Shorttina Applessa

Tälläkin palstalla on jo monta ansiokasta kirjoitusta Applen tämänhetkisestä hinnasta ja siitä, onko kyseessä kupla vai ei. Minä en osaa juurikaan ottaa kantaa tuohon asiaan, mutta pistänpä silti lusikkani soppaan minäkin.

Olen monessa yhteydessä todennut, että olen todella huono ottamaan näkemystä – ansaintalogiikkani on muualla. Nyt on ollut kuitenkin sen verran tylsiä päiviä, että jännitystä elämään piti hakea näkemystä ottamalla. Tällä kertaa tein sen sitten shorttaamalla Applea. Päätökseni ei perustu mihinkään perusteellisiin analyyseihin, vaan lähinnä mutuun. Markkinat ylipäänsä ovat kiivenneet viime kuukausina voimakkaasti, mutta erityisesti Apple on kirinyt innolla – varmasti ihan aiheestakin. Monet tahot ovat olleet kuitenkin sitä mieltä, että markkinat korjaavat lähiaikoina alaspäin. Silläpä pieni veto laskun puolesta.

No, kuinka sitten shortata Applea? Itse osakkeen shorttaaminen ei taida olla kovin helppoa, joten vaihtoehdoksi jää käyttää jotain johdannaista. Suomen markkinoilla on listattuna kahdenlaisia johdannaisia, joilla voi ottaa kantaa Applen kurssiin. Commerzbankilla on Bull&Bear-sertifikaatteja ja RBS:llä minifutuureja.

Bear-sertifikaatti olisi yksi mahdollisuus ottaa laskunäkemystä Appleen, mutta johtuen niiden laskentatavasta ne sopivat huonosti pidempiaikaiseen holdiin. Jos kohteen kurssi sahailee edestakaisin, menettää tuo sertifikaatti arvoaan pikkuhiljaa. Jos uskoisin nopeaan laskuun ihan lähiaikoina, sertifikaatti olisi ihan ok. Nyt tarkoituksena on kuitenkin ottaa näkemystä useamman kuukauden päähän.

Valintani on siis minifutuuri. Se on hyvin suoraviivainen tuote ja sopii tähän tarkoitukseeni oikein hyvin. Tämänhetkisellä valuuttakurssilla minifutuurin hinta muuttuu aina sentillä, kun Applen hinta muuttuu 0,132 dollaria. Applen minifutuurien kerroin on 10 (10 minifutuuria/osake) ja EURUSD nyt n. 1,32, siitä tuo ”breikkiväli”.

Seuraavaksi on tarpeen määritellä sopiva stop loss –taso. Tällä kertaa ajattelin, että kipurajani on 10% nousu. Kun Apple on nyt n. 600 taalaa, niin stop loss –tasoksi ajattelin n. 660 taalan tasoa. Listalta löytyy minishort, jonka stop loss (knock out) on 663 taalaa, joten se sopii hyvin tähän näkemyksenottoon. Lähden piakkoin matkalle, mutta minun ei tarvitse olla huolissani, koska maksimitappioni on jo etukäteen rajattu, eikä minun tarvitse seurata kursseja joka päivä.

Tässä casessa on toki huomioitava myös valuuttariski. Mikäli USD heikkenee, tippuu myös shorttipositioni arvo, vaikka Applen hinnassa ei tapahtuisikaan muutoksia. Tuolta valuuttariskiltä voisi myös suojautua, mutta en katso sitä tällä kertaa tarpeelliseksi.

Otin shorttipositioni eilen, kun Applen hinta oli n. 603 taalaa. Nyt kurssi on jokusen taalan alempana, ja positioni muutaman satasen plussalla. Toistaiseksi siis tilanne vielä ihan ok, mutta nähtäväksi jää, kuinka äijän käy.

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Kärtsy22 Maaliskuu, 2012

Mukavan käytännönläheinen kirjoitus, enemmänkin voisi lukea myös piensijoittajan mahdollisuuksista johdannaisten kanssa. Ainakin itselleni olisi opettavaista lukea longin osakesalkun suojaamisesta johdannaisilla ja suojausposition koosta suhteessa osakeposition kokoon, jos toiveiden esittämistä jatkan :)

Erkki Fadjukoff23 Maaliskuu, 2012Kiitos kommentista. Tarkoituksenani on kirjoitella johdannaisista nimenomaan piensijoittajien näkökulmasta. Valitettavan laiska vaan olen ollut kirjoittelemaan, mutta jospa tässä saisin hieman tahtia kiristettyä.

Salkun suojaaminen onkin aika monitahoinen juttu. Pistän korvan taakse – kirjoitan siitä varmaankin vielä lähiaikoina.

shorttari3 Huhtikuu, 2012Moi Erkki.

Olisin myös kiinnostunut shorttaamaan Applea, mistä nuo RBS minifutuurit löytyy? Minulla käytössa OP-salkkipalvelu, löytyyköhän ne myös sieltä? Kiitos

tyhmä sijoittelija10 Huhtikuu, 2012Otin shorttipositioni, kun Applen hinta oli n. 601 taalaa. Nyt kurssi on n. 636 taalaa ylempänä, ja positioni melkein 700 euroa miinuksella.

Kyllä ottaa pattiin, kun tuli luettua tämäkin artikkeli.

Nyt mietityttää paljonko häviää jos knockaa ja kannattaako myydä ennen knockia?

Erkki Fadjukoff3 Toukokuu, 2012Shorttari, anteeksi hidas vastaus – olin pitkällä lomalla. RBS:n (ja monen muunkin liikkeeseenlaskijan) minifutuurien kauppapaikkana on NDX, ja valitettavasti OP:n kautta ei näköjään voi käydä kauppaa siellä. Esim. Nordnetin kautta onnistuu mainiosti.

Erkki Fadjukoff3 Toukokuu, 2012Tyhmä sijoittelija, monet kyselevät minulta näkemyksiä markkinoiden suunnasta, mutta olen hyvin haluton ottamaan kantaa. Syynä juuri tämä, joka tuli sinunkin kommentistasi ilmi – en halua tuntea syyllisyyttä siitä, että jonkun muun positiot menevät tappiolle. Omat turskat riittävät minulle.

Yritin kuitenkin tuossa tekstissäni korostaa sitä, ettei minulla ole olemassa mitään kunnon perusteita shortilleni, enkä ajatellut, että kirjoitukseni otettaisiin suosituksena. Halusin vaan tuoda esille, kuinka shorttinäkemystä voi hyödyntää.

Toivottavasti maltoit pitää shorttipositiosi, etkä sulkenut sitä isolla tappiolla. Välillähän positiosi olisi ollut toista tonnia plussalla. Jonkun satasen olisi plussalla kaiketi nytkin.

Itse pienensin positiotani ennen lomamatkaani, siitä tuli hieman tappiota. Loppujen kanssa oli tarkoitus odotella pidempään, mutta kun osavuosikatsaus oli taas kerran aivan loistava, niin suljin sitten loputkin, kutakuinkin omillani.

tyhmä sijoittelija4 Toukokuu, 2012Turskaa tuli, kun rupesin varomaan knockia.

Mitä kuluja olisi syntynyt, jos minifutuuri olisi knokannut Applen 663$ kurssilla?

Miten palautettava summa olisi määräytynyt?

Michael18 Toukokuu, 2012Miten olisi Facebookin shorttaaminen, täysin kupla osake.

TurboLover24 Toukokuu, 2012Huomenna tulee FB mini shortteja… place your bets!

Erkki Fadjukoff31 Toukokuu, 2012Tyhmä sijoittelija, anteeksi taas hidas vastaus. Harmi, ettei sinulla ollut rohkeutta pitää positiota pidempään – kuten ei minullakaan.

Mikäli tuote olisi knokannut, ei siitä olisi syntynyt mitään kuluja, mutta tietenkin tappiota minifutuurin hinnan putoamisesta. Tällä hetkellä tuon kyseisen tuotteen (SHRT APPLE B RBS) stop-loss -taso on 661,10$ ja rahoitusosuus 714,08$. Jos tuote knokkaisi, niin jäännösarvo määräytyisi sen mukaan, millä hinnalla RBS onnistuisi purkamaan suojauksensa. Yleensä se onnistuu hvyin lähellä stop loss -tasoa. Oletetaan, että suojauksen purkaminen tapahtuisi 663$ hinnalla, jolloin jäännösarvoksi jäisi (714,08-663)1,25 = 4,09€.

Michael, kuten TurboLover totesi, nyt on listalla Facebookin shorttaamiseen sopivia RBS:n ja CoBan minifutuureja sekä CoBan Bear-sertifikaatteja. Niistä olen kirjoittanut oman tekstin: http://nordnetblogi.fi/facebookin-shorttaaminen/

/Erkki Fadjukoff

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit