Sijoitussuunnitelmaa raapustamassa

  

Tilanne ei ole optimaalinen, kun vettä tulee sisään enemmän kuin sitä saadaan veneestä ulos.”

Magnus Olsson, (Ericsson 3 – veneen kapteeni Volvo Ocean Race-kisassa kaudella 2008-2009)

 Viime vuodet sijoittajia on koeteltu urakalla. Ilman suunnitelmaa ei sijoittamisen valtamerellä pärjää. Ohessa neljä kysymystä ja näkökulmaa, joita pohtimalla pääset alkuun.

 

1.    Mikä on sijoittamisen aikajänteesi?

 • Koska tarvitset sijoittamasi rahat?
 • Alle kahdessa vuodessa, alle kymmenessä vuodessa, yli 10 vuodessa?
 • Minkä ikäinen sijoittaja olet? Nuorilla on usein mahdollisuus odottaa pidempään tulevia tuottoja.

Todellinen riski osake-ja korkosijoituksissa riippuu siitä, kuinka kauan voit sijoituksia pitää. Mahdollisuus ja kyky olla markkinoilla piiiiitkään (yli 15 vuotta) tullaan palkitsemaan reilusti.

2.    Miten määrittelet todellisen riskinsietokykysi ja (elämän)kokemuksesi)? Millainen olet riskinsiedon suhteen?

 • Riski tässä tapauksessa määritellään häviön mahdollisuudeksi.
 • Onko Sinulla kokemusta sijoittamisesta ja häviämisestä?
 • Pelaatko esim. rahapelejä isoilla panoksilla?
 • Saavatko sijoitukset menettää väliaikaisesti yhtään arvoaan?
 • Saavatko menettää hetkellisesti esim.50% arvostaan ilman, että menetät yöuniasi ja kulutat rahasi kolmiolääkkeisiin?

Mitä enemmän uskallat ottaa pitkäaikaista riskiä, sitä paremmat ovat tulevaisuuden odotettavissa olevat tuotot. (Ole kuitenkin konservatiivinen, äläkä missään nimessä liioittele riskinsietokykyäsi.)

Muista Murphyn lain kolmas korollaari: “Jos usea asia voi mennä pieleen, eniten vahinkoa aiheuttava vaihtoehto toteutuu”.

3.    Mikä on kokonaisvarallisuutesi määrä?

 • Laske varat ja miinusta kaikki velat. Oletko lopulta korkojen maksaja vai niiden saaja?
 • Omistatko velattoman asunnon?
 • Saatko tuloja metsästä, loma-asunnosta, vuokra-asunnoista?
 • Ymmärrä, että jos olet velallinen, olet myös lainarahalla sijoittaja. Sitä en voi suositella kenellekään.

Tämä osa-alue kokonaisriskinottokyvystäsi kasvaa velattoman omaisuutesi kasvaessa.

 4.  Onko sinulla säännölliset tulot ? Millainen on säästämiskykysi? 

 • Saatko säännöllistä kuukausipalkkaa, eläkettä vai ovatko tulosi epäsäännölliset?
 • Kykenetkö/kykenisitkö halutessasi säästämään 10- 30 prosenttia tuloistasi kuukausittain, vai meneekö kaikki “kädestä suuhun”?
 • Voisitko saavuttaa paremman palkkatason, esim. lisäopiskelun kautta?

Säännöllisyys nostaa tämän osa-alueen riskinsietokykyäsi

Luonnollisesti kyky säästää on oleellista.

Sijoittaminen on siis ennen kaikkea suunnittelua. Kunhan pohjatyöt on mietitty kuntoon, itse tuotteiden osto on helppoa. Pohjatöiden kunnollisuus antaa sijoittajalle vahvan rokotteen myyntimiesten markkinointikikkoja vastaan.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TT23 Elokuu, 2012Aivan asiallinen kirjoitus, mutta yksi asia selkeästi pistää silmään:“Ymmärrä, että jos olet velallinen, olet myös lainarahalla sijoittaja. Sitä en voi suositella kenellekään.”

Oletko todellakin sitä mieltä ettei nuoren asuntovelallisen jolla jää ylimääräistä rahaa tuloistaan kaikkien menojen jälkeen ei kannata hyötykäyttää korkoa korolle ilmiötä? Siinä menee 10-15 vuotta parasta sijoitusaikaa hukkaan. Kyse on tietysti myös velan määrästä ja sijoitetuista summista,

petre23 Elokuu, 2012moikka,
Suomessa on kaksi koulukuntaa, joista toinen korostaa Warren Buffetin tapaan (To start you must first learn how to finish) velkasijoittamisen vaaroja tavalliselle tallaajalle. Velattomuus tuo pelivaraa vaihtuviin elämäntilanteisiin.Toinen koulukunta katsoo korkojen olevan matalat ja velkavipua siten kannattaa käyttää. Koulukunnan äärihaara katsoo, että edes pääomaa ei kannata nyt lyhentää, koska korkotaso on mitä on.Tämä tietysti edellyttää ettei päävelan vakuutena olevan asunnon arvolle/ omalle työllisyydelle yms. tapahdu rajuja muutoksia. Jälkimmäinen strategia voi tuottaa hyvin, mutta millä riskillä?

Itse kuulun ensin mainittuun koulukuntaan. Vaurastutaan mieluummin hitaasti, mutta varmasti.

Pidempään sijoittamista harrastaneet ovat tietysti asia erikseen, jos velkavipu on pieni ja paketti on muutenkin hallussa.

Yhtä totuutta ei ole, ja tilanteen tekee vielä hankalammaksi se, että velkavivun puolesta vannovat usein ne jotka velkavivun vaaroja ovat vähiten kohdanneet tai joiden sijoitustietämys on kaikkein heiveröisintä.

Salkunrakentaja25 Elokuu, 2012Velkavivuttaminen tarkoittaa kiistatta riskinottoa. Mutta jos velkavipua ei käytetä, mikä on vaihtoehto? Sijoittaja jättää osan varoistaan riskittömiin tai vähäriskisiin kohteisiin (vakavaraisten valtioiden bondit, talletukset yms.), ja yrittää saada jäljelle jäävälle osalle kovaa tuottoa.Eli moni sijoittaja siis valitsee kahden erityyppisen riskin väliltä: joko haetaan velkavivulla tuottoa kovalla volyymilla tai sitten pelataan pienemmillä summilla esim. warranteilla, vivutetuilla ETF:llä tai yksittäisillä korkean betan osakkeilla.

Ja tästä päästään sitten rahoitusteoriaan. Moderni portfolioteoria lähtee siitä että riski on suurinpiirtein sama asia kuin sijoitussalkun beta. Mutta juuri velkavivun kaltaiset ilmiot osoittavat ,että riski on paljon muutakin. Eli esimerkiksi: sijoittaja voi sijoittaa alhaisen betan osakkeisiin velkavivulla. Onko portfolio riskitön? Ei tietenkään, koska velan käyttö lisää henkilökohtaisen maksukyvyttömyyden riskiä – huolimatta sijoitussalkun alhaisesta riskistä.

“Kärsivällisyys ja osingot…” – Isä ja poika (osake)sijoittajan asialla | Nordnet Blogi4 Syyskuu, 2012[…] fundamenttianalyysin. Myös perinteisesti ETF-sijoittamisesta kirjoittava Petre on ottanut kantaa oman sijoitussuunnitelman tärkeyteen. Itse uskon vahvasti siihen, että tietynlaisia selkeitä ja riittävän yksinkertaisia […]
/Petre Pomell

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit