Sijoittelisinko pienessä paniikissa?

Sanotaan, että monet markkinaliikkeet aiheutuvat spekulaatiosta tai paniikista, mutta toisaalta yksi “markkinapaniikkin” liittyvä asia on epäluottamus. Kun ihmiset eivät luota euron tulevaisuuteen, he vaihtavat rahansa toiseen valuuttaan. Kun markkinaosapuolet eivät luota tietyn pankin kykyyn maksaa lainaa takaisin, sille lainataan rahaa vain huomattavaa kompensaatiota vastaan. Jos luottamus on nollassa, kukaan ei lainaa rahaa toisilleen. Tällöin sanotaan, että markkinan likviditeetti kuivuu. Näin kävi mm. vuonna 2008, kun pankit eivät luottaneet toistensaa kykyyn maksaa lainattua rahaa takaisin. Kun ihmiset eivät luota yrityksen tulevaisuuden näkymiin, he myös myyvät sen osakkeita.

Paniikin tunteminen liittyy ihmisen terveisiin itsesuojeluvaistoihin, jotka olivat välttämättömiä, kun elettiin viidakossa tai metsässä. Kun ihminen näkee pedon tai joutuu toisenlaiseen vaaraan, hän panikoi. Kun taas sijoittaja havaitsee mahdollisuuden sille, että hänen omaisuus tuhoutuu, hän saattaa panikoida ja myydä sijoituksensa.  Tätä panikoimista vain hidastaa se, että myydessään tappiollisia sijoituksia, on myönnettävä itselleen oma virheensä ja menetyksensä. Jos otetaan huomioon, että panikoiminen läheisesti liittyy ihmisen selviytymiskykyihin, on loogista, että sijoittajat usein ylireagoivat. Miksi et heittäisi marjakoria mäkeen, jos näet pedon 100 metrin päässä? Jos peto ei saanut sinua kiinni ja menetit marjakorin, ei se välttämättä tarkoita sitä, että olet panikoinut turhaan.

Sijoitusmaailmassa asiat ovat toki hieman toisin, koska hengissä säilymiseen verrattuna kyse on vain rahasta. Nykyinen ajatusmaailma sijoittamisessa on kuitenkin tavattoman epärealistinen. Ajatusleikkinä voitte tiputtaa kuvitteellisen kylmähermoisen sijoittajan laskuvarjolla viidakkoon. Mitä luulette, että kauanko se siellä kestää, jos jokainen vaara on tarpeeton viidakkopaniikki, jota viidakon kummitukset lietsovat? Tietysti joku haluaa tuohon alas kommentoida, että markkinat ja viidakko ovat eri asioita, mutta molempien kohdalla on kyse samalla tavalla mahdollisuuksista, vaaroista ja riskeistä. Voihan viidakossa tai markkinoilla selvitä 30 vuotta kunnes menettää kaiken. Jos sijoittaa kaiken rahansa yhden pienen maan pörssiin, ei ole mitenkään mahdotonta, etteikö näin voisi käydä, koska sillä kuuluisalla “pitkällä aikavälillä” asiat voivat muuttua aika huomattavasti. Onhan 30 vuoden sijoitushorisonttiinkin mahtunut kaksi maailmansotaa.

Itse paniikin tunteminen tai yksittäisen sijoittajan muut tunteet eivät siis välttämättä ole itse ongelma, mutta ongelmia niistä tulee, kun sijoittajat kerääntyvät yhteen toistelemaan toinen toistensa näkemyksiä. Tästä syystä todellinen ostopaikka on todennäköisesti silloin, kun pankkiiri käyttää sijoitusten käsitysten levinneisyyttä hyväkseen ja myy jotain omaa tuotetta.  Itse aloitin osakesijoitukset Suomeen viime vuonna, kun talousmedia vihdoin löysi jostain pankkiirin, joka oli negatiivinen Suomi-sijoitusten suhteen (tämän jälkeen bondit ovat alisuoriutuneet ja Suomi-sijoitukset eivät ole oikeistaan hävinneet Ruotsalaisille osakkeille tai kv-osakeportfoliolle).

Noh… kaikesta tästä turhasta panikoimisesta huolimatta olemme ajautuneet sellaiseen tilanteeseen, että sijoittajia kuulemma vaivaa osakekyynisyys. Mitä tässä on oikein mennyt vikaan ja miksi sijoittajista on tullut kyynisiä?

Taustalla on varmasti eroavuus ihmisten todellisten pörssikokemusten ja väkisin väännetyn fantasiamaailman välillä. Sanotaan, että sijoitukset tuottavat hyvin pitkällä aikavälillä, mutta kun esitetään pitkän aikavälin tuottoja, voidaan poistaa teknokupla pois laskelmista ja kertoa kuinka hyvä se tuotto on ollut. Sitten jonkin sortin toimittaja kertoo, että tällainen kirja on nerokas.

Todellisessa elämässä todelliset ihmiset ovat ostaneet tekno-osakkeita kuplan huipulla. Todelliset ihmiset ovat ostaneet Nokian osakkeita silloin, kun tyhmät ulkkarit kuulemma myivät niitä halvalla. Todellisille ihmisille sanottiin, että sijoittamalla suomalaisiin osakkeisiin voisi hajauttaa globaalisti, mutta jollakin ihmeellisellä tavalla OMXH-indeksi on liikkunut välillä täysin vastakkaiseen suuntaan kuin S&P 500 indeksi. Todellisilla ihmisillä on usein asuntolainoja ja muuta oikeaa käyttöä rahalla, joten sijoitushorisontilla on merkitystä. Te (toimittajat, konkarisijoittajat ja lobbarit) olette luvanneet todellisille ihmisille paljon, mutta te ette ole kertoneet avoimesti riskeistä. Kun ihmiset jatkuvasti pettyvät odotuksiin, he menettävät uskon ja luottamuksen, minkä jälkeen heistä tulee kyynisiä. Tämän jälkeen asiaan kuuluva aktiviteetti ei välttämättä enää innosta. Jos te haluatte pelastaa kotimaisen pörssin, teidän täytyy kääntää suuntaa totaalisesti ja kertoa ihmisille avoimesti sijoittamisen riskeistä. Strateginen vaikeneminen ja informaation “suodattaminen” eivät tule toimimaan. Tämän asian suhteen kannattaa panikoida nyt.

Sinänsä kysymys onnistumisesta  sijoittajana on varsin yksinkertaista ja selkeää. Ei sillä ole väliä kuka olet tai mistä tulet, mutta jokaisen päivän päätteeksi sijoituksiesi arvot ovat joko nousseet tai laskeneet. Edellisen päivän tuotot eivät kuitenkaan takaa seuraavan päivän tuottoja, joten huomenna on ansaittava kaikki uudestaan. Tämän yksikertaisen asian ympärillä asioita kuitenkin käännetään ja väännetään, minkä jälkeen jostain tulee lyhyeksi myyjä, robotti, ulkkari, hedgerahasto, paniikkimyyjä tai Aku Ankka. Melkein ainut tässä vuosien varrella muuttunut asia on tämän maagisen markkinaselittäjän vaihtuminen.

Tässä siis tämä. Nyt on monta opettavaista vuotta näiden juttujen kirjoittamista takana. Blogin kirjoittaminen omaa pärstää käyttäen oli hyvä tapa nähdä monet virheet, joita sijoittajana tein, koska oli pakko katsoa jälkeenpäin omia tekstejä. Moni toimittaja osasi varmasti kirjoittaa paremmin ja talousmedian “kumppanit” osasivat käyttäytyä sivistyneemmin kuin minä. Voin kuitenkin sanoa sen, että valtaosalla Suomen talousmediaa on hyvin vähän itsekunnioitusta. Kun lukijat klikkaavat Nokia-juttuja, niin sitten väännetään se Nokia-tarina jokaiseen uutiseen. Kun pankkiireilla on uusi tuote myytävänä, niin siitä kirjoitetaan aiheesta sopivan positiivisia juttuja, vaikka sen hyödyllisyys yksittäiselle sijoittajalle saattaa olla varsin kyseenalainen. Oikealla ja väärällä ei ole paljoa väliä, mutta kaikki on myytävänä. Jos joku näyttää vastakkaista evidenssiä, siitä ei puhuta. Jos nyt haluaa vaikka konkreettisen esimerkin ottaa, niin jostakin syystä tällaista ETF-juttua ei viime viikolla kopsattu suomenkielelle: “ETF Tracking Errors in Rout Shows Access Comes with Risks”. Siis ETF-sijoittamiseen liittyy sellaisia lisäriskejä, mikä on juuri se asia, josta olen kirjoituksesta toiseen jauhanut.

Minä olen nyt oman osani tehnyt.

Kiitän blogiani seuranneita lukijoita.  Juttuihin olisi ollut mukava käyttää enemmän aikaa ja niitä olisi mukava kirjoittaa, mutta aika on rajallista. Arvostan myös Nordnettiä siitä, että se halusi minun kirjoittavan kriittisiä juttujani tänne.

 

/Jarkko Peltomäki

 

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
29.06.2013 22:10

Kiitos hyvistä teksteistä, hyvä lopetus.

Nimetön
Nimetön
04.07.2013 11:33

Kiitos Jarkko omasta ja kaikkien blogimme lukijoiden puolesta monista hyvistä ja ajatuksia herättävistä kirjoituksistasi vuosien varrella. Mielestäni on hyvä, että Nordnet-blogissa on ollut erilaisia kirjoittajia ja mielipiteitä. Jos ja toivottavasti kun joskus taas tulevaisuudessa kalenterisi ei ole niin tukossa, saamme lukea edes silloin tällöin ajatustesi virtaa blogissamme. Otamme sinut avosylin takaisin aktiivikirjoittajien joukkoon, kun se sinulle ja aikatauluihisi sopii. Toivotan sinulle aurinkoista ja jäätelön täyttämää kesää!

Nimetön
Nimetön
21.07.2013 15:16

Kiitokset Jarkolle informatiivista artikkeleista.