Tavoitteenani on rakentaa viisikuiselle tyttärellemme vastuullinen sijoitussalkku. Itselläni on siis vielä vajaat 18 vuotta aikaa päättää, mitä tuonne salkkuun tulee hankittua, ja miksi. Toki haluan tätä tehdä myöhemmin yhdessä lapsemme kanssa, mutta nyt on oikea aika rakentaa sopiva perusta sekä mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä tyttömme tulee ajattelemaan sijoittamisesta.
Sijoittajia on varmasti liikkeellä hyvin monenlaisilla tavoitteilla. Monet tämän blogin lukijat sijoittavat vaikkapa säästääkseen pahan päivän varalle, kerryttääkseen lomakassaa, varautuakseen asunnon hankintaan tai remonttiin, tavoitellakseen taloudellista riippumattomuutta, varautuakseen tulevaisuudessa mahdollisesti pienentyviin eläkkeisiin, yms. Mainitut esimerkit ottavat kuitenkin huomioon vain yhtälön toisen puolen, eli sen, kuinka sijoittaminen vaikuttaa itse sijoittajan tulevaisuuteen.
Rahaa käyttäessä sinulla on aina mahdollisuus vaikuttaa
Jokaisella meistä on erilaisia tulonlähteitä. Yrittäjiä, palkkatyöntekijöitä, pääomatuloja kerryttäviä, lainaajia tai erilaisia tukia saavia yhdistää aina se, että jossain välissä omalle tilille tulee rahaa. Samalla hetkellä kun tämä raha ilmestyy tilillesi, alkaa myös mahdollisuutesi vaikuttamiselle. Rahaa voi käyttää kolmeen asiaan:
Ensimmäinen vaihtoehto on, että raha jää tilillesi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että siirrät vaikuttamisen mahdollisuutesi toisaalle – omalle pankillesi. Vaikka raha näkyy jatkuvasti pankkitililläsi ja voit sen sieltä koska vain nostaa, käyttää pankkisi talletustasi jatkuvasti hyväksi. Tämä tapahtuu pitkälti siten, että pankkien talletusten määrä toimii osittain vakuutena sille, kuinka paljon pankki voi antaa luottoa muille. Näin siis pankkisi, eli sen johto ja muut työntekijät, päättävät, kenelle tililläsi olevan rahan ansiosta myönnettävä laina annetaan. Jos pankkien toimintaan haluaa perehtyä tarkemmin, löytyy Inderesiltä hyvä artikkeli aiheesta.
Toinen selkeästi suoraviivaisempi tapa vaikuttaa on kuluttaminen. Aina kun teet minkä tahansa ostopäätöksen, vaikutat siihen, kuka rahasi saa ja kannustat yrityksiä toimimaan tietyllä tavalla. Jos esimerkiksi ostat ruokakaupasta jatkuvasti luomutuotteita, kannustat kauppiastasi hankkimaan näitä jatkossa entistä enemmän. Näin ollen myös viljelijöillä on kannustimia siirtyä luomun tuotantoon, kun sen kysyntä kasvaa. Vastaavasti valitessasi vastuullisesti tuotettuja vaatteita kannustat kaikkia vaatealan yrityksiä siirtymään vastuullisuuteen, koska rahasi ei päädy “vastuuttomille” vaatteiden tuottajille.
Kolmas tapa käyttää rahaa on sijoittaminen. Tällöin voit itse valita, kuka hyötyy rahoistasi samalla, kun odotat saavasi sijoituksellesi tuottoa. Osakkeenomistajana sinulla on äänioikus yhtiökokouksessa, vaikka suuryhtiöiden tapauksessa tämä saattaakin olla hieman teoreettista piensijoittajille. Osakeantien kuten listatautumisen yhteydessä pääset suoraan vaikuttamaan yritysten rahoituksen saantiin, eli tuet niiden toimintaa. Pörssistä osakkeita ostaessa omat rahasi eivät mene suoraan yritykselle, mutta osakkeen arvonnousu nostaa myös yrityksen arvoa. Tämä puolestaan helpottaa yrityksen rahoituksen saantia myös jatkossa.
Sijoittamisessa tärkeintä on se, että sinä olet itse päättänyt millainen yritys on sijoituksesi ansainnut. Vastuullisena sijoittajana voit valita ESG-kriteerit täyttäviä tai muuten vastuullisuudestaan raportoivia yrityksiä. Sijoittamiseen kuuluu osakkeiden lisäksi myös vaikka asuntoihin tai velkakirjoihin sijoittaminen. Itseensä sijoittamisen – vaikkapa spa-hoidon ja herkuttelun merkeissä – taas lasken edellisen kappaleen tapaan käyttää rahaa.

Jos mikään edellisistä mahdollisuuksista ei mielestäsi ansaitse rahojesi, jää jäljelle käteisen panttaaminen tyynyn alle tai sukan varteen. Tällöin yritykset, pankit tai sinä itse eivät pääse hyötymään rahoistasi, mikä tavallaan tarkoittaa vaikuttamatta jättämistä. Jos kuitenkin ajatellaan asiaa pidemmällä tähtäimellä, on tämä vaihtoehto vain vaikuttamisen siirtämistä. Jossain vaiheessa sinun on kuitenkin pakko käyttää rahojasi ruoan hankintaan tai laskujen ja verojen maksamiseen.
Vaikuttaminen lapsen tulevaisuuteen
Jos jättäisin tyttäremme lapsilisät pankkitilille odottamaan, siirtäisin vaikuttamisen mahdollisuuden pitkäksi aikaa pankille. Lapsilisät kuluttamalla tekisin valinnat lapsemme puolesta, eikä hän voisi näitä enää myöhemmin muuttaa. Periaatteessa lapsilisien nosto käteiseksi ja säilyttäminen kotona on ainoa tapa jättää vaikuttamisen mahdollisuus täysin lapsellemme. Rahan aika-arvon, korkoa korolle -efektin ja inflaation takia en kuitenkaan pidä tätä järkevänä vaihtoehtona.
Sijoittamalla toki toimin myös tyttömme puolesta, mutta jätän hänelle mahdollisuuden myöhemmin muokata sijoituksia hänen itsensä parhaaksi katsomalla tavalla. Kun hänen salkkunsa on rakennettu vastuullisia periaatteita noudattaen, olen itse vaikuttanut siihen, millaiset yritykset tyttäremme tulevaisuudessa menestyvät. Samalla tietenkin vaikutan myös siihen, millaisen kuvan sijoittamisesta lapsemme saa.
Nyt on kyllä vähän on syyllistämisen makua niitä kohtaan, joiden on pakko käyttää lapsilisät lapsen elättämiseen, vaatettamiseen ja harrastuksiin. Niitä vartenhan lapsilisiä maksetaan. Viittaan tällä kohtaan “Lapsilisät kuluttamalla tekisin valinnat lapsemme puolesta, eikä hän voisi näitä enää myöhemmin muuttaa”.
Niin hyvässä tilanteessa, jossa lapsilisät pystyy sijoittamaan, kannattaisi muistaa ne monet, jotka siihen eivät pysty, ja osoittaa myös kirjoituksissaan vähän nöyryyttä saadessaan valtiolta rahaa, jota ei tällä hetkellä edes tarvitse välttämättömien kulujen kattamiseen, eikä hieroa tuota asiaa lukijan naamaan.
Harmillista, että tämä tuntui mielestäsi syyllistämiseltä – se ei missään nimessä ollut tarkoitus. Lapsilisien käyttö lapsen parhaaksi on tärkeintä mitä niillä voi tehdä. Ensisijaista on ehdottomasti mainitsemasi käyttökohteet. Kirjoituksen tarkoituksena oli herättää ajatuksia siitä, että jos tuloistaan jää jotain yli voi valitsemallaan summalla (esim. lapsilisien suuruisella) vaikuttaa sijoittamalla.
Ja juuri tämänkaltainen asenteellisuus tuo ihmistä ja hänen ympäristöä alas vääjäämättä.
Voiko sijoitustilin avata kummitytölle ? Eli kaipaako se holhoojan kirjallisen hyväksynnän tms.?
Hei! Huoltajien tulee avata tili, mutta he voivat halutessaan antaa valtakirjan kummille tai muulle läheiselle. Valtakirjaa ei tarvita, jos kyse on vain rahalahjoituksista suoraan osakesäästötilille (eli että huoltaja sitten sijoittaa rahan lapsen nimissä). Mutta jos kummi haluaa itse tehdä sijoitukset lapsen nimissä, tällöin valtakirja vaaditaan. Tämä onnistuu helpoimmin, jos kummilla on jo valmiiksi oma Nordnet-tili – tällöin kummi pääsee käsiksi lapsen tiliin omien tunnustensa kautta. Lisätietoa: https://www.nordnet.fi/fi/palvelut/tilit/lapselle-saastaminen /Henri