Sijoitusrahasto on erinomainen keksintö

Alkuun tunnustus: Minä pidän sijoitusrahastoista. Sanon näin, vaikka en edes saa palkkaa rahastoyhtiöltä tai varainhoitotalolta. Olen ostanut työurani aikana osakerahastoja noin viiden miljardin euron edestä, joten vastaan on tullut hyviä ja huonoja, halpoja ja kalliita. Jos sijoitusrahastot kelpaavat suurimmille ammattisijoittajille, miksipä ne eivät kelpaisi myös piensijoittajille?

Sijoitusrahaston kautta piensijoittajakin pääsee jo pikkusummalla mukaan ammattilaisten kelkkaan. Sijoittaminen on vaivatonta, sillä rahasto hoitaa sekä sijoittamisen että sijoitusten hallinnoinnin. Yksittäisten sijoituskohteiden riskien hajauttaminen on yksi rahaston tärkeimmistä ominaisuuksista. Sijoitusten jakaminen useisiin korko- tai osakekohteisiin vähentää olennaisesti liikkeeseenlaskija- tai yritysriskiä.

Helposti unohtuu, että rahastokaan ei poista arvopaperisijoittamiseen liittyvää markkina- eli kurssivaihteluiden riskiä. Sijoittaja ei ole suojassa, jos korko- tai osakemarkkinat romahtavat. Taannoin toimiessani sijoitusrahaston salkunhoitajana tuli muutaman kerran vastaan tilanne, että asiakas oli tyytymätön rahaston tuottoon. Hän ei arvostanut sitä, että tarkastelujaksolla rahasto oli pärjännyt hyvin sekä indeksiään että kilpailijoita vastaan, mutta osakemarkkinoiden alakulo oli vienyt tuoton miinukselle. Osakerahaston hoitaja ei valitettavasti pääse karkuun nyrkkeilykehästään.

Rahastosäästäjän ei itse tarvitse seurata yhtiöiden ja markkinoiden tapahtumia samassa määrin kuin sijoitettaessa suoraan arvopapereihin. Tosin ei siitä haittaakaan ole. Rahastoon voi säästää pienissä erissä tai sijoittaa kerralla suuren summan oman tilanteen mukaisesti. Ei ole yhtään hassumpi idea kerätä pääomia osakerahastoon ja jossakin vaiheessa rohkaistua ja perustaa oma osakesalkku.

Mielestäni kissanhännänveto suorien osakeomistusten ja rahastojen välillä on turhaa puuhaa. Kummassakin on etunsa eivätkä ne sulje toisiaan pois. Itsekin teen niin, että kaukomaille sijoitan rahaston kautta, mutta kotimaiset pidän omissa hyppysissä.

Kuukausisijoittaminen on kätevä tapa säästää rahastoihin. Mukaan pääsee jo muutamalla kympillä. Kuukausittain rahatiliä veloitetaan ennalta sovitulla summalla ja ostetaan hänen valitsemiaan rahastoja. Näin sijoittaja tulee ostaneeksi osakkeita myös silloin, kun ne ovat laskussa ja ajoitusongelma poistuu itsestään.

Rahastojen palkkioista riittää aina puhetta ja porua. Se on hyvä, sillä se pitää rahastoyhtiöt hereillä ja kilpailuvietin elossa. Toisaalta on hyvä muistaa, että ilman palkkioita ei olisi rahastojakaan, sillä niillä rahastoa hoitava rahastoyhtiö elää. Niillä maksetaan palkat työntekijöille eikä salkunhoidon mahdollistavien tietojärjestelmienkään hankinta ole ihan ilmaista.

Jos kalliin rahaston tarina ja tuotto-odotus eivät vakuuta, voi sijoittaja aina valita edullisen indeksirahaston. ETF eli pörssinoteerattu indeksirahasto voi myös olla hyvä vaihtoehto.

Kuva: Mika Pesonen

 

Kommentit:

Verneri Pulkkinen · University of Helsinki

Siis eikai kukaan itseään vakavasti ottava säästäjä sijoita enää rahastoihin, joista aika-ajoin yli 60% häviää indeksille ja oikeastaan kaikki pitkällä aikavälillä? Indeksirahastot ovat pitkällä tähtäimellä ainoa fiksu vaihtoehto, mikäli ei halua harrastaa osakepoimintaa mutta haluaa sijoittaa osakkeisiin laajasti. Sijoitusrahastojen kovimmat voittajat ovat niiden hallinnoitsijat, ei suinkaan asiakkaat.

simwire (kirjautunut käyttäen palvelua yahoo)

Rahastoja ne indeksirahastotkin on.

· 15. helmikuuta kello 0:30

 

/Mika Pesonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit