Sijoittajan taloudenhallinta

Tavatessani satoja sijoittajia vuosittain olen pannut merkille tiettyjä yhteisiä piirteitä, jotka ”sijoittaja-heimollemme” ovat tunnusomaisia. Yhteisiä oivalluksia ja hyviä huomioita on kertynyt matkalla sen verran paljon, että olen oheen kerännyt niistä parhaat, joilla piensijoittajan taloudellinen elämänhallinta paranee.

Kuten huomaamme, maalaisjärjelläkin pääsee jo pitkälle:

1.Aloita säästäminen heti!

 

 • Pitkä säästämisaika on ystäväsi
 • Säästä kuukausittain edes pieni summa, pitkäkin matka alkaa yhdellä askeleella

2.Jos mahdollista, hanki oma asunto ja maksa se.

 

 • Tätä suosii verottaja.
 • Vähentää tulevaisuuden taloudellisia riskejä elämässä huomattavasti.

3. Älä tule yllätetyksi housut kintuissa.

 

 • Varaa juokseviin menoihin (pesukone,auton korjaus ym.) kolmen kuukauden netto- eli käteenjäävä palkka. Tällöin ei tarvitse turvautua pidempiaikaisiksi tarkoitettujen sijoitusten myyntiin hädän hetkellä.
 • Sijoita nämä 3 kk:n varat vähäriskiselle ja korkeakorkoiselle tilille, josta rahat ovat  saatavissa ilman ”rangaistusmaksuja” ulos muutaman päivän sisällä.

 

4. Hoida vakuutusasiasi kuntoon.

 • Ota tarvittavat vakuutukset ja kilpailuta ne; sikäli kun tarkoituksellisesti vertailukelvottomiksi tehtyjä tuotekokonaisuuksia pystyy  todellisuudessa kilpailuttamaan.

 

5.Älä maksa liikaa veroja

 

 • Katso millaisiin vähennyksiin olet oikeutettu tuloverotuksessasi.
 • Suomessakin pystyy tekemään täysin laillista verosuunnittelua.

6.Vähennä kulutustasi

 

 • Helpoin ja varmin tapa vaurastua on vähentää hiljalleen kaikenlaista kulutusta
 • Omaksu elämäntyyli, joka perustuu vaatimattomuuteen
 • Älä luo itsellesi tarpeita, joita sinulla ei ole
 • Näe mainosmiesten kikkojen taakse, älä osta mitään mitä et todella tarvitse

7.Tutki itse

 • Internet on täynnä hyviä säästämisvinkkejä, joilla voit helpottaa kuukausittaisen säästämisen aloittamista. Oleellista on saada joka kuukausi pieni summa sijoitettavaa.

8. Tee kirjallinen sijoitussuunnitelma (oikeasti) ja SIJOITA, SIJOITA, SIJOITA!
Jokainen ylläoleva kohta joko vähentää riskejäsi ja/tai lisää sijoitettavan varallisuuden määrää.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Tutkija20 Huhtikuu, 2011

Tuohon ensimmäiseen kohtaan voisi täydentää, että “korkoa korolle” -ilmiöllä on mahtava voima sekä hyvässä että pahassa. Jo Albert Einstein sanoi,, että korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme.

Yksinkertainen laskuharjoitus:
Sijoittaja A päättää aloittaa indeksirahastoon sijoittamisen 100 €/kk ja vuotuinen tuotto-odotus on 7,5%. Kymmenen vuotta kuukausittain säästettyään A lopettaa lisärahan sijoittamisen ja jätää pääoman kasvamaan korkoa korolle eläkeikään asti.

Sijoitaja B tuskailee elintasonsa kanssa ja ensimmäinen 10 vuotta menee iloiseen elämään, hienompaan autoon ja matkailuun. 11. vuotena hän lopulta päättää aloittaa säästämisen 100 €/kk saman tuotto-odotuksen rahastoon.

Kysymys: Kuinka monta vuotta B:n täytyy sijoittaa se satanen kuussa indeksirahastoon, että hänen sijoitettu pääomansa saavuttaa A:n pääomatason?

Vastaus: Ei koskaan! Vaikka B säästäisi koko ikänsä, hänen pääomansa jää pienemmäksi kuin minkä A ehtii kerätä kokoon. Syynä on se, että jo vajaan 10 vuoden säästämisellä ja 7,5% tuotolla pelkkä pääoman korkotuotto on enemmän kuin se säästetty satanen.

Väitetään, että Einstein keksi myös yksinkertaisen “72 säännön”. Jos haluaa tietää, kuinka monessa vuodessa pääoma kaksinkertaistuu “korkoa korolle” -periaatteella, se selviää jakamalla 72 vuotuisella tuottoprosentilla. Edelläolevassa esimerkissä siis 72 / 7,5 =9,6 vuotta.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit