Siirry pääsisältöön

Sijoittaminen on kansalaistaito

Kansalaistaidot ovat taitoja, jotka jokaisen tulisi osata. Kyseessä on suomalaisissa kouluissa vuoteen 2000 asti opetettu oma oppiaineensa, johon sisältyi mm. liikennemerkkien opettelua ja muita yhteiskunnassa pärjäämiseen tarvittavia taitoja. Jos kansalaistaitojen oppiaine tuotaisiin takaisin, niin yksi asia on selvä: siihen tulisi sisällyttää ainakin arjen rahataidot ja sijoittaminen.

Sijoittaminen avartaa näkemystä taloudesta ja koko yhteiskunnasta

Kuten talousasiantuntija Martin Paasi kirjoittaa jo klassikoksi muodostuneessa blogissaan, mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sitä pidempään korkoa korolle -vaikutus ehtii vaikuttaa ja sitä nopeammin säästöjen kasvu muuttuu lineaarisesta eksponentiaaliseksi. Parhaimmillaan 35 vuoden eläkesäästöt voivat olla kasassa 10 vuodessa!

Sijoittaminen ei ainoastaan auta eläkesäästöjen kartuttamisessa, vaan se tuo hyötyjä jo paljon ennen eläkevuosia. Osakemarkkinoihin perehtymällä kansantalouden ja yhteiskunnan toiminnan logiikka voivat avautua aivan uudella tavalla. Sijoittajien keskusteluihin mukaan hyppääminen voi avata aivan uusia näkökulmia ja sosiaalisia ympyröitä elämään, ja kasvava sijoitussalkku tuo luonnollisesti myös lisää vapautta ja mahdollisuuksia arkeen.

Miten alkuun sijoittamisessa?

Talouden ja pörssin suhdannevaiheesta riippumatta sijoittamisen aloittaminen kannattaa, ja se kannattaa tehdä jo tänään avaamalla asiakkuus Nordnetiin. Miksi Nordnetiin? No, meillä et ainakaan maksa minkään sortin avausmaksuja asiakkuudestasi, etkä säilytysmaksuja rahastoistasi tai pörssiosakkeistasi, toisin kuin monessa muussa pankissa. Olemme myös pärjänneet erinomaisesti välittäjävertailuissa. Tarjoamme monia sijoittajan elämää helpottavia palveluita, kuten automaattisen kauppalaskelmaraportoinnin verottajalle ja reaaliaikaisesti striimaavan hintadatan pohjoismaisille osakkeille.

Rahasto- ja ETF-sijoittaminen

Kun osake- ja rahastosalkku on avattu, useimmille sopiva ja helppo tapa aloittaa sijoittaminen käytännössä on etsiä muutama omaan salkkuun sopiva rahasto ja kytkeä kuukausisäästösopimus päälle. Kun vielä asettaa käyttötililtään kuukausittain toistuvan viitepankkisiirron Nordnet-tililleen, niin sijoitukset rullaavat täysin automaattisesti, eikä sijoittajan tehtäväksi jää kuin tarkistaa salkun tilanne silloin tällöin vaikka suoraan puhelimensa Nordnet-äpistä.

Osakesijoittaminen ja treidaus

Jos olet valmis ja halukas käyttämään sijoittamiseen enemmänkin aikaa, voivat yksittäiset osakkeet ja niiden analysointi tulla kyseeseen. Tällöin sinun tulee perehtyä ennen sijoitusten tekemistä huolella osakesijoittamisen perusteisiin ja potentiaalisina ostokohteina pitämiesi pörssiyhtiöiden sijoittajasivustoihin. Nordnetin osakeideat-sivustosta voi olla apua sopivien osakkeiden löytämiseen, kuten myös Nordnetin sosiaalisesta sijoittajaverkostosta Sharevillestä.

Jos päätät lähteä osakepoiminnan mielenkiintoisille poluille, niin muista hajauttaminen! Rahastot tarjoavat laajan hajautuksen yhdellä sijoituksella, mutta osakepoimijan tulee itse huolehtia riittävästä hajautuksesta.

Treidaus eli aktiivinen kaupankäynti on sijoittamisen lajeista vaativin, niin taitojen kuin ajankäytön osalta. Jos olet kiinnostunut treidauksesta, Nordnet tarjoaa myös siihen markkinoiden parhaat eväät ja työkalut.

Aloita jo tänään, mutta muista hajautus

Tätä kirjoitettaessa pörssi-indeksit ovat rikkoneet ennätyksiä koronapandemian edelleen kurjistaessa maailmantaloutta. Moni kysyy oikeutetusti, onko nyt lainkaan hyvä aika astua markkinoille. Vastaus on, että jokainen päivä on hyvä päivä aloittaa sijoittaminen, mutta koskaan ei kannata laittaa kaikkia paukkuja sijoituksiin kerralla.

Jos sijoitat esimerkiksi tasasumman joka kuukausi, saat tällöin enemmän osakkeita tai rahasto-osuuksia silloin, kun kurssit ovat alhaalla, ja vähemmän silloin, kun kurssit ovat korkealla. Näin ajoittamiseen liittyvä riski pienenee, eikä sinun tarvitse vaivata päätäsi sillä (ellet erityisesti halua pohtia sitä, esimerkiksi Traders’ Clubissa käsiteltävillä teknisen analyysin työkaluilla). Tämä on itse asiassa hajauttamisen toinen tärkeä periaate: älä hajauta pelkästään useaan osakkeeseen yhtiöriskiä pienentääksesi, vaan hajauta myös ajallisesti ja maantieteellisesti.

Menestystä sijoituksiin!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit