Peruskäsitysten kupla

 

Kun Suomalaisten osakkeiden tuotto kesään 2012 mennessä paljastui liian selkeäksi pettymykseksi, konkarisijoittajat myönsivät Suomi-sijoittamisen riskisyyden, mutta edelleen perustelivat sitä isänmaallisuudella. Kukaan ei halunnut kuitenkaan kertoa, että kv-hajauttamisen peruskäsitys oli osoittautunut oli osoittautunut täysin vääräksi. Tämä on kaiketi lopun alkua, kun ajatellaan, että Pohjois-Koreassa on erittäin paljon isänmaallisia ihmisiä.

Sijoitusmaailman tilannetta Suomessa, voidaan kuvailla “käpeytyneeksi”, jos sellaista sanaa on edes olemassa. Suomessa on viimeisen viiden vuoden aikana tietty valtaan ja julkisuuteen päässyt sijoittajien eliitti muodostanut PERUSKÄSITYSTEN KUPLAN, jonka sisällä Suomen talousmedia yhdessä “kumppanien” kanssa kierrättää samaa tavaraa ja etsii sisälle kuplaan näkemyksiä, jotka sopivat jo hyväksyttyihin peruskäsityksiin. Suomen sijoituselämän ja Pohjois-Korean ongelmat ovat yhteneväiset.

Minä tiedän, että olen itse yhteiskunnallisena vaikuttajana viimeisen viiden vuoden aikana epäonnistunut, mutta niin ovat kuplan sisälläkin olleet vaikuttajat monella tavalla epäonnistuneet Suomen osakemarkkinoiden kehittämisessä.

Ensinnäkin Suomen osakemarkkinoille ei ole luotu yhtään kunnianhimoista suunnitelmaa, vaan aina jauhetaan sitä, kuinka suomalaiset kyllä sijoittavat Suomeen. Älkää luottako tähän peruskäsitykseen, koska nykymaailmassa toimeksiannot ja kaupat ohjautuvat huomaamattoman helposti muualle kuin Suomeen. Suomen osakemarkkinoille tulevaisuudelle on luotava kunnianhimoinen suunnitelma, jolla tähdätään siihen, että Helsingin pörssistä tehdään kansainvälinen markkinapaikka. Ideana voisi olla esim. se, että Helsingin pörssistä tehdään kansainväliselle sijoittajalle väylä itään, mikä olisi sijainnin, historian ja suhteiden johdosta varsin luonnollinen ratkaisu. Jos suunnitelma A ei toimi, pitää ottaa käyttöön suunnitelma B, mutta kansainvälisessä kilpailussa ei saa missään nimessä jäädä tuleen makaamaan.

Aivan ensimmäinen asia olisi kuitenkin saada Suomen osakemarkkinat kansainvälisen sijoittajan ulottuville. Esimerkiksi täältä näkee, kuinka kv-sijoittaja voi sijoittaa ruotsalaisiin osakkeisiin, mutta ei Suomen osakemarkkinoille…? Miksi ylipäänsä kansainvälisesti toimivat yritykset listautuisivat Helsingin pörssiin, jos känsäinvälisillä sijoittajilla on vaikeampi pääsy Suomen markkinoille!!!?

Toiseksi asioihin voisi vaikuttaa, joten verotuksella voisi luoda terveen pohjan osakesäästämiselle Suomessa. Ruotsissa ei esimerkiksi ole mitään alhaista osinkoveroa, mutta säästäjille on luotu valtava määrä juuri sijoittamiseen räätälöityjä veroratkaisuja, jotka ovat myös tarkoitusta palvellen verotuksen kannalta yksinkertaistettuja, koska verotuksen perustana saattaa voittojen sijasta sijoituspääoma.

Valitettavasti vaikuttamisen osalta sijoittajien tai osakemarkkinoiden edustajilla ei ole nähtävästi ollut mitään keskusteluyhteyttä poliitikoihin, minkä huomaa esim. yllä mainittujen mahdollisuuksien vähäisyydestä kuin myös siitä, kuinka osinkoverouudistus tuli todellisena yllätyksenä. Tietysti jälkeen päin taas voidaan asioita toisilleen voivotella ja hokea, mutta olisi hyvä ymmärtää, että eivät asiat muutu todeksi sillä, että niitä kuplan sisällä toisilleen hoetaan ja jälkeen päin ehdotellaan ratkaisuja. Sen sijaan, että asioihin olisi aidosti pyritty vaikuttamaan olemalla yhteydessä poliitikoihin, on pikemminkin keskitytty aivopesun suorittamiseen.

Jos te sijoittajat haluatte maksaa vähemmän veroja, te organisoitte laajan porukan. Sitten uhkaatte äänestää Timo Soinia, mikäli verotusta ei saada oikeudenmukaiseksi. Jos asiat eivät muutu, te äänestätte vain Timo Soinia, minkä jälkeen poliitikkoja ehkä kiinnostaa osakesijoittajien kuunteleminen.

Pelkkä valittaminen ei auta.

Kolmanneksi asiaa ei ainakaan helpota se, että Suomen talousmediasta on tullut “Suomen talousmafia”, joka ollessaan riippuvainen pankkien informaatiosta (esim. “kaveriblogit”) ja mainosrahasta, toimii kuin mafia, joka antaa huomiota niille, jotka “suojelurahaa” tarjoavat.  Suomen talousmedia ei todellakaan ole mikään riippumaton informaation lähde, joten sieltäkään tuleva informaatio ei haasta kuplan sisällä pyöriviä peruskäsityksiä, mitä pankkiirit ja talouden eliitti käyttävät hyväkseen. Suljetuissa talouksissa valtaa pitävä eliitti aina kontrolloi mediaa, mikä on tilanne myös Suomen osakesijoittamisen osalta. On myös kummallista, että analyytikot ja lyhyeksi myyjät on pakotettu läpinäkyvyyteen, mutta talousmediaa ei juurikaan vaadita kertomaan sen suhteistaan pankkeihin. Miltä se kuulostaisi, jos analysoitava yritys olisi analyytikon “kumppani”?

Asiaa ei voi korjata sillä, että minä tässä miellytän teitä kertomalla, kuinka te kaikki maksatte liikaa veroja.

Jos Suomen osakemarkkinoiden tilannetta halutaan edistää, on lähdettävä liikkeelle koko ajatusmaailman uudistamisesta. Ensimmäinen askel tähän olisi Suomen talousmedian läpinäkyvyyden lisääminen.

 

Blogini päättyy kesäkuussa, mutta yritän sitä ennen ehtiä kirjoittamaan mahdollisimman paljon. Lukijat voivat halutessaan lähettää minulle aihe-ehdotuksia.  

 

 

/Jarkko Peltomäki

 

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.04.2013 20:24

Hyvä kirjoitus niin tutusta aiheesta. Itse ainakin kirjoitin “omalle” Kokoomus kansanedustajalleni valituskirjelmän heti ensimmäisen osinkoveroesityksen jälkeen ja ilmoitin tekeväni bänät kykypuolueen kanssa. Keskiluokkaisen palkansaajan verorasitus on kohtuuton!

Soinin äänestäminen on hyvä ehdotus. Parempi laittaa kerralla kaikki kuralle kuin kitua hiljaisella tulella. Tunnen nykyään suoranaista fyysistä pahoinvointia kun kuuntelen varsinkin SDP:n ja SAK.n populistisia kannanottoja tasapuolisuudesta ja yhteisestä hyvästä. Nyt kun olen 30 vuotta työelämässä hakannut päätäni seinään ja tänä päivänäkään minulla ei ole suoranaisesti varaa palkata esim. kirvesmiestä kotiremonttiin ilman kotitalousvähennystä, puhumattakaan siitä että voisi ostaa uuden auton ilman velkaa.

Elämän tarkoitus on maksaa muitten lystit.

Soini pääministeriksi!

Nimetön
Nimetön
29.04.2013 11:49

Eihä sitä pakko ole vain persuja äänestää, mutta tärkeintä on se, että asian muuttamista varten olisi jokin konkreettinen suunnitelma.

Nimetön
Nimetön
29.04.2013 14:28

Pienessä maassa on pienet piirit. En ole koskaan ymmärtänyt sellaisia ketjuja kuin KL:n keskustelupalstan “vahva osta Nokialle, osa 50” joissa 49 aiemmassa on esim. tuhat viestiä. Vähemmällä pääsee, kun soittaa analyytikolle ja sanoo, että oletko firmassa X huomannut asian Y. Jos asia on positiivinen, X:n IR-henkilölle voi kanssa sanoa, että korostaisivat viestinnässään enemmän Y:tä. Lopulta soitto “etelän metiaan”, ovatko firmassa X huomannut asian Y.

Näin tämä homma sujui 10 v. sitten. 10 v. raja johtuu siitä, että teko on taatusti vanhentunut 🙂

Tyhmyys tosin ei vanhene.

Nimetön
Nimetön
29.04.2013 21:31

Harmi, että tämäkin blogi nyt sitten loppuu kesäkuussa. Toisinajattelijoita ja boksin ulkopuolelta huutelijoita kaivattaisiin näihin blogeihin ja lehtien palstoille enemmän. Hajauttavia ja 100 vuoden tähtäimellä sijoittavia keskitien kulkijoita on jo tarpeeksi esillä.

Nimetön
Nimetön
02.05.2013 12:36

Todella ikävä kuulla, että olet päättänyt lopettaa kirjoittelun täällä Nordnet blogissa. Tutkijaopettajan (?) elämää ei varmasti ole kiireettömyydellä pilattu, joten päätös on tietysti täysin ymmärrettävä. Peli on hyvä viheltää poikki, jos aikaa ei yksinkertaisesti ole.

Ennen kesää olisi vielä mukava lukea ainakin pari-kolme juttua ETF:stä (railakas kritiikki tervetullutta, jotta saadaan keskustelua aikaiseksi), eurokriisistä ja ehkä jotain lyhyttä asuntosijoittamisesta (jos koet teeman läheiseksi ja/tai muuten mielenkiintoiseksi).

Lämmin kiitos monista hyvistä jutuista vuosien varrella.

Nimetön
Nimetön
10.05.2013 09:59

Kiitos hyvistä jutuistasi. Harmi, jos aika ei riitä jatkuvan blogin pitämiseen. Toivottavasti saisimme joskus vielä lukea hyviä ja kriittiisiä kirjoituksiasi lisää, edes silloin tällöin.Voisit kirjoittaa vielä esim. seuraavista aiheista: ajaako isot ETF:t yksittäisiä osakkeita/raaka-aineita vai päinvastoin. Voisit myös kirjoittaa, mitä ajatuksia sinulla on mm. ETF-kuukausisäästämisestä.