Siirry pääsisältöön

Selviämisestä menestymiseen

Resurssit ovat kaikkialla rajalliset. Oli kyseessä sitten ruoka, juoma, osaaminen, raaka-aineet, energia tai raha, niin mitään ei ole loputtomasti. Luonto on siksi keksinyt oivallisen, joskin raadollisen, keinon huolehtia siitä, ettei rajallisia resursseja hukata. Sitä kutsutaan luonnonvalinnaksi.

Luonnonvalinnassa luontokappaleiden geeniperimä muuttuu aina hieman vanhemmilta jälkeläisiin siirryttäessä. Selviämisen kannalta hyvät mutaatiot säilyvät, huonot kuolevat pois. Tällä tavoin luonto jatkuvasti parantaa luontokappaleiden selviytymiskykyä kulloinkin vallitsevaa ympäristöä mukaillen.

Kilpailu, yrittäminen ja paremman tulevaisuuden tavoittelu ovat maailman, ja varsinkin ihmiskunnan, kehityksen kannalta keskeistä. Poistamalla kilpailu tehottomuus alkaa. Tässä mielessä esimerkiksi lääketiede ja kommunismi huonontavat ihmiskunnan geeniperimää ja tuottavuutta.

Siinä missä lääketiede pystynee kompensoimaan aiheuttamansa haitan, kommunismi ei tähän pysty. Poistamalla ponnistuksesta häämöttävän porkkanan ihminen laiskistuu. Miksi ponnistaa, yrittää ja tehdä, jos siitä ei hyödy? Siispä jätän yrittämättä, kilpailematta, tavoittelematta.

Hyvinvointiyhteiskunnassa heikoista kuitenkin pidetään huolta. Heikkoutta on väliaikaista ja pysyvää, terveyteen tai suoritukseen liittyvää. Pitämällä huolta toisistamme vahvistamme yhteiskuntaamme ja vähennämme elämiseen liittyvää riskiä. Näin ponnistuksemme voi kohdistaa johonkin yhteiskunnallisesti tuottavampaan kuin pelkkään selviämiseen.

Voimme pyrkiä menestymään. Kukin omalla sarallaan, mutta kuitenkin. Yksilön yrittäminen vie yhteiskuntaa lähtökohtaisesti eteenpäin ja parantaa tuottavuutta. Tämä on sitä vihreää talouskasvua. Saamme yhä enemmän aikaiseksi vähemmällä.

Liiallinen varallisuuden keskittyminen on kuitenkin yhtä huolestuttavaa kuin yksilöllisen menestymisen kieltäminen. Edellisessä markkinat, jälkimmäisessä yritteliäisyys näivettyy. Pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa menestyksen sallimisen ja rajoittamisen tasapaino on tulonsiirroilla saatu kohtalaiseksi.

Puhdasveristen kapitalistien tulisi Warren Buffettin tapaan olla pyrkimättä keskituloisia matalampaan verotukseen. Miljoonien marginaalihyöty kun on yksilölle joka tapauksessa laskeva.

Vasemmiston olisi puolestaan hyvä sisäistää, että menestykseen pyrkiminen on hyvästä ja sen merkittäviäkin hedelmiä tulisi yhteiskunnassa sallia. Vain tavoittelevista yksilöistä koostuva yhteiskunta pärjää kansainvälisessä kilpailussa.

Kilpailusta olemme syntyneet, vain kilpailemalla selviämme.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuva Thomas Wolter @ Pixabay

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit