Skandinavia haltuun!

Voisiko Skandinavian osakemarkkinoiden kehitykseen ostaa salkkuunsa kustannustehokkaasti yhdellä ainoalla tuotteella?

Vaikea dilemma

Sijoittajan suunnistaessa kotimaan ulkopuolelle sijoitusvaihtoehdot monipuolistuvat rajusti. Samalla kasvaa sijoittajan epätietoisuus siitä, mitä pitäisi oikein omistaa. Tiedämme, että pitkällä aikavälillä (10–20 vuotta) yhtiöiden osakkeiden hinnoittelu ja liiketoiminnan kehitys kulkevat käsi kädessä. Yhtä varmaa on, että lyhyellä aikavälillä markkinat reagoivat vain uuteen informaatioon.

Tyypillisesti käy niin, että sijoittajalla on tiedossaan vain osa faktoista, mutta markkinoilla tiedetään kollektiivisesti koko tarina. Täten oleellista ei siis olekaan se mitä sijoittaja tietää, vaan se että sijoittaja tietäisi jotain mitä muut eivät tiedä.

In hoc signo vinces*?

Ratkaisu sijoittajan ikuiseen tiedon ongelmaan saattaa osaltaan löytyä ETF:ien puolelta.

XACT julkaisi alkusyksyllä mielenkiintoisen ETF:n nimeltä XACT Nordic 120, joka seuraa NASDAQ OMX Nordic 120-indeksiä. Indeksi sisältää 120 suurinta ja vaihdetuinta yhtiötä Tukholman, Oslon, Kööpenhaminan ja Helsingin pörsseistä.

Tuote vaikuttaa kustannustehokkaalta, sillä hallinnointi- ja säilytyspalkkio on vain 0,4 prosenttia vuodessa. Kyseinen ETF ei jaa osinkoa vuosittain ulos, vaan osingot palautetaan rahaston sisään arvoa kasvattamaan. Tällöin verottaja ei pääse rokottamaan osinkotuottoja vuosittain, jolloin korkoa korolle – ilmiö mahdollistaa pitkäjänteiselle sijoittajalle paremman tulevaisuuden tuotto-odotuksen.

XACT Nordic 120 -etf:n 10 suurinta sijoitusta ovat:

  1. Novo Nordiska B
  2. H & M B
  3. Nokia
  4. Ericsson B
  5. Nordea
  6. Statoil
  7. TeliaSonera
  8. SHB A
  9. Volvo B
  10. Astra Zeneca

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

* Tässä merkissä olet voittava?

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Wintermute20 Tammikuu, 2011Tämän Nordic 120 ETF:n kohdalla on hyvä olla tietoinen siitä että, toisin kuin saman yhtiön XACT Nordic 30 ja XACT OMXS30 sekä Seligsonin OMXH25, Nordic 120 ETF ei omista varsinaisia osakkeita vaan seuraa indeksiä käyttäen johdannaisia synthetic replication -menetelmällä. Tällaiseen johdannaisista rakennettuun synteettiseen ETF:ään liittyy aina vastapuoliriski joka saattaa toteutua jos tapahtuu uusi Lehman Brothersin kaltainen talouskatastrofi. Itse suosin ETF:iä jotka oikeasti omistavat seuraamaansa indeksiin sisältyvät osakkeet eikä niistä tehtyjä johdannaisia.

Umpihanki21 Tammikuu, 2011Wintermute:

Hyvä kommentti, näissä pitää aina muistaa että kenen leipää syöt sen lauluja laulat…

petre25 Tammikuu, 2011Moi!
kiitos hyvästä kommentista.
Olen itsekin ollut kriittinen swap-pohjaisten tuotteiden kanssa, mutta viimeinen (lue n.1,5 v sitten) kriisi vakuutti allekirjoittanutta hieman. Katsoin tuollin erityisesti DB:n x-trackereitä, mutta en huomannut ongelmia. UCITS III-noudattavina niiden riskikin on rajattu 10 prosenttiin. Tuo UCITS III-sääntö kannattaakin aina tarkistaa ETF-kaupoille lähdettäessä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit