Sivistystä joululahjaksi

”Ne jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä”

George Santayana (1863-1952)

 

Joulu on kirjojen parasta myyntiaikaa. Sijoittajan ymmärrystä Euroopan nykytilanteesta laventaa ja syventää uusi WSOY:n suurteokset-sarjaan kuuluva kaksiosainen Euroopan historia.

Miksi Eurooppa toimii kriisin hetkellä niin kuin toimii ? Onko meillä yhteisiä eurooppalaisia juuria? Näihin ja kymmeniin muihin kysymyksiin vastaa juuri julaksitu suurteos. Sijoittaja, joka tuntee kansojen ja kulttuurien historiaa, on aina vahvemmalla kuin puhtaaseen numerotietoon uskova kilpakumppaninsa.

Kokeneet veijarit tietävät, että sijoittaminen on ennen kaikkea elämänmakuista taidetta, ei rutikuivaa tiedettä. Kulttuurisesti sivistynyttä sijoittajaa voisi kuvailla viisaaksi kalttopääketuksi, joka rämeellä sipsutellessaan astuu vain omiin jälkiinsä ja vainuaa nopeasti palaneen käryn. Sivistyksen nälkään Euroopan historia on mainio täsmälääke.

Yli 800 sivua rehevää, elämänmakuista ja runsaasti kuvitettua Euroopan historiaa sisältävä teos on   melkoinen työnäyte päätoimittaja Tuomas Heikkilältä. Lähes 20 kirjoittajan koostama kokonaisuus on jaettu lukijaystävällisesti kahteen osaan.

”Valta ja asema”-osiossa  Eurooppaa tutkitaan rajojen, yhteiskunnan ja talouden näkökulmasta. Laaja-alainen pohdinta politiikan, yhteiskunnan ja yleisen toimeentulon kautta siivittää kokeneenkin lukijan matkalle, jossa harpotaan edesmenneen herrasmiesjournalisti Erkki Toivasen kirjojen henkisissä jalanjäljissä.

Toinen osa ­- ”Henki ja Elämä” kertoo kollektiivista tarinaamme yksilöiden kautta. Osiossa pohditaan eurooppalaisen ihmisen ja hänen omakuvansa syntyä maanläheisillä esimerkeillä.  Eurooppalaisille tyypillinen luovuus, uuden keksiminen, asioiden yhdisteleminen ja uteliaisuus saavat omat kehyksensä. Ja mitä muuta onkaan esimerkiksi  Supercellin ja Rovion voittokulku kuin euroopan syvistä syntyjuurista kumpuavaa innostusta ja luovuutta?

Merkittävintä  Euroopan historia- teoksessa on historian tuominen arkipäivän esimerkein, napakoin tekstein ja runsain kuvituksin jokaisen ulottuville. Valistunut lukija saa harvoin eteensä näin pitkälle mietittyä kokonaisuutta. Jopa fonttien kokoa ja rivivälejä on hapetettu siten, että varttuneempikin lukija saa helposti tekstistä selvää.  Kirja(t) toimitetaan  kolhuilta suojaavassa kansiossa.

Kirjaan voi tutustua tarkemmin täältä. Tälle opukselle annan lämpimän osta-suosituksen, vaikka hyvää ei koskaan saa halvalla.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kuva: http://www.suurteokset.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jarno Lönnqvist11 Joulukuu, 2012

Jos Supercell ja Rovio ovat selkeästi nousseet eurooppalaisesta kulttuuriperimästä, niin uskotko ettei moisia yhtiöitä voisi syntyä USAsta tai vaikka Aasiasta?

petre11 Joulukuu, 2012Moikka, aivan varmasti voi syntyä. Mielestäni Eurooppa ja ennen kaikkea Suomi on nyt niin kovassa ikeessä, että uskon positiivisten esimerkkien voimaan omalta pieneltä osaltani.Kulttuurillemme tyypillinen negatiivisuus ja “ei tästä kuitenkaan mitään tule”-ajattelu on vellonut esimerkiksi Rovion ympärillä ennen täysosumaa. Nyt jos koskaan tarvitaan optimismia, joka voi hetkittäin tuntua yliampuvalta ja liialliseltakin.

HP11 Joulukuu, 2012Kiitos Petre mielenkiintoisesta kirjavinkistä.Jos eurooppalainen historia kiinnostaa enemmänkin, kannattaa perehtyä Tony Judtin tiiliskiveen Postwar – A History of Europe since 1945. Sen parempaa teosta Euroopasta en ole lukenut.

Ohessa linkki kirjan arvosteluun Hesarissa:

http://tinyurl.com/39cx7vx

 

/Petre Pomell

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit