Sijoittaja, ota maastokartta käteen!

Sijoittaja, jolla ei ole selkeää tavoitetta sijoittamisessaan joutuu helposti pyörälle päästään. Markkinagurut kertovat vuorotellen ja vuoroviikoin, kuinka tiettyä toimialaa tai osaketta tulisi juuri nyt ostaa tai myydä. Kokonaisuuden hahmottamista vaikeuttaa vielä se tosiasia, että ostettavia ja myytäviä osakkeita ja rahastoja on tuhansia. Mitä siis pitäisi tehdä?

Sijoittajan maastokartta

Nykypäivänä sijoittajan on parasta rajata mahdollisuuksia, valita etukäteen rajatusta joukosta potentiaalisimmat kohteet. Alla sijoitusammattilaisten vuosikausia toistamat vinkit siitä, mitä sijoittajan tulee huomioida omaa maastokarttaansa piirtäessä.

  1. Osta vähävelkaisten/velattomien yhtiöiden osakkeita.
  2. Osta osakkeita, joiden p/e-luku on alle 18 ja EV/EBIT on alle 16.
  3. Suosi osakkeita, joiden oman pääoman tuotto on ollut yli 10 % viimeisten vuosien aikana.
  4. Suosi osakkeita, joiden osinkotuotto on ollut yli 4 % viimeisten vuosien aikana.
  5. Tutki, onko yrityksellä oikeasti pysyviä kilpailuetuja, vai onko ydintuotteet helposti kopioitavissa/paranneltavissa kilpailijoiden toimesta.
  6. Kykeneekö yritys kasvattamaan liikevaihtoaan orgaanisesti vai onko takana useita yritysostoja, jotka sittemmin on vähin äänin painettu muistojen kirjoihin.

Sijoittajan kannattaa siis suosia kohtuullisen hinnan, kassavirran ja hyvän kannattavuuden kolmiossa liikkuvia yhtiöitä.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Tapsa H2 Helmikuu, 2011

Petre Pomell on periaatteessa hyvin oikeassa. Olen siis lähes samaa mieltä, mutta kuitenkin kääntäisin asioiden painotusta niin, että

1. Pysyvä orgaaninen tuloksen parantaminen on ykkösasia. Kyse on siis kasvuyhtiöiden suosimisesta. Heikkoja ovat yritykset tai toimialat, joilla on negatiiviset markkinanäkymät.

2. Kakkosena tulee kohta 5: eli pysyvä kilpailuetu. Ongelmana on kuitenkin se, että tällaista yritystä ei välttämättä löydy helposti, koska uranuurtajia on vähän ja kopioitsijoita on paljon. Kilpailuetua voisikin korvata vahva markkina-asema tai johtava asema alalla saavutus. Kilpailuetuna pitäisin myös alasta riippumatta uusien tuotteiden tai palveluiden saamista markkinoille. Ongelmana on se, että tämän havainnointi vaatii jatkuvaa seurantaa ja perehtymistä tuotevalikoimaan ja sen kehittymiseen.

3. Oman pääoman tuotto on alakohtaista, mutta amerikkalaiset pitävät hyvänä alarajana 14 % ROE

4. Osinkotuotto 4 % ei ole ehdoton alaraja kasvuyritykselle, vaan riittää se, että osinko on absoluuttisesti kasvussa. Riittää, kun osinko kasvaa ja on vähintään 2 %.

5. Yrityksen arvostus on niin paljon hetkellinen asia, ettei sen mukaan kannata pysyvästi tehdä perusvalintoja. On suotavaa, että yrityksen P/E-luku on kohtuullinen sen tuloskasvuun nähden. Jos tulos kasvaa 20 %, niin P/E-lukukin voi olla 20 % normaalitason yläpuolella. Normaalitasoksi asettaisin luvun 15. Jos tulos kasvaa 40 % vuodessa, voisi hyvän yrityksen P/E-luku olla peräti 21.

Lopuksi totean, ettei yrityksen velkaisuus ole ongelma kasvuyrityksellä. Velat poistuvat alkavalta yritykseltä heti, kun se alkaa tehdä tulosta on vakiinnuttanut tulostasonsa niin, että oman pääoman tuotto ylittää 14 %.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit