Siirry pääsisältöön

Slush – missä kaikki on mahdollista, muttei helppoa

Vuotuinen Helsingin messukeskuksessa pidettävä varhaisen vaiheen kasvuyritystapahtuma Slush on lajinsa suurin planeetallamme. Ainakin jos katsotaan paikalla olevien varhaisen kasvuvaiheen yrityksiin sijoittavien rahastojen (Venture Capital fund, VC) hallinnoitujen varojen yhteenlaskettua määrää. Tänä vuonna tuo luku oli kolme biljoonaa, eli 3000 miljardia, mikä karkeasti vastaa kahtatoista suomen bruttokansantuotetta tai kahta Norjan öljyrahastoa.

Lukuja

Eli sijoittajat, jotka olivat paikalla hallinoivat yhdessä tuon edestä startup sijoituksiin tarkoitettuja varoja. Kävijöitä on kaikkialta maailmasta 13000 ja buukattuja tapaamisia kahden päivän ajalle 20000. Kyllä. Kaksikymmentätuhatta buukattua tapaamista. Slush:issa ideat, tiimit, kokemusasiantuntijat ja raha kohtaavat. Kunhan osaat hyödyntää matchmaking kalenteria, oheistapahtumien verkostointimahdollisuuksia ja lähestyt tapahtumaa viikkojen valmistelulla.

Ei ihan helppoa

Maailmanvalloittajien tapahtumassa mikään ei ole siltikään helppoa. Jos sinulla on hiottu hissipuhe, uskottava tiimi joka on valmis antamaan kaikkensa, erinomainen idea, pään pyörälle saava pitch-deck ja tilastot viestisi tueksi ja tapaat kymmeniä, juuri liikeideasi kaltaisiin hankkeisiin erikoistuneita venturecap -sijoittajia, saat lähes varmasti järjestettyä rahoitusta Slush:ista. Kunhan vielä yritykseesi tehty sijoitus uskottavasti palauttaa noin 100x rahat. Myöskään sijoittajilla ei ole helppoa.

Mutta mahdollista

Mutta kun tarpeeksi kolaroi ideoita, tiimejä, sijoitusvarallisuutta ja onnistumisia, olisi kummallista, jos uusia onnistumisia ei syntyisi. Ja kun näiden uusien onnistumisten tulevat markkina-arvot pikemminkin lasketaan miljardeissa kuin miljoonissa, kaikessa on sittenkin aivan loistava tolkku. Ja tuomalla kaikki yhteen paikkaan jakamaan ymmärrystä, virheiden määrä pienenee ja onnistumisten määrä kasvaa. Juuri tässä lepää Slushin arvo ja yhteiskunnallinen merkitys.

Ahdistavaa?

Yhtälailla Slush -tapahtuman vierailu voi olla hieman hämmentävä kokemus kaikessa yltiömäisyydessään. Varsinkin nuorten kohdalla se voi entisestään kiihdyttää odotusten nousemista epärealistiselle tasolle. Kaikista ei voi tulla Engeströmejä, Paanasia ja Kuusia. Maailmaan ei yksinkertaisesti mahtuisi niin paljon menestystä. Siksi kasvuyrittäjiksi pyrkivien olisi hyvä happo-testata odotuksiaan ja kysyä itseltään: haluatko yrittää, vaikkei supermenestystä tulisikaan?

Yrittäminen

Mikäli lopputuloksesta huolimatta näet kokemuksen arvokkaana, niin anna mennä. Kokemus yrittämisestä pitäisi suoda kaikille, jotta mahdollisimman moni osaisi arvostaa yrittäjien tuomaa arvoa yhteiskunnalle (ja siinä sivussa sopivaa kunnioitusta verorahoja kohtaan). Mikäli haluat maksimoida yrittämiskokemuksesi onnistumisen, osta olemassa oleva yritys. Mielellään vakaata tulosta pitkään tehnyt sellainen. Rahoitusta kyllä löytyy siihenkin.

Vaihtoehtojakin on

Esimerkiksi Finnveralta löytyy rahoitusta esimerkiksi sukupolven vaihdoksiin ja suoriin yritysostoihin. Ostajalle pitkäaikainen, kannattava ja vakaa, muutaman hengen työllistävä yritys saattaa maksaa kauppahinnan takaisin parissa-kolmessa vuodessa. Hyvin skaalautuvassa liiketoiminnassa voi olla merkittävääkin vienti- ja kasvupotentiaalia. Suomessa on lisäksi juuri nyt tuhansia yrityksiä, joille ei löydy seuraajaa. Esimerkiksi Suomen Yritysmyynti kauppaa näitä jatkuvasti.

Jokaiselle jotakin

Slush:ista kannattaa kuitenkin käydä hakemassa inspiraatiota. Ymmärrystä siihen, minkälainen yrittäminen on poikkeuksellisen kannattavaa. Muiden kokemuksista sovellettavia oivalluksia omaan tekemiseen. Ja puhtaasti luottamusta siihen, että kaikki tosiaan on mahdollista. Vaikkei helppoa.

Aiheesta lisää:

Varhaisen vaiheen sijoittaminen VC rahaston silmin: rahapodi jakso 186, vieraana Yes VC:n perustaja ja startup menestyjä Jyri Engeström

Suoraan ytimestä: rahapodi, jakso 352: Slush 2023 Special

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki