Siirry pääsisältöön

Sijoita USA:han alennetuin kuluin

Kaupankäynti USA:n markkinoilla on yhtä helppoa kuin Helsingin pörssissä. Nyt se on myös entistä edullisempaa. Nordnet laskee USA:n markkinoiden välityspalkkioita 13.10.2014 alkaen. Käyt kauppaa USA:ssa loppuvuoden ajan min. 10 € / 0,10 % (norm. min. 15 € / 0,12–0,30 %). Kerron alkavasta kaupankäyntikampanjasta lyhyesti tässä merkinnässä.

Kiihtyvää talouskasvua ja globaaleja jättejä

Yhdysvaltain talous on bruttokansantuotteella mitattuna edelleen selvästi maailman suurin. Vuonna 2008 kärjistyneen finanssikriisin jälkeen se on elpynyt verrattain hyvin ja yhtäjaksoisesti.

IMF:n mukaan Yhdysvaltain kansantalouden odotetaan kasvavan edelleen 1,7 prosentin vauhtia vuonna 2014. Kuluvan vuoden jälkeen IMF odottaa kasvuvauhdin kiihtyvän 3,0 prosenttiin vuonna 2015.

Suomessa kuluva vuosi 2014 on mitä ilmeisimmin kolmas peräkkäinen supistuvan talouden vuosi. Yhdysvaltain talouden ennustettu kasvukehitys on myös selvästi vauhdikkaampaa kuin euroalueella, jolle Euroopan komissio arvioi viime keväänä 1,2 prosentin kasvua kuluvalle vuodelle 2014. Arvio tehtiin kuitenkin huhtikuussa, eikä ennuste sisällä täysipainoisesti Ukrainan sodan ja Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden kasvua heikentäviä vaikutuksia.

Valtaosa Helsingin pörssin suuryhtiöistä ansaitsee elantonsa teollisuudesta. Sen sijaan Yhdysvalloista löytyy laaja valikoima globaaleja kuluttajatuotejättejä, joiden tavaramerkit kestävät säitä ja suhdanteita. Helsingin pörssin toimialavalikoimasta ei löydy tällä hetkellä esimerkiksi auto-, ase-, kosmetiikka- tai tupakkateollisuutta, joita sijoittaja voi oman sijoitusfilosofiansa rajoissa poimia salkkuun halutessaan New Yorkin pörssistä.

Talousalueiden kasvuvauhtieroista johtuen on hyvin mahdollista, että korkotason nousu – tai kasvavat odotukset siitä – Yhdysvalloissa vahvistaisi alueen paikallista valuuttaa eli dollaria, koska siihen kohdistuisi lisäkysyntää saatavilla olevien kohoavien korkotuottojen vuoksi. Tämä voisi vaikuttaa valuuttojen keskinäiseen EUR/USD -vaihtosuhteeseen siten, että suhde muuttuisi nykytasolta lähemmäs pariteettia eli yhden suhdetta yhteen.

Vielä viime keväänä vaihtosuhde oli 1,39. Tänään se on 1,27. Jos trendi jatkuu, saavat Yhdysvaltoihin sijoittaneen suomalaisen euromääräiset tuotot lähtökohtaisesti tukea valuuttakurssimuutoksesta dollarin vahvistuessa.

USA talouskasvu 2000_2013

Yhdysvaltain talouden reaalikasvu bruttokansantuotteella mitattuna 2000–2013 (%)

USA:n osinkokoneet

Yhdysvaltoihin sijoittamista tukee makrotalouden nykyisten näkymäerojen ohella myös osingonmaksukäytäntö. Suomessa pörssiyhtiöt maksavat osinkoa pääsäännön mukaan kerran vuodessa. Yhdysvalloissa laatuyhtiöt maksavat osinkoja sen sijaan yleensä neljästi vuodessa eli kvartaaleittain. Tämä saa osingon muistuttamaan luonteeltaan palkanmaksua. Tasainen osinkovirta mahdollistaa sijoittajalle myös lisäsijoitusten tekemisen säännöllisemmin ympäri kalenterivuotta ilman osakemyyntejä tai uuden sijoitettavan rahan säästämistä.

Kvartaaliosinkojen ohella New Yorkin pörssissä noteerattavat laatuyhtiöt maksavat usein myös kasvavaa osakekohtaista osinkoa. Siihen on kyennyt useamman vuoden mittaisella aikajänteellä Helsingin pörssissä vain harva yhtiö, kuten Kone ja Sampo. Suomessa ainoastaan Orava jakaa toistaiseksi kvartaaliosinkoa.

Standard & Poors -luottoluokituslaitos ylläpitää listaa niin sanotun osinkoaristokraatin (engl. dividend aristocrat) kriteerin edellytykset täyttävistä pörssiyhtiöistä. Luokitusjärjestelmän mukaan pörssiyhtiö ansaitsee osinkoaristokraatin tittelin Euroopassa, jos yhtiö on kyennyt kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan vähintään 10 vuotta yhtäjaksoisesti. Suomesta yksikään pörssiyhtiö ei kuulu kyseiseen joukkoon.

Yhdysvalloissa osinkoaristokraatin vaatimustaso on sen sijaan tiukempi, koska yhtiöiden keskimääräinen laatutaso on korkeampi: New Yorkin pörssissä noteerattavilta pörssiyhtiöiltä edellytetään vähintään 25 vuoden yhtäjaksoista osakekohtaisen voitonjaon kasvua.

Tänään Yhdysvalloista löytyy useita kymmeniä osinkoaristokraatin tunnusmerkit täyttäviä pörssiyhtiöitä. Nämä yhtiöt ovat kyenneet kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan poikkeuksetta joka vuosi vähintään 25 vuoden ajan. Osingolla tarkasteltuna yhtiöiden laadussa on havaittavissa selvä ero kansainvälisten laatuyhtiöiden eduksi.

Nyt New Yorkin pörssin S&P 500 -osakeindeksi hinnoitellaan tuloskertoimella 18,4 (P/E-luku). Helsingin pörssissä vastaava luku on kuluvan vuoden konsensusennusteiden mukaisilla nettotuloksilla laskettuna noin 16. Kuitenkin yhtiöiden erot keskimääräisessä kannattavuudessa ja kotimarkkina-alueen kasvunäkymissä sekä liiketoiminnan että osingonjaon suhteen perustelevat sijoitusten hajauttamista Yhdysvaltoihin.

-> SIIRRY USA-KAMPANJAN ESITTELYSIVUILLE

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: cgc76 / Foter / CC BY-NC-ND

Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
9 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.10.2014 21:51

Tätä olen jo pitkään pyytänyt.
Alempia kustannuksia.
Kiitos toiveisiini on vastattu.

Nimetön
Nimetön
14.10.2014 14:28

Kiitoksia kampaniasta. Kirjoitit kivan ‘ostokohteita Helsingin pörssissä’ blogikirjoituksen tuossa taannoin. Et haluais jakaa samaa Jenkkilästä? Pitäishän sitä tietää mitä ostais…ettei ihan sikaa säkissä… 🙂

Nimetön
Nimetön
13.10.2014 22:23

Käyn Interactive Brokersilla kauppaa jenkkiosakkeilla pääosin 1$/kauppa, joskus hieman enemmän. Tähän verrattuna Nordnet on “kampanjoineen” edelleen ryöstöhinnoittelun tasolla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.10.2014 20:53

Eikös IB:llä ole joku kiinteä kulu jotain kympin luokkaa, jos ei käy tarpeeksi kauppaa? Nordnetilla säilytys taas on maksuton. Siitä pojot puolestaan Nordnetille.

Nimetön
Nimetön
13.10.2014 16:06

Mistä mahtaisi löytyä kattava lista Usa:n osinkoaristokraateista?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.10.2014 17:15
Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.10.2014 08:02

Suuret kiitokset.

Nimetön
Nimetön
13.10.2014 14:02

Erinomaista. Lähestytään jo asiallisempaa tasoa, joka mahdollistaa kustannustehokkaamman, omatoimisen hajautuksen jenkkilään. Toki itseään piiskaavana kansana täytyy vielä todeta, että matkaa on vielä esimerkiksi IB:n/Lynxin palkkiotasoihin. Mutta pysyvänä palkkiotasona tämä on askel oikeaan suuntaan. 😉 Btw. Olisikos Kanadan osalta mahdollista myös saada alennuskampanjoita?

Nimetön
Nimetön
13.10.2014 12:29

Tämä on hieno kamppis. Tulen takuuvarmasti käyttämään tätä hyödykseni. Kiitos!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki