Sijoittaja, tunne itsesi!

Veronmaksajien kaksipäiväinen Vero2013 – tilaisuus valisti sijoittajia Helsingissä keskiviikkona ja torstaina. Tarjolla oli laaja kattaus sijoitusasioita ja hyviä neuvoja. Sijoitustuotteista esillä olivat lähes kaikki mahdolliset (ja mahdottomat). Kävin tilaisuudessa pyörimässä ja tuttuja tervehtimässä. Moni näytteilleasettaja tuntuu pohtivan, jotta kannattaako ensi keväänä ollenkaan tulla näytille. Tilaisuus antaa näkyvyyttä, mutta uusia asiakkaita jää vähän haaviin. Netti saavuttaa piensijoittajan aina vaan tehokkaammin. Ja se on hyvä!

Piensijoittajien tiedonjano on kova. Pahoin pelkään, että liian usein tietämisen hinku liittyy yksittäiseen sijoitusvinkkiin. On helppo katsoa puita, vaikka metsäkin olisi tyrkyllä. Onneksi Vero 2013-tapahtumassa eräät puhujat olivat keskittyneet yksittäisen tuote-esittelyn sijasta sijoituskansan sivistämiseen ja olivat ottaneet isomman pensselin käyttöön.

Toimittaja ja piensijoittaja Karo Hämäläinen kysyi seurakunnaltaan, jotta tunteeko sijoittaja itsensä. Älykäs kysymys, jota uskallan peesata: Tunnetko sinä itsesi sijoittajana? Oman henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman tekeminen ja etenkin riskin sietokyvyn pohtiminen ovat avartavia kokemuksia. Erään pankin asiakaskyselystä selvisi, että vain kymmenen prosenttia sijoittaja-asiakkaista on tehnyt oman sijoitussuunnitelmansa. Siis yhdeksän kymmenestä rakentaa taloa ilman piirustuksia! Silloin voi joutua purkuhommiin, jos asiat eivät mene odotusten mukaisesti. Nordnetin sijoitusoppaasta löytyy hyvä riskianalyysi, mikä kannattaa käydä tekemässä.

Suhtautuminen riskiin on sijoitussuunnitelman keskeisiä asioita. Sijoittajan kannattaa erottaa riskinottohalu ja -kyky toisistaan. Pahimmillaan liian korkea riskinottohalu hallitsee henkilön elämää. Hän haluaa elää jännittävästi ja pitää sijoituksensa liian riskipitoisena, vaikka se ei olisi yöunien ja perhesovun kannalta järkevää. Pokeripöydässä hän pelaa mielellään isoilla panoksilla, mikä kotvan kuluttua kaduttaa. Kokematon sijoittaja saattaa ottaa innostuksissaan liikaa riskiä. Hän haluaa rikastua nopeasti eikä muista ottaa huomioon kaikkia sijoittamiseen liittyviä riskejä.

Esimerkki uimahyppääjästä kuvaa riskinottohalun ja – kyvyn välistä eroa. Minä haluaisin hypätä uima-altaaseen kymmenestä metristä. Se olisi hienoa ja näyttävää. Riskinottohalua olisi. Mutta minulla ei ole uimahypyistä kokemusta. Ehkä innokkaasti kiipeäisin ensimmäiset porrasaskelmat, mutta ylhäällä kuitenkin pelottaisi. Riskinottokyky siis puuttuu.

Voisin kohentaa taitojani käymällä uimahyppykurssin, kysymällä neuvoja kokeneilta hyppääjiltä ja aloittamalla vaatimattomammista korkeuksista. Kokemus auttaa ja kehittää myös itsetuntemusta, kuten sijoittamisessakin. Jokaisen on parempi pysytellä itselle sopivissa hyppykorkeuksissa. Vai olisiko sittenkin vesijuoksu minulle sopivampi harrastus?

/Mika Pesonen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit