa ja ne tehdään automaattisesti markkinatilanteen muutoksien perusteella. Smart-salkut ovat reagoineet muuttuneisin markkinaolosuhteisiin ja vähentäneet merkittävästi kokonaisriskiä viimeisten viikkojen aikana. Riskiä on vähennetty useita kertoja, silloin kun asetetut volatiliteettirajat ovat ylittyneet.

Suurin muutos on tapahtunut Smart 15 -rahastossa, sillä siinä on suurin osakepaino ja osakkeiden volatiliteetti on omaisuusluokista suurin. Kaikkien Smart-salkkujen nimellinen sijoitusaste on nyt ennätysmatala ja laskettu noin kolmasosaan verrattuna aikaan ennen kriisiä. Tämä tarkoittaa, että markkinaturbulenssin jatkuessa salkkujen arvon heilunta on maltillisempaa.

Kaikkien Smart-salkkujen tuotot olivat vahvasti pakkasella maaliskuussa. Mistä se johtuu, vaikka markkinariskiä pienennettiin kuukauden aikana? Kaikki omaisuusluokat pärjäsivät kuukauden aikana heikosti ja siksi turvallisemmatkaan omaisuusluokat eivät pystyneet tasapainottamaan riskisempien omaisuusluokkien tappioita. Smartit eivät myöskään hyötyneet samassa suhteessa kuun lopussa nähdystä karhumarkkinarallista, sillä markkinariskiä oli jo madallettu ennen sitä.

Kun korrelaatiot turvallisena miellettyjen ja riskisempien omaisuusluokkien välillä eivät toteudu kuten markkinoiden normaalioloissa ja kun samanaikaisesti kurssit laskevat voimakkaasti, tällöin riskipariteettirahastot (kuten Smart-rahastot) vähentävät nimellistä sijoitusastetta. Sama tapahtui finanssikriisin aikaan vuosien 2008-2009 aikana. Smart-salkkujen simulaatiot tuolta ajalta osoittavat, että ne laskivat finanssikriisin alussa, mutta alkoivat voittamaan vertailuindeksinsä sen jälkeen, kun sijoitusastetta laskettiin. Myös tasaisesti nousevassa markkinassa riskipariteettistrategiat tapaavat pärjätä paremmin. Nopeat pudotukset ovat niille myrkkyä.

Alle olevasta kuvasta (klikkaa suuremmaksi) näet eri omaisuusluokkien Smart-salkkuihin tuoman tuoton tai tappion maaliskuussa (MTD sekä vuoden alusta laskettuna (YTD).

Smart-salkkujen tuotot1 vuosimaaliskuu
Nordnet Smart 5-10,01 %-7,54 %
Nordnet Smart 10 -16,42 %-13,85 %
Nordnet Smart 15 -24,81 % -21,33 %
Kurssitiedot päivitetty 6.4.2020

Omaisuusluokkien tuotot maaliskuussa

Eri omaisuusluokista eniten pakittivat osakkeet, joiden lasku maaliskuussa oli historiallisen vahvaa. Pörssikurssit laskivat 20 % USA:ssa, 21 % Euroopassa ja lähes 24 % kehittyvillä markkinoilla.

Myös luottomarkkinoilla oli vaikea kuukausi. Yritysluottojen hinnat laskivat epävarmuuden ja konkurssiriskien kasvun vuoksi. Riskisemmät (high yield) luotot laskivat odotetusti turvallisempia, korkeamman luottoluokituksen luottoja (investment grade) enemmän.

Valtioiden velkakirjat pärjäsivät paremmin, mutta nekään eivät toimineet turvasatamana tilanteessa, jossa sijoittavat pyrkivät eroon kaikista sijoituksistaan. Normaalisti osakkeiden laskiessa voimakkaasti valtioiden velkakirjojen arvo nousee, kun sijoittajat siirtävät rahoja turvallisempiin sijoituskohteisiin. Tällä kertaa tämä negatiivinen korrelaatio ei toteutunut suurimpina laskupäivinä.

Raaka-aineiden hinnat laskivat kultaa lukuunottamatta. Öljyn hinta romahti maaliskuussa vähentyneen kysynnän ja lisääntyneen tarjonnan vuoksi, kun OPEC ja Venäjä eivät päässeet sopuun tuotannonrajoituksista.

Aloita sijoittaminen Nordnet Smart -salkkuihin

Lue lisää rahastojen sijoitusstrategiasta ja niiden sijoituskohteista.

Lue blogi: Näin Nordnet Smart -salkut sijoittavat – katso lista sijoituskohteista

Katso video: Nordnet Smart -salkut 5 minuutissa

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit