Siirry pääsisältöön

Sijoita tulevaisuuteen – teknologiasektorin monet mahdollisuudet

Teknologiasektorin innovaatioille on suurempi tarve kuin koskaan. Koronapandemian lisäksi kamppailemme parhaillaan monen muun ihmiskunnan kohtaloa uhmaavan haasteen kanssa. Miten selättää ilmastonmuutos? Miten varmistaa ruuan riittävyys päivä päivältä suuremmalle joukolle ihmisiä ja samalla huolehtia ruuantuotannon kestävyydestä ilmaston näkökulmasta? Millainen on liikkumisen tulevaisuus? Miten saada kaikki irti rajallisista resursseistamme?

Perinteiset keinot eivät välttämättä enää riitä, joten tarvitsemme teknologisia innovaatioita ratkaisemaan globaaleja ongelmia ja luomaan uusia kasvualoja. Ne voivat parhaimmillaan antaa avaimia useampien lukkojen avaamiseen kuin uskallamme tällä hetkellä kuvitellakaan.

Megaluokan läpimurtojen lisäksi kehittyvä teknologia tarjoaa mahdollisuuksia myös esimerkiksi tuottavuuden parantamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Teknologia vähentää monilla aloilla manuaalisen työn määrää ja vapauttaa resurssejamme niihin tehtäviin, joissa sitä eniten tarvitaan tai asioihin, joista eniten nautimme.

Talouskasvua tekoälyn avulla?

Mistä talouskasvua, kun työn määrää ei voida lisätä loputtomasti? Vastaus löytyy tuottavuudesta, mutta nykyisellä tasollaan siitäkään ei välttämättä ole tarpeeksi apua talouskasvun pitämiseksi raiteillaan. Yksi ratkaisu talouskasvuongelmiin voi löytyä tekoälyn mahdollistamista uusista arvon, kasvun ja tuottavuuden lähteistä. Accenturen vuonna 2017 tekemän arvion mukaan tekoäly voi kaksinkertaistaa vuotuisen talouskasvun vuoteen 2035 mennessä. Samoilla linjoilla on myös PwC, joka uskoo tekoälyllä olevan potentiaalisesti jopa 15,7 biljoonan dollarin vaikutus maailmantalouteen vuoteen 2030 mennessä.

Autonomiset ajoneuvot mullistavat liikkumisen

Autonomiset ajoneuvot ja ihmiskuskin korvaaminen tekoälyllä tulevat mullistamaan liikkumisen. Liikenneturvallisuus paranee, kun ihmisten tekemät virheet saadaan eliminoitua, eivätkä esimerkiksi päihteiden vaikutuksen alaiset henkilöt päädy enää ratin taakse. Päästöt pienenevät ja suurkaupunkien ilmanlaatu paranee, kun ajoneuvojen määrä vähenee ja autokanta sähköistyy. Samalla osa ajoneuvoja varten rakennetusta infrastruktuurista vapautuu hyötykäyttöön, sillä ajoneuvojen vähentyminen tarkoittaa pienempää tarvetta parkkipaikoille ja muille autojen käyttöön tarkoitetuille alueille ja rakennelmille.

Työn tulevaisuus – etätyöt tulivat jäädäkseen?

Koronapandemia paransi etätyöskentelyn mahdollisuuksia monilla aloilla ja kiihdytti siirtymistä kotoa käsin työskentelyyn. Muutoksella on ollut monia positiivisia vaikutuksia. Työntekijöiden näkökulmasta etätyömahdollisuuksien lisääntyminen on tuonut arkeen joustavuutta ja enemmän vapaa-aikaa. Samalla monien tutkimusten mukaan työntekijöiden tuottavuus on parantunut ja monissa yrityksissä etätyöskentely on tuonut mukanaan myös merkittäviä kulusäästöjä. On siis hyvin todennäköistä, että etätyöskentely on ainakin jollain tasolla tullut jäädäkseen myös pandemian päätyttyä. Työn tulevaisuuden muuttuessa kysyntä etätyöskentelyä tukeville työkaluille on kasvanut ja esimerkiksi Zoomin ja Slackin kaltaiset toimijat ovat saaneet tilanteesta merkittävää vetoapua.

Pilvipalvelut mahdollistavat paikkariippumattomuuden

Pilvipalveluiden kehitys on vaikuttanut merkittävästi niin työhömme kuin arkeemmekin. Asiakasyrityksen näkökulmasta palveluiden käyttöönotto on helppoa, kun suuria alkuinvestointeja tai massiivista IT-infrastruktuuria ei tarvita. Palveluntarjoajille pilvipalvelut puolestaan tuovat jatkuvia ja helposti ennustettavia tulovirtoja. Pilvipalveluiden ansiosta myös paikkariippuvuus on suurilta osin poistunut, kun sovelluksia ja palveluita voi käyttää missä ja milloin vain, lähes millä tahansa laitteella. Gartner on arvioinut kulutuksen pilvipalveluihin kasvavan globaalilla tasolla yli 360 miljardiin dollariin vuoteen 2022 mennessä.

Edellä on mainittu vain muutamia esimerkkejä teknologiasektorin kuumimmista trendeistä ja niihin liittyvistä mahdollisuuksista. Vaikka teknologiasektorin tulevaisuus näyttääkin valoisalta ja kovaa kasvua povataan pitkälle tulevaisuuteen, on hyvä pitää mielessä, etteivät kaikki alalla toimivat yhtiöt tule automaattisesti menestymään. Monien teknologiayhtiöiden kohdalla osakekursseihin on ladattu kasvuodotuksia enemmän kuin on realistisesti syytä odottaa, joten sijoittajan tulee noudattaa varovaisuutta sijoituspäätöksiä tehdessään.

Uutuus! Indeksirahasto teknologiasektorille

Jos haluat hyödyntää teknologiasektorin potentiaalin tekemättä yksittäisiä sijoituspäätöksiä itse, tutustu uuteen Nordnet Indeksirahasto Teknologiaan, jonka avulla pääset sijoittamaan teknologiasektorin yhtiöihin hajautetusti ja kustannustehokkaasti (hallinnointipalkkio vain 0,49 %).

Rahasto seuraa MSCI World Info Tech -indeksiä, joka koostuu IT-sektorin large- ja mid cap -yhtiöistä 23 eri maasta. Indeksin vuotuinen tuotto viimeisen kymmenen vuoden ajalta (huhtikuu 2011 – huhtikuu 2021) on 18,8 prosenttia MSCI World -indeksin vuotuisen tuoton jäätyä samalla ajanjaksolla 9,9 prosenttiin.

Lähde: MSCI

teknologiaindeksirahasto

Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, sijoitusneuvonnaksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajana vastaat itse riskistä, joka liittyy tässä kirjoituksessa annetun tiedon hyödyntämiseen sijoituspäätöstä tehdessäsi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit