Siirry pääsisältöön

Sijoittaminen on jokaisen oikeus

Pesonen

Tamperelainen 31-vuotias arkkitehti Sami-Matti Pesonen tutkii sijoituskohteensa tunnuslukujen ja vastuullisuuden perusteella. Nykyinen maailmanlaajuinen tilanne on laittanut hänet miettimään eri kohteiden näkymiä pidemmällä tähtäimellä. Kaiken kaikkiaan sijoittamisessa on paljon opittavaa ja Pesonen kokee, että matka onkin vasta alussa.

Milloin aloitit sijoittamisen ja mikä innoitti sinut aloittamaan?

Aloitin sijoittamisen opiskeluni loppuvuosina, eli viime vuosikymmenen alussa. Aluksi lähdin sijoittamaan passiivisiin indeksirahastoihin pienillä summilla ja säännöllisesti kuukausittain. Hurahdin täysin sijoitusmaailmaan opuksen ”Erilainen ote omaan talouteen” (Havia, Lappalainen, Rinta-Loppi) myötä, jossa suositeltiin tuolloin Nordnetin silloista Suomen Superrahastoa. Nykyään rahasto tunnetaan nimellä Nordnet Indeksirahasto Suomi. Kyseinen rahasto on edelleen luotettava kivijalkani salkuissani mm. pienten kulujen ansiosta.

Millainen on sijoitusstrategiasi? Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana?

Sijoitusstrategiani oli alkuun maltillinen, mutta nykyään hieman rohkeampi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rahastosalkun myötä olen aktivoitunut myös osakepuolella. Mielestäni uusi osakesäästötili teki pörssiosakkeista mielenkiintoisempia vähäisempien veroseuraamusten myötä. Hieman riskialttiimmat osakkeet tulevat olemaan jatkossa prosentuaalisesti maksimissaan noin neljäsosa kokonaissijoituksistani ja loppuosan pyrin pitämään indeksirahastoissa kiinni.

Miten valitset sijoituskohteesi?

Tutkin huolella sijoituskohteeni tunnuslukujen ja vastuullisuuden perusteella. Myös nykyinen maailmanlaajuinen tilanne on laittanut minut ajattelemaan eri kohteiden näkymiä pidemmällä tähtäimellä. Kaiken kaikkiaan sijoittamisessa on paljon opittavaa ja koen, että matkani on vasta alussa.

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta varten? Jos, niin mitä?

Tavoitteenani on kartuttaa varallisuutta ja luoda turvaa tulevaan pitkällä aikavälillä perheelleni. Olen avannut säästötilit myös kolmelle lapselleni, joille koitan parhaani mukaan opettaa vastuullista rahan käyttöä ja millainen valta esimerkiksi osakkeilla saattaa olla vaikuttamiskeinona.

Lopuksi vielä vinkkisi aloitteleville sijoittajille?

Sijoittaminen on jokaisen oikeus, joka kannattaa aloittaa tutkimalla omaa rahankäyttöä. Kulutuskäyttäytymisessä kannattaa aina erottaa halu ja tarve. Kun oman talouden tulot ja menot on selvillä, niin pieni prosentuaalinen osuus kannattaa ehdottomasti pistää poikimaan ja nauttia korkoa korolle -ilmiöstä. Ikävintä, mitä voi tapahtua, on olla aloittamatta.

Sijoittaminen on jokaisen oikeus.

Katso myös:

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit