Sijoittaminen on jumppaamista

Sijoittaminen ei ole talon rakentamista. Sijoittaminen on jumppaamista.

Lueskelin Sami Järvisen ja Antti Parviaisen tuoretta kirjaa Pääomaturvattu sijoittaminen (Talentum 2011). Sen esipuheessa silmiini osui vertaus sijoittamisesta talon rakentamiseen.


Analogian mukaan suora osakesijoittaja on ihminen (lue: mies), joka vapaa-ajallaan rakentaa talonsa itse. Strukturoituja sijoitusuotteita ostava taas tekee sitä mitä parhaiten osaa, eli oman päiväntyönsä ja maksaa ammattilaisille siitä, että he rakentavat hänelle jämäkän kodin.

Sijoittaminen ei kuitenkaan ole talon rakentamista, koska:

  • Sijoittaminen on elinikäistä säästämistä ja sitä voi opetella pikkuhiljaa.
  • Alkuun pääsee pienelläkin pääomalla.
  • Piensijoittajan ei tarvitse paiskia hartiavoimin töitä sijoitustensa eteen.

Jos sijoittamiseen on keksittävä vertauskuva, parempi on verrata sitä kuntoiluun. Liikkua voi yksin tai yhdessä ja lajeissa riittää valinnanvaraa. Liikunnan harrastajan, kuten sijoittajankin, on tehtävä itselleen strategia siitä mitä harrastaa ja kuinka usein aikoo sitä tehdä. Mitä tavoittelee ja missä ajassa tavoitteiden on toteuduttava. Hän voi juosta yksin metsässä tai käydä ohjatuilla jumppatunneilla. Äveriäimmät palkkaavat personal trainerin avukseen. Joka tapauksessa tavoitteisiin pääsee vain yhdellä tavalla. Tekemällä itse.

Kirjan mukaan pääomaturvatun sijoittamisen houkuttelevuutta lisää se, että harva piensijoittaja on oikesti kiinnostunut sijoittamisesta. Pääomaturvatut sijoittajat ovat sohvaperunoita, joilla on kalliin kuntoklubin jäsenyys.
He ovat hankkineet juoksutossut, jotka pölyttyvät kaapissa tai ehkä jopa sortuneet ihmevempaimen, jonka uskovat taikovan heille tiukat vatsalihakset.
Näihin sijoittamalla edistää jonkun muun menestyvää liiketoimintaa. Itsellä kasvaa vain elopaino.

Pääomaturvattu sijoittaminen sopii sellaiselle, joka ei välitä mihin hänen rahojaan käytetään. Hän ei myöskään tarvitse rahojaan, koska pystyy sitomaan ne useaksi vuodeksi. Yleensä pääomaturvattuun sijoitukseen liittyy jonkinlainen mahdollisuus korkeammasta tuotosta. Jos tämä toteutuu, paremmat voitot olisi saanut itse suoraan kohdekoreihin valittuihin osakkeisiin sijoittamalla.

Pääomaturvatut sijoitukset eivät myöskään ole yksinkertaisia. Niiden suunnitteluun ja hinnoitteluun käytetään monimutkaisia laskutoimituksia. Niihin sijoittanut ei välttämättä edes tiedä, kuka on sijoituksen liikkeellelaskija. Välikäsiä voi olla monia ja kaikki haluavat osansa tuotoista.

Kannattaa keskittyä siihen mitä osaa, on strukturoitujen tuotesuunnittelijoiden sanoma. Olen samaa mieltä. Kannattaa opetella sijoittamista ja keskittyä siihen. Raha-asiansa kannattaa antaa toisten hoidettavaksi vasta silloin kun rahaa on niin paljon, ettei sillä enää ole väliä. Niin kauan kun pääomaa on vähän, kannattaa pysyä kärryillä siitä mihin säästönsä sijoittaa.

Sijoittaminen on vähän kuin jumppaamista. Ensimmäisellä tunnilla tuntuu ettei pysy millään muiden mukana. Seuraavalla huomaa tekevänsä grapevinea neljään eri ilmansuuntaan. Lopulta saavuttaa pisteen, jossa hallitsee eri koreografiat – ja pystyy tanssimaan täysin oman pillinsä mukaan.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit