Seuraa Victoriaa sillä silmällä

Suomessa juuri vieraillut prinsessa Victoria on monen pikkutytön ja naisen esikuva. Naiset voisivat ottaa oppia myös hänen sijoitusstrategiastaan: Victorialla on reippaasti yli miljoonan euron arvoinen sijoitussalkku.

Victoria on suorien osakkeiden ystävä. Osakesijoittajana hän on pärjännyt erinomaisesti. Prinsessan osakeostokset olivat tuottaneet pörssiromahduksen jälkeen viimeisen kahden vuoden aikana melkein kolmekertaisesti sen, mitä Tukholman pörssi keskimäärin.

Dagens Industri -lehti avasi kesäkuussa juuri ennen kuninkaallisia häitä kruununpäiden osakesalkkuja. Selvisi, että kaikki kuninkaalliset ovat erittäin taitavia sijoittajia. Victorian salkun arvo kesällä oli 1,5 miljoonaa euroa. Myös sisarusten Madeleinen ja Carl Philipin osakesalkkujen arvo ylitti miljoonan.

Mutta mikäs on kruununpäillä sijoitellessa, kun isäpappa on kuningas. Kustaan oma osakesalkku oli kesällä kymmenkertainen lapsiin verrattuna: reilut 12 miljoonaa euroa. Totta kai pappa on auttanut osakeostoissa!

Taitavan isän lisäksi kuninkaallisilla on varmasti käytössään maansa parhaat varainhoitajat. Lisäksi heillä on suhteita, joista tavallinen kansalainen voi vain haaveilla.

Victoria ei pukeudu H&M:n vaatteisiin ainakaan edustaessaan, mutta vaateketjun osakkeita hän kyllä omistaa. Lisäksi hän on H&M:n suuromistajan, perijän ja toimitusjohtajan Karl-Johan Perssonin vaimon Leonien parhaita ystäviä.

Victorian toinen suuri omistus on sijoitusyhtiö Melker Schörling. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on Sofia Schörling Högberg on myös Victorian parhaita ystäviä.

On tietenkin selvää, että kuninkaalliset eivät maansa edustajina saa käyttää hyväkseen sisäpiiritietoja saati omistaa, ostaa tai myydä ihan mitä sattuu. He edustavat maataan myös osakesalkuillaan. Esikuvina he ovat erinomaisia myös tavissijoittajille.

Ensinnäkin Victoria hallitsee hajauttamisen. Kesällä hän omisti 15 eri pörssiyrityksen osakkeita. Sitä voi pitää jo riittävänä riskipuskurina. Kaikkea ei tarvitse sijoittaa kerralla. Kuten Victoriakin, osakkeita kannattaa hajauttaa toimialoittain ja ostaa useammassa erässä pitkän ajan kuluessa.

Toiseksi prinsessa sijoittaa sellaisiin yrityksiin, joiden toimintaa ja tuotteita on helppo ymmärtää. Muotiketjun lisäksi Victorian salkussa on paljon Electroluxin osakkeita. Se on tuonut salkkuun myös suurimmat voitot. Electrolux valmistaa kodinkoneita, kuten jääkaappeja ja imureita.

Kolmanneksi, sijoittamiseen tarvitaan kärsivällisyyttä. Bernadotten suku on hallinnut Ruotsia 1800-luvulta lähtien – he tietävät, että samoin kuin maailmassa, myös politiikassa ja taloudessa vain muutos on varmaa.

Aika ja kärsivällisyys ovat myös tavallisen sijoittajan puolella. Tutkimusten mukaan yli kymmenen vuotta kestänyt sijoitus suoriin osakkeisiin tarjoaa omistajilleen kaikista parhaimmat tuotot. Kurssit saattavat laskea ja nousta, talous taantua ja elpyä, eli maailma muuttua. Hyvät yritykset muuttuvat maailman mukana ja luovat hyvinvointia sekä yhteiskuntaan että omistajilleen.

Suurin osa suomalaisista uskaltaa sijoittaa asumiseensa ottamalla yli 20 vuoden lainan. Samalla sitkeydellä ja pitkäjänteisyydellä pärjää myös osakemarkkinoilla.

Koska sijoittaminen on pitkämielistä puuhaa, osakemarkkinoille ei tarvitse rynniä tältä istumalta. Omistuksiin ja yrityksiin ehtii tutustua ajan kanssa.

Tärkeintä on aloittaa. Kun alkuun pääsee, saattaa jopa huomata, että sijoittaminen on hauskaa!

 

Photo credit: kenteegardin / Foter / CC BY-SA

 

/Ninni Myllyoja

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit