Sijoittajamestari

Tervehdys pitkästä aikaa. Olen välillä keskittynyt erääseen toiseen projektiin ja treidausta olen harrastanut vasemmalla kädellä, jos silläkään. Sanotaanko niin, että kokeilin välillä myös ”oikeita” töitä, mutta ei taida olla ”mun juttu”.  No, nyt on tullut aika palata markkinoille, ja kun sopivasti samaan aikaan minulta kysyttiin, että voisinko kirjoitella Sijoittamestari-kilpailuun liittyen, niin enhän voinut kieltäytyä.

Kuten joku saattaa muistaakin, olen huono ottamaan näkemystä ja analysoimaan markkinoiden liikkeitä, joten sellaiset analyysit jätän kilpailun toiselle kirjoittajalle, Christian Långforsille. Minä tulen keskittymään listattujen johdannaisten toimintaan enemmän tekniseltä kannalta. Yritän kuitenkin käsitellä aihetta niin, että myös johdannaisten suhteen aloittelijat saisivat teksteistäni jotain irti. Nyt lokakuun ajan keskityn erityisesti NGM:n listoilla oleviin instrumentteihin, koska kilpailu käydään niillä.

Aloitetaan kevyesti. Konkarit ehkä muistavat, kuinka aikoinaan eQ:n foorumilla julkaisin warreranking-listaa, josta näki, mitkä warrantit olivat heiluneet päivän aikana voimakkaimmin. Seuraavassa vähän samantapainen lista, mutta niin, että kuvitellaan oston tapahtuneen viikko sitten tiistaina (24.9.) ja myynnin viikkoa myöhemmin (30.9.). Sekä osto että myynti on tehty ko. päivän parhaaseen hintaan, jollaista ei toki oikeassa elämässä tapahdu koskaan. Tällainen lista ei sinänsä ole kovin järkevä, koska kaikissa tapauksissa lappua on holdattu viikon ajan, vaikka aiemmin myymällä olisi saattanut saada paremman tuoton – toisaalta kukapa osaisi ajoittaa kauppansa optimaalisesti.

Kilpailussa käytettävissä oleva 10 000 € summa on pilkottu niin, että 2 000 € on käytettävissä kuhunkin viiteen tuotekategoriaan. Siksi listakin on nyt jaettu noiden kategorioiden mukaan, ja kustakin kategoriasta on otettu mukaan viisi tuottoisinta instrumenttia.

wranking3009b

Okei, lista on vähän tylsä. Se kertoo, että voittoa olisi tehnyt DAXia shorttaamalla tai GoPro:ta longaamalla. No, toki kahvin ja sokerin longaus olisi tuottanut myös. Silti lista kertoo myös sen, että turboilla ja unlimited-turboilla on päästy kovempiin prosentteihin, koska niissä knock-out on sama kuin strike, joten yksikköhinta pääsee painumaan lähemmäksi nollaa, jolloin vipuakin on enemmän. Täytyy myös huomioida, että tavalliset warrantit (plain vanilla) ovat edelleen aivan oivia instrumentteja, vaikka niihin perehtyminen voikin olla työläämpää.

Tavallisten turbojen erottelu omaksi kategoriakseen on aika kyseenalaista, koska DAX on ainut kohde-etuus, johon niitä on enää NGM:n Suomi-listalla olemassa. Niitäkin vain kymmenen ja rapiat. Jos siis koko kilpailusumman haluaa sijoittaa, niin DAXilla treidaamiselta ei voi välttyä. Täytyy tosin tunnustaa, etten ole vielä selvittänyt, onko suomalaisten kilpailijoiden mahdollista pelata myös Ruotsin listan instrumenteilla. Ehkä on.

Käsittelen myöhemmin perusteellisemmin noiden eri instrumenttityyppien eroja, mutta tämä riittäköön tältä erää. Ainakin edellisen viikon aikana olisi siis ollut mahdollista kolminkertaistaa kisakassa. Siinä tavoitetta kilpailuun!

Mukaan kilpailuun tästä.

/Erkki Fadjukoff

Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.10.2014 12:02

“Munkittajamestari” lienee parempi kuvaus kyseiselle kilpailulle.

Nimetön
Nimetön
01.10.2014 21:58

Erkki, tervetuloa takaisin. Lukisin mielelläni kirjoittamiasi tekstejä useamminkin. Toivottavasti jaksat jatkossakin valistaa meitä silloin tällöin johdannaisten ihmeellisestä maailmasta.