Sijoitusvuosi 2012 ja veikkauksia vuodelle 2013

Nyt kun vuosi 2012 alkaa lähestyä loppuaan on aika käydä läpi mennyt vuosi niin salkkuni kun yleisemmän talouskehityksenkin osalta. Lopuksi heitän tuttuun tyyliin ilmoille veikkauksia seuraavalle vuodelle.

Tein vuoden alussa hyvin huomattavan sijoituspäätöksen kun päätin ostaa itselleni oman asunnon. Pitkällisen harkinnan jälkeen totesin sen olevan elämäntilanteeseeni paras vaihtoehto ja kun kohdalle sattui sopiva asunto jonka koin saavani vielä alle markkinahinnan oli päätös lopulta helppo. Vaikka en näe Helsingin asunnoissa juurikaan nousuvaraa nykytasolta, pidän omistamista pidemmällä tähtäimellä fiksumpana vaihtoehtona seuraavista syistä:

-Huippu matala korkotaso joka mahdollistaa velkavivun käytön (huomattavasti mukavampaa kuin salkun vivutus). Tämä ei toki kestä ikuisesti, mutta on vaikea nähdä, että korot lähtisivät nousuun vielä pariin kolmeen vuoteen.

-Korkeat vuokrat pääkaupunkiseudulla (samalla vuokralla maksaa takaisin melko isoakin lainaa ja vastiketta)

-Asuntolainan korkovähennykset jotka tekevät asunnonostamisesta entistä houkuttelevamman vaihtoehdon

Kirjoitin aikanaan blogiini ajatuksia Helsingin asuntomarkkinoista ja totesin niiden olevan pienessä kuplassa. Voin tässä avoimesti todeta, että olin silloin väärässä ja olen muuttanut näkemystäni selvästi asian suhteen. Pidän Helsingin asuntoja kalliina, enkä näe niissä juurikaan fundamenttipohjaista nousuvaraa. Oma investointini ei perustunut tähän, vaan laskin tekeväni selvän voiton oikealla ostokohteella, remontilla ja asuntolainan lyhennyksillä sekä verohelpotuksilla. Myös tämän päätöksen taustalla oli siis lopulta tavoite pääoman kasvattamiseen, eivätkä niin sanotut perinteiset “pehmeät” asunnonhankinta syyt.

Tämä päätös vaikutti oleellisesti pääoman allokaatiooni, sillä olin vielä alkuvuodesta liikkeellä melko korkealla osakepainolla ja tämä päätös pakotti minut keventämään osakepainoani huomattavasti. Jälkikäteen katsottuna olin monella tapaa onnekas, sillä kurssit laskivat selvästi kevään mittaa. Lisäksi tietyissä yhtiöissä kevensin osakepainoa pakon sanelemana joka osoittautui jälkikäteen erittäin onnekkaaksi päätökseksi (esim. Vestas, mutta valitettavasti ei riittävästi).

Kokonaisuutena sijoitusvuosi 2012 oli ehkä urani raskain. Salkussani usealla yhtiöllä liiketoiminta kehittyi täysin odotusteni vastaisesti (Talvivaara, Vestas) ja osalla yhtiöistä kurssikehitys oli heikkoa (H-P, Tesco). Positiivisinta kehitystä tapahtui taas Nordeassa, CTL:ssä, Sammossa, WalMartissa sekä tietyissä pienemmissä omistuksissani. Etenkin Sampon, Nordean ja WalMartin erinomainen kehitys vuoden aikana on pitänyt salkkuani pinnalla. Kokonaisuutena sijoitusvuosi 2012 oli minulle pettymys ja tulen häviämään vertailuindeksilleni jonkin verran (tarkat luvut selviävät vasta vuoden lopussa). Pelkän OMXH:n tulen voittamaan, mutta S&P500 erinomaiselle kehitykselle häviän.

Olen analysoinut tapahtuneita virheitä pitkin vuotta ja näiden pohjalta vuoden 2012 jälkipuoliskon aikana teemani on sijoitustoimintani kanssa ollut ”back to basics”. Tämän ajatuksen keskiössä ovat omien sijoitusperiaatteiden entistä kurinalaisempi noudattaminen. Omista sijoitusperiaatteista tärkeimmät ovat edelleen seuraavat:

-Sijoita liiketoimintaan jonka ymmärrät / jota osaat ennustaa

-Liiketoimintamallin tulee olla riippumaton yhtiön ulkopuolisista tekijöistä (esim. politiikasta)

-Anna rahasi hoitoon vain johdolle johon voit luottaa

-Sijoita ainoastaan vahvan kilpailuedun yhtiöihin

-Turvamarginaalia pitää pyrkiä löytämään entistä enemmän

Olen viimevuosina hairahtunut liiaksi näistä periaatteista esimerkiksi Vestasin, HP:n ja Talvivaaran kanssa. Alkuvuodesta tapahtunut melko rajukin allokaatio muutos (asunto) yhdessä loppuvuoden aikana tekemäni salkkuni ”uudelleenjärjestelyn” kanssa salkkuni vastaa nyt huomattavasti paremmin sijoitusperiaatteitani ja sen tuotto-odotus on näkemykseni mukaan korkea. Olen loppuvuoden aikana ollut ostolaidalla Fortumissa, Two Harbor Investment Corporationissa sekä Nordeassa. Pakko todeta, että HP:n tapauksessa en ole valmis myöntämään sijoitusta virheeksi, sillä olen hyvin erimieltä markkinoiden kanssa yhtiön tulevaisuudesta ja olen kohtuullisen tyytyväinen Whitmanin aikaan saamaan kehitykseen. Vestasin ja Talvivaaran kanssa voidaan puhua virheistä (Talvivaaraa kommentoitu aikaisemmin, Vestasia tulen kommentoimaan myöhemmin).

Veikkauksia vuodelle 2013

Olen vuosittain blogissani heittänyt vuoden lopussa ilmoille kirjoituksen jossa käsittelen osittain leikkimielisiä veikkauksia seuraavalle vuodelle ja käyn läpi edellisvuoden veikkaukset. Valitettavasti minulta jäi väliin veikkauksia vuodelle 2012 kirjoitus, koska blogini oli tässä vaiheessa enemmän ja vähemmän off moodilla. Nyt on kuitenkin aika palata tähän perinteeseen ja ohessa veikkauksia vuodelle 2013:

Rahanpainamista tullaan jatkamaan. Talouden elpyminen on edelleen heikkoa ja näin ollen keskuspankit ympäri maailmaa pitävät setelikoneet käynnissä. Kokonaisuutena tämä tulee lopulta johtamaan inflaatioon joka on enemmän ja vähemmän yleisesti hyväksytty koko kriisin loppuratkaisuksi.

Euro-alue tulee säilymään nykymuodossa läpi koko vuoden ajan. Kreikan erolla tullaan spekuloimaan läpi vuoden, mutta poliitikot onnistuvat potkimaan ongelmaa eteenpäin vielä jonkin aikaa. Lopulta Kreikan euroero on kuitenkin välttämätön (en voi kuvitella skenaariota jossa kansa olisi valmis kestämään tarvittavan määrän säästötoimia).

Volatiliteetti tulee säilymään korkealla. Johtuen talouden herkästä tilasta ja markkinoiden dynamiikan muutoksista viimeisen 10 vuoden aikana, tulee volatiliteetti säilymään korkeana läpi koko vuoden. Tämä mahdollistaa hyvin varautuneelle sijoittajalle hyviä ostopaikkoja.

Yhdysvaltojen talous tulee olemaan odotuksia vahvempi. Yhdysvalloissa asuntomarkkinat ovat pohjanneet, kuluttajilla on vihdoin tukea jalkojensa alla ja talous on erittäin kilpailukykyinen. Näin ollen odotan Yhdysvaltojen talouskehityksen olevan 2013 aikana positiivisempaa mitä markkinat tällä hetkellä odottavat.

Ranskan talous ajautuu entistä heikompaan tilaan. Ranskassa presidentti Hollanden lähes mielipuoliset keinot budjettivajeen sulkemiseksi tulevat heijastumaan talousaktiviteetin heikkoutena. Uskon, että Ranska tulee olemaan Euro-alueen suurimpia pelotteita ja shockien aiheuttajia.

Yhtiöiden laatu korostuu entistä enemmän. Johtuen talouden kohtuullisen heikosta tilasta ja ”new normalista” yleisesti, tulee osakepoiminnan merkitys korostumaan. Vuosien 2003-2007 tapaiset ajat jolloin jokainen keskinkertainenkin yhtiö saavuttaa massiivisia ylituottoja eivät enää koskaan palaa.

Outokummun Inoxum kaupan karuus alkaa paljastua. Olen alusta asti sanonut, että Outokummun Inoxum kauppa oli surkea Outokummun osakkeenomistajien kannalta. Uskon, että vuosi 2013 tulee osoittamaan minun olleen oikeassa. Ternistä tuskin saadaan haluttua kauppahintaa ja synergiat eivät varmasti toteudu täysimääräisinä. Pääoman tuhoutuminen jatkuu läpi vuoden 2013.

Matkapuhelin markkinoilla ekosysteemit lukittavat asemiaan. 2013 tulee olemaan vuosi joka muistetaan asemien lukkiutumisena mobiili ekosysteemien osalta. Vuoden 2013 lopulla ei tähän kilpailuun voi osallistua uutena tulijana (vrt. PC markkinaa). Käytännössä ainoa liikkuva nappula on Windows Phone jonka on joko onnistunut tai epäonnistunut vuoden loppuun mennessä. Toivotaan parasta.

Helsingin pörssissä nähdään useita listautumisia. Tämä antaa hieman eloa näivettyvään pörssiimme.

Helsingin Jokerit voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden 🙂

Mitkä ovat lukijoiden omia veikkauksia vuodelle 2013?

Rauhallista joulua kaikille lukijoille!

 

/One Up on OMXH

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jullikka20 Joulukuu, 2012

Ennustan, että KONEen osake tippuu alle 50 euron.
Ennustan myös, että HJK voittaa Veikkausliigan

laakari20 Joulukuu, 2012Veikkauksia:-Metso nousee suomalaisten kevään osinkokiiman aikaan enemmän, mitä ulosjaettavat varat antaisivat syytä-OMXHPI ei sittenkään jää yli 7000 pisteen vuoden vaihtuessa 2014ksi-Automodular jakaa lisäosingon tai palauttaa pääomaa omistajalle ylimääräisenä ensi vuoden aikana; samoin ex-CEOn osakkeet myyntilaidalta loppuvat

Samppa20 Joulukuu, 2012Mukava lukea löpinöitäsi. Ennustuksesi ovat aika lähellä omiani. Osakkeissa olen Nordeassa ja fortumissa mukana kuten sinäkin. Joskus on hyvä epäonnistua. Markkina on ollut erityisen vaikea, joten isoja tappioita on tullut lähes kaikille.Uskon että vakailla osinkokoneilla saa erinomaista tuottoa jatkossakin (fortum, sampo, orion, tosin orionin arvostus on jo haastava).Osakkeiden alamäki jenkeissä alkanee taas samaan tapaan kuin 2007 ja 2000: korkea arvostus oli perusteltavissa korkeilla tuloksilla. Kun tulokset lähtevät tippumaan niin kurssit seuraavat vaikka tällä hetkellä tuntuisi, että kuplaa ei ole. Eli varovainen saa olla ja varautunut tappioihin. Suurta nousuvaraa ei ole näköpiirissä. Siitä syystä arvostan perinteisiä osinkokoneita.Kreikan tapauksesta olen samaa ehkä eri mieltä. Tarvittavat leikkaukset ja kuritukset ja velkojen anteeksianto jatkuvat näillä näkymin loputtomiin, koska eurokraateilla on liikkaa hävittävää mahdollisen kreikan eron takia.One Up on OMXH21 Joulukuu, 2012

Jullikka,

Molemmista samaa mieltä. Koneessa edes pieni särö markkinoiden luottamukseen riittää pudottamaan kurssia selvästi.

HJK:n rosteri on taas niin hyvä, että vaikea uskoa etteivät voittaisi

One Up on OMXH21 Joulukuu, 2012laakari,Metsossa osinkokiima on hyvin mahdollinen. OMXH sijaan katsosin ennemmin CAP indeksiä, sillä sen riippuvuus Nokiasta on pienempi.Automodularia en tunne, mutta toivotaan parasta

One Up on OMXH21 Joulukuu, 2012Samppa,Virheistä toki oppii, mutta osakemarkkinoilla ne tulevat aika kalliiksi.. Markkina on ollut todella haastava kuluvan vuoden aikana, pienistäkin virheistä on rankaista melko armottomasti.Orion on kallis, muuten samaa mieltä.Jenkeissä tulokset eivät ole kovinkaan pahasti kuplassa ja tulospohja on terveempi kuin 2000 ja 2007 (IT & pankit). Nyt vetovastuu on reaalitalouteen vaikuttavilla yrityksillä. Näin ollen en odota S&P500 osalta merkittävää tulospudotusta.

Timo22 Joulukuu, 2012

Mielenkiintoisia ennusteita. Lisään tähän muutaman omani. Eivät välttämättä toteudu vielä 2013, mutta lähivuosina.

– Loputon rahanpainaminen (keskuspankeilla ei oikeasti edes ole exit-strategiaa) ei voi olla näkymättä kullan hinnassa ja uskon että kulta tulee nousemaan vähintään 2000 dollariin unssilta.

– UK valtionlainojen kupla tulee jossain vaiheessa puhkeamaan ja korot tulevat nousemaan mikä ajaa Iso-Britannian syvään ahdinkoon. Bank of England on kaikkien rahanpainajien äiti, mutta kuinka pitkään tämä voi vielä jatkua?

Timo22 Joulukuu, 2012Kiitokset hyvästä kirjoituksesta. Itse en pitäisi jenkkitaloutta ihan niin vahvana. Uskon että asuntomarkkinoiden piristyminen on pitkälti seurausta FEDin toimista ostaa asuntoluottoja markkinoilta (QE3). Tämä voi toki luoda lyhytaikaista optimismia, mutta mistään kestävästä toiminnasta tässä ei ole kyse.Tässä oma veikkaukseni: loputon ja jatkuvasti kiihtyvä rahanpainaminen tulee nostamaan kullan hinnan yli 2000 dollariin unssilta.

One Up on OMXH22 Joulukuu, 2012Timo,2000usd kulta on validi veikkaus.Itse olen hieman luottavaisempi UK talouteen kun sinä. Näen siinä kohtuullisesti yhtymäkohtia Yhdysvaltoihin (dynaamisuus yms.). Veikkaan ongelmamaaksi Ranskaa.

Investor27 Joulukuu, 2012Kiitos hyvästä itsekriittisestä kommentista!
Näillä sivuilla välillä mukava nähdä rehellisiä artikkeleita siitä, miten on arvioinut virheellisesti, jos toisinaan onnistunutukin.
Odotan mielenkiinnolla Vestas-analyysiäsi. Viime aikainen kehitys on mietityttänyt: onko se tunnetasolla tanskalaisille samaa kuin suomalaisille Nokia.

One Up on OMXH2 Tammikuu, 2013Investor,Virheiden tunnistaminen on yksi sijoittajan tärkeimmistä ominaisuuksista. En tiedä Vestasin ja tanskalaisten tunnesiteestä, mutuveikkauksena uskon, että tilanteessa on paljon yhtäläisyyksiä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit