Siirry pääsisältöön

Siili kasvaa järkevin yritysostoin

Siili ja Innofactor ovat kaksi melko nuorta pörssiyhtiötä IT-palvelusektorilta, jotka ovat onnistuneet tekemään pörssistä toimivan työkalun yritysostostrategiansa toteuttamiseen. Näistä molemmat ovat olleet hyviä sijoituskohteita viime vuosien aikana ja mikäli niiden onnistunut kasvustrategian toteutus jatkuu, on molemmissa vielä nousuvaraa. Eksperttisalkussamme luotamme tällä hetkellä etenkin Siilin sen osakkeen matalan arvostuksen johdosta.

Innofactorin ja Siilin kaltaisten IT-palveluyhtiöiden yritysostostrategiassa on mielestämme selkeä omistaja-arvoa luova logiikka, joka toimii hyvin näiden pienten pörssiyhtiöiden mittakaavassa. Ensiksi, yrityskaupoissa maksetaan tyypillisesti vain hyvin pieni käteisvastike, joka kuitenkin toimii symbolisella tasolla exitinä myyjille, jotka ovat tyypillisesti konsulttitalon partnereita tai yrittäjiä. Siten yritysosto ei edellytä juurikaan investointeja ostohetkellä. Toiseksi, myyjien pitää tyypillisesti ansaita kauppahinta itse kovalla työllä, eli lopullinen kauppahinta perustuu usein aggressiiviseen earnout-palkkioon, joka perustuu normaalisti seuraavan kahden-kolmen vuoden aikana toteutuvaan tulokseen. Jos ostettu yritys ei kehity odotusten mukaisesti, sen hintalappu ostajalle tulee huomattavasti pienemmäksi. Kolmanneksi, kauppahinnasta valtaosa maksetaan omalla osakkeella, mikä sitouttaa myyjiä yhtiöön eikä kuluta yhtiön kassaa. Viimeinen ja tärkein omistaja-arvoa luova komponentti on tietenkin kaupan matala arvostus. Tämä perustuu siihen, että ostettavista pienistä listaamattomista yhtiöistä maksetaan normaalisti selvästi pörssilistattua isoa yhtiöitä pienempiä arvostuskertoimia.

Siili on tehnyt viimeisen reilun vuoden aikana kolme yrityskauppaa. Vuosi sitten kesällä ostettu oululainen Comvise oli erittäin kannattava (EBITDA 30 %), mutta liikevaihto oli polkenut paikallaan alle 2 miljoonan euron tasolla. Kaupan jälkeen yhtiö on kuitenkin saatu ripeään kasvuun ja Siili on kaksinkertaistanut Oulun yksikön koon. Arviomme mukaan lopullinen kauppahinta oli noin 2 miljoonaa euroa, mikä vastasi erittäin huokeaa noin 3x EV/EBITDA-arvostuskerrointa.

Vuoden vaihteessa ostettu espoolainen Codebakers oli turnaround-tapaus. Kohdeyhtiö oli tappiollinen, mutta Siili onnistui kääntämään kannattavuuden jo vuoden ensimmäisellä puoliskolla tyydyttäväksi. Ostohetkellä Siili maksoi yhtiöstä 0,8 miljoonaa euroa ja lopullinen kauppahinta tulee olemaan enintään 1,8 miljoonaa euroa. Tämä on huokea hinta Codebakersin 3-4 miljoonan euron liikevaihtotasoon nähden, mikäli liiketoiminta yltää Siilin 10 % kannattavuustasoon.

Myös viimeisin Avaus Consulting -yrityskauppa vaikuttaa järkevältä ja Siilin strategiaan yhteen sopivalta. Avauksen liikevaihto oli noin 7,4 miljoonaa euroa ja käyttökate (EBITDA) noin 1,4 miljoonaa euroa. Kaupalla Siili sai osaamista vahvasti kasvavien digitaalisten palveluiden alueelle sekä pääsyn Puolan rekrytointimarkkinalle. Kaupan arvostus asettunee arviomme mukaan noin 4-5x EV/EBITDA-kertoimen tasolle. Lopullinen hinta riippuu Avauksen tuloskehityksestä 2014-2015, mikä pienentää kaupan riskejä.

Siilin yrityskaupat ovat nostaneet selvästi yhtiön lähivuosien liikevaihto- ja tulosennusteita. Koska kaupat ovat laimentaneet yhtiön osakesarjaa vain rajallisesti, ovat myös osakekohtaisen tuloksen ennusteet nousseet selvästi. Osakemarkkinoilla näitä kauppoja ei ole mielestämme huomattu, sillä Siilin osaketta hinnoitellaan selvästi alle yhtiön verrokkiryhmän. Siilin oikaistu P/E on kuluvan vuoden ennusteellamme 10,8x ja ensi vuoden ennusteella 8,7x. Innofactorilla kertoimet ovat vertailuryhmän tasolla.

Omistamme Siilin osakkeita.

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit