Siirry pääsisältöön

Sijoittaminen on naisille voimaantumisen lähde

Olen vuosia eri tahojen kanssa pohtinut syitä sille, miksi sijoittajatilaisuuksissa ja asiakaskunnassamme naiset ovat niin selkeä vähemmistö. Tuntui, että kaikenlaista on kokeiltu. Halusin ymmärtää erityisesti naisia omana kohderyhmänään, joten annoin toimeksiannon ja vapaat kädet sattumalta samaan aikaan meihin yhteyttä ottaneelle Terhi Piiloselle. Hän teki pro gradu -tutkimuksen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin laitokselle.

Piilosen vastavalmistunut tutkimus osoittaa, että sijoittavat naiset haastavat perinteisiä käsityksiä sijoittamisesta. Kymmenen suomalaisen naissijoittajan syvähaastatteluihin perustuva tutkimus käsittelee sitä, millaisia sukupuolittuneita merkityksiä naiset liittävät sijoittamiseen. Tuloksista käy ilmi, että naiset luovat sijoittamiselle oman voimaannuttavan merkityksensä: omien rahojen sijoittaminen on ulkopuolisista vaatimuksista vapaa yksityisasia.

Naisellinen velvollisuus nousee eniten esiin

Toisaalta naiset sijoittavat myös velvollisuudentunnosta. Tutkimuksessa eriteltiin neljä sukupuolittunutta diskurssia eli yhtenäistä puhe- ja ajattelutapaa, joita naiset käyttävät puhuessaan sijoittamisesta. Diskurssit lajiteltiin sen mukaan, koetaanko sijoittaminen niissä ensisijaisesti velvollisuutena vai hauskanpitona sekä nähdäänkö sijoittaminen naisellisten vai miehisten ominaisuuksien kautta. Tulokset osoittavat, että vaikka haastatellut naiset hyödynsivät kaikkia neljää puhetapaa, naisellinen velvollisuus oli naissijoittajien puheessa kaikista keskeisin.

Tämä ei ollut minulle yllätys.  Tuntuu luonnolliselta, että sijoittamisen tavoitteena on pitää huolta perheestä sekä kokea tekevänsä oma osansa yhteiskunnassa. Näin minäkin usein perustelen sijoituksiani. Naisellisen velvollisuuden diskurssin eli ajattelutavan keskeisiä teemoja ovat muista huolehtiminen ja turvallisuus. Haastateltavat liittivät rationaalisen sijoittamisen tunnollisuuteen ja tätä kautta naisellisuuteen. Perinteisesti on ajateltu, että naisellinen päätöksenteko perustuu tunteisiin ja miehinen järkeen, joten naiset haastavat puheessaan tämän stereotypian.

Kympin tyttö naamioi pörssipelaamisen oppimiskokemukseksi

Siitä huolimatta, että naiset keskittyvät puheessaan turhien riskien välttämisen ja rationaalisuuden teemoihin, myös riskinotto on puheessa läsnä. Tutkimuksessa riskinoton hauskuus on miehisen nautinnon ajattelutavan keskeisiä teemoja. Haastateltavat naiset olivat tyypillisesti varovaisia kertomaan nauttivansa riskisistä sijoituksista, mikä heijastaa pitkää kulttuurista perintöä riskinotosta miehisenä ominaisuutena.

Oli mielenkiintoista lukea tutkimustuloksista, että naiset puhuivat riskinotosta sijoittamisessa esimerkiksi oppimiskokemuksena, älyllisenä haasteena tai itsensä kehittämisenä. Olen törmännyt tähän ajattelutapaan tavatessani sijoittajanaisia. Tutkimuksen mukaan tällä tavoin riskiin liittyviä negatiivisia mielikuvia saadaan häivytettyä ja siirrettyä lähemmäs naisellisen velvollisuuden teemoja, kuten opiskelua ja tunnollisuutta. Kympin tyttö ei siis pelaile shorttipositioilla, vaan selittelee riskisijoituksiaan oppimismielessä.

Pörssi on naiselle ulkopuolisista paineista vapaa paikka

Kolmas tutkimuksen keskeinen löydös vastaa minulle mm. siihen, miksi naisia ei sijoittajatilaisuuksissa näy. Haastatellut naiset tyypillisesti halusivat pitää sijoittamisen yksityisenä ja loivat tätä kautta sijoittamisesta itselleen voimaannuttavan erillistilan. Tällä strategialla naiset loivat sijoittamisesta tilan, joka on vapaa paineesta.

Naiset kokevat usein, että heiltä vaaditaan paljon eri elämän osa-alueilla, kuten työssä ja perhe-elämässä. Sijoittaminen halutaan tutkimuksen mukaan pitää erillään ulkopuolisista vaatimuksista. Kun sijoittaa omia rahojaan, ei tarvitse selittää kenellekään syitä valintoihin eikä kertoa olevansa nuori, osaamaton tai peluri. Pörssi ei syrji, kyseenalaista tai kohtele miehiä ja naisia eri tavoin, mitä haastateltavat pitivät hyvin voimaannuttavana asiana.

Olen tästä tutkimustuloksesta valtavan iloinen. Meillä on siis tarjolla naisille paikka ja tila, jossa ei tarvitse murehtia mitä muut meistä ajattelevat. Ei tule heti mieleen toista samanlaista paikkaa.

Linkki tutkimukseen

Lisätietoja tutkimuksesta antaa Terhi Piilonen: terhi.piilonen@gmail.com

Suvi Tuppurainen
Suvi Tuppurainen
Nordnet Suomen maajohtaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.03.2017 12:33

Toisin sanoen hyvää naistenpäivää.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.03.2017 14:53

Kiitos samoin hyvää naistenpäivää!

Nimetön
Nimetön
10.03.2017 12:39

Sijoittavat naiset taitavat olla pääosin työelämässä, joten heitä ei näy tilaisuuksissa ihan samasta syytä, kuin siellä ei näy työelämässä olevia miehiäkään.

Muilla aloilla on jo pitkälti ymmärretty, että ihmisten vapaa-aikaan liittyvät tilaisuudet pitää järjestää silloin, kun ihmisillä on vapaa-aikaa. Sijoitusalalla ilmeisesti kuvitellaan, että piensijoittajatkin tekevät hommaa päätoimisesti ja voivat osallistua tilaisuuksiin arkipäivisin virka-aikaan?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.03.2017 14:12

Tuo on niin totta. Siksi meillä Nordnetillä on tilaisuudet joko illalla yleensä klo 17 jälkeen ja pörssiyhtiöaamiaiset alkavat jo klo 8, että ehtii kymmeneksi tarvittaessa töihin. Webinaaritkin alkavat pääsääntöisesti klo 17.

trackback
Nimetön
21.12.2017 14:21

[…] itse eivät kuitenkaan vaikuta kokevan sijoittamista kovinkaan vieraaksi aihealueeksi. 2)ks. Lehmusvirta, A. (2017). “Yksi ala […]