Sijoittajat saattavat langeta ansaan HTC:n kanssa

Matkapuhelinmarkkinan Q4:n tapahtumia analysoituamme soitimme Nordnetiin välittäjällemme ja kysyimme, onko taiwanilaista älypuhelinyhtiö HTC:ta mahdollista myydä lyhyeksi. Valitettavasti sopivaa instrumenttia tähän ei ollut tarjolla. Päätimme kuitenkin jakaa ajatuksemme siitä, miksi yhtiöön ei kannata sijoittaa ja miksi HTC:n kaltaisesta ”bulkkiraudan” valmistajasta ei tule missään nimessä maksaa yli 6:n P/B -kerrointa. HTC:n näennäisen halpa alle 10:n P/E -luku voi olla vaarallinen ansa.

HTC:n liiketoiminta kääntyi viime vuoden lopulla rajuun syöksyyn ja yhtiön liikevaihto laski joulumyynnissä. Tammikuussa yhtiön liikevaihto laski 53 prosenttia edellisvuodesta. Laskuun kääntyneen liikevaihdon kannattavuusongelmat ovat alkaneet. Yhtiön bruttomarginaali laski viime vuoden lopulla 27 %:iin ja ohjeistuksen mukaan se jää alkuvuonna 25 %:iin. Tämä on shokki yhtiölle, joka on tottunut tekemään viime vuosina 30-35 % marginaaleja.

Tilanne heijastelee HTC:n kilpailuedun ja hinnoitteluvoiman murentumista. Yhtiö ei pysty enää ylläpitämään korkeaa hinnoitteluaan Android-markkinan bulkkiutuessa. Uskomme, että Android-valmistajien bruttomarginaalit ovat kestäviä vasta noin 20 %:n tasolla, mutta hintakilpailu voi johtaa hetkellisesti pahempaankin kannattavuuspudotukseen. Tämä johtuu siitä, että tuotteet ovat yhä enemmän homogeenisiä ja Androidin madaltama alalle tulokynnys tuo jatkuvasti lisää kilpailua markkinoille esimerkiksi PC-valmistajista.

Osakemarkkinat ovat jo reagoineet ja HTC:n osake on pudonnut puoleen viime vuoden huipuista. Osakkeen arvostustason pohjiin on kuitenkin vielä pitkä matka. Pankkiiriliikkeet sortuvat yhtiön ennustamisessa mielestämme tyypilliseen virheeseen: toimialan lainalaisuuksia ei haluta hyväksyä ja luotetaan sokeasti yhtiön johdon sanomaan, jonka mukaan kaikki vielä kääntyy (uuden tuotemalliston myötä) parempaan. Viivoitinanalyysillä toimivan 2012-2013 konsensusennusteen perusteella yhtiön kannattavuuskuoppa jää lyhyeksi ja HTC palaa tuloskasvuun. Tämän valossa osakkeen arvostus toki näyttää houkuttelevalta, mutta näin ei tule todennäköisesti tapahtumaan.

HTC ei tule enää tulevina vuosina tekemään yli 50 % pääoman tuottoja, joilla nykyistä (Applen tasolla olevaa) yli 6:n P/B -lukua voisi pitää perusteltuna. Yhtiöllä ei ole vahvaa brändiä (vs. Apple), riittäviä mittakaavaetuja (vs. Samsung, Nokia) tai riittävää kustannustehokkuutta (vs. ZTE, Huawei), jotta se pysyisi kilpailukykyisenä. HTC:n aiemmat yli 15 % liikevoittomarginaalit voivat puolittua tänä vuonna. Markkinan muutoksen nopeus voi ajaa yhtiön kriisiin, mikäli se ei pysty sopeutumaan.

HTC:n pitäisi kenties tehdä itsestään älypuhelinmarkkinoiden Dell. Tämä lienee ainoa keino pitkällä aikavälillä terveeseen liiketoimintaan.

Emme omista mitään tekstissä mainittuja osakkeita, eksperttisalkussamme on Applea.

-Inderes

Photo credit: 55Laney69 / Foter / CC BY

 

Kommentit vanhasta blogista:

HTC ONE ÄLYPUHELIMET14 Maaliskuu, 2012

On se hieno peli tuo HTC, suosin sitä mielelläni applen ja nokian ylitse.

http://www.matkapuhelimet.net/htc-one-alypuhelimet/

Oli jo aikakin että markkinoille saatiin muitakin pelaajia, kuin ne ikuiset samat vanhat jotka epäonnistuvat lunastamaan lupauksiaan.

Elektroniikka20 Heinäkuu, 2012Joo, ei voi paljon tuohon lisätä, näin jälkeen päin tekstiäsi lukiessa ;)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit