Siirry pääsisältöön

Sekavaa keskustelua Hallintarekisteristä

“Hallintarekisterilaki etenee – porsaanreikä suomalaisten omistusten piilottelulle on yhä avoinna” uutisoi Helsingin Sanomat. “Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä” uutisoi Taloussanomat. Keskustelu hallintarekisteristä vaikuttaa valiokuntatasollakin sekavalta, varsinkin kun hallintareksiterin “tuleminen” ei käytännössä muuta mitään.

Taustaa

Olen omalta osaltani yrittänyt oikoa hallintarekisterijupakkaan liittyviä väärinkäsityksiä jo muutamaan otteeseen (Lue esimerkiksi: Keskustelu hallintarekisteristä – mistä siinä on kysymys?Hallintarekisterin tuleminen ei muuta mitään ja Hallintarekisterin ”uusi tuleminen”).

Arvopapereita ”säilytetään” tileillä. Sekä suoran omistuksen, että hallintarekisterin osalta kyse on samasta elektronisesta järjestelmästä, jossa omistajan oikeuksia valvotaan esimerkiksi osinkojen ja muiden yhtiöjärjestelyiden osalta.

Suoran omistuksen mallissa lopullisen omistajan henkilöllisyys näkyy arvopaperikeskusta myöten, hallintarekisterikäytännössä omistajana näkyy asiakkaan osakevälittäjän käyttämä säilyttäjä. Suomen ainoa arvopaperikeskus on Euroclear Finlandin omistama monopoli (lue täältä tarkemmin hallintarekisterin ja suoran omistuksen eroista).

Uusia väärinkäsityksiä

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) vaatii puolueen tiedotteessa, että “Vaadimme, että lakiesitys palautetaan kiireelliseen lisävalmisteluun ja siihen lisätään selkeä sijoittajiin kohdistuva hallintarekisteröinnin kielto myös sijoitettaessa ulkomailla liikkeeseen laskettuihin suomalaisyhtiöiden arvopapereihin“. Tämä johtaisi siis siihen, että suomalaiset eivät voisi omistaa suomalaista yhtiötä, joka on pörssilistattu vain ulkomaiseen pörssiin…

Taloussanomat puolestaan toteaa jutussaan, että “Asetuksen myötä suomalainen pörssiyhtiö voisi valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei ole julkista“. Suomalainen voi jo nyt “piilottaa” omistuksensa hallintarekisteriin käyttämällä ulkomaista osakevälittäjää (VMKauppalehti).

Arvo-osuusjärjestelmää koskevasta lakiesityksestä “valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) korosti ensimmäistä lausumaa, jonka mukaan eduskunta edellyttää hallitusta valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla mahdollistetaan verottajan tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista henkilöistä. Lausuman mukaan tunnistamatta jäävältä edunsaajalta perittävä lähdevero on ”riittävän kannustava”. Turusen mukaan hallitus ei kuitenkaan ole sopinut lähdeveron suuruudesta“. Suomella on jo verotussopimukset kaikkien EU maiden kanssa missä käytännössä 15 prosentin lähdevero on määritetty.

EU:n asetus velvoittaa Suomea

EU:n arvopaperikeskusasetus velvoittaa Suomea mahdollistamaan arvopaperikeskustoiminnan kilpailun EU:n alueella. Asetus tuli voimaan syyskuussa 2014. Hallitus antoi 17. maaliskuuta 2016 esityksen lainsäädännöstä, jolla EU:n arvopaperikeskusasetus pannaan täytäntöön Suomessa (VM). Tämän talousvaliokunta nyt siis hyväksyi, kunhan varmistetaan verottajan tiedonsaanti osingoista.

Hallintarekisteriä ei sallita suomessa

EU:n asetus mahdollistaa kuitenkin yksilöllisen asiakaserottelun. Hallituksen esitys pakottaakin Suomessa toimivia arvopaperikeskuksia ylläpitämään suoran omistuksen mallia suomalaisille, jotka omistavat suomalaisia osakkeita. Valtioneuvoston sanoin, ”esityksessä ehdotetaan, että asetuksen sallimaa poikkeussääntöä käytetään Suomessa, jotta säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden yleisöjulkisuus voidaan ylläpitää Suomessa vähintään nykytasolla”. Tältä osin niin sanottu hallintarekisteri ei “tule suomeen”.

Suomi ei voi kieltää muilta

Samalla asetuksessa kuitenkin todetaan, että ”arvopaperin liikkeeseenlaskijalla (eli pörssiyhtiöillä) on oikeus vapaasti valita käyttämänsä arvopaperikeskus EU-alueella hyväksytyistä arvopaperikeskuksista”. Tästä sitten seuraa, että jos suomalainen pörssiyhtiö päättää käyttää ulkomaista arvopaperikeskusta, myös suomalaisten omistukset tässä suomalaisessa yhtiössä ovat hallintarekisteröityjä (sikäläisen normikäytännön mukaisesti). Tähän kohtaan me suomalaiset emme voi puuttua kuin eroamalla EU:sta. Ymmärrettävästi ”Suomi ei voi omalla lainsäädännöllään rajoittaa EU-asetusta tai muiden maiden lainsäädäntöä”.

Verottajan tiedonsaanti varmistettu

Siksi Talousvaliokunta vaatii nyt hallitukselta lainsäädäntöä, joka varmistaisi verottajan tiedonsaannin osingoista. Onneksi tähänkin on jo ratkaisu olemassa. Verotietojen vaihto-ohjelma CRS (Common Reporting Standard) on OECD:n kehittämä keskinäisen tietojenvaihdon sopimus. CRS on jalkautettu EU:hun DAC -direktiivien kautta. Verotietoja on alettu jakamaan kuluvana vuonna.

OECD:n julkaiseman CRS ohjekirjan sivuilta 26 ja 27 ilmenee vaihdettavan tiedon sisältö. Se kattanee kaiken tarvittavan tiedon verottajan tiedonnälän tyydyttämiseksi. Suomalaisen ulkomaille hallintarekisteröidyt omistukset, korot ja osingot tulevat nyt CRS:n puitteissa automaattisesti verottajan tietoon.

Joten…

Suomessa toimivat arvopaperikeskukset joutuvat ylläpitämään muusta maailmasta poikkeavaa, julkista suoran omistuksen mallia myös tulevaisuudessa. Kilpailua nykyiselle Euroclear Finland –monopolille on siis turha odottaa.

Suomalainen yritys voi listautua suoraan esimerkiksi Saksan pörssiin jos niin haluaa. Silloin suomalaisten omistukset kyseisessä yhtiössä ovat hallintarekisteröity ja julkisuudelta piilossa. Aivan kuten ulkomaista arvopaperivälittäjää käyttävän suomalaisen omistukset ovat olleet tähänkin mennessä. Täysin laillisesti.

Verottajan kannalta tilanne helpottuu CRS:n kautta, kun se ei enää ole verotettavan veroilmoituksen varassa. Tämä ei kuitenkaan liity hallintarekisterijupakkaan millään tavalla.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.05.2017 12:42

Joku ilmeisesti ymmärtää mistä puhuu.

Nimetön
Nimetön
30.04.2017 13:29

Höpöttääkö verosiantuntija (muka) omiaan? “Veroasiantuntija varoittaa: hallintarekisterilaki mahdollistaa kytkösten peittelyn esimerkiksi sotepuolella”
http://yle.fi/uutiset/3-9589436

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.04.2017 16:27

Puhuu sikäli, ettei suomeen tuoda hallintarekisteriä (täällä toimivilta arvopaperikeskuksilta vaaditaan suoran omistuksen mallia). Sinä päivänä kun suomalainen yhtiö päättää listautua ulkkaripörssiin, suomalaisten omistukset eivät näy tämän yhtiön oslta meille kaikille. Aivan kuten on tilanne jo nyt, mikäli käyttää ulkomaista osakevälittäjää. CRSn myötä kaikkien, myös hallintarekisteröityjenomistukset tulee verottajalle näkyviin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.05.2017 10:23

Siinä hän on kuitenkin oikeassa, että omistusten piilottelun myötä korruptiosta kiinnijäämisen mahdollisuus pienenee. Oletetaan, että kunnan johtavat poliitikot ajavat kunnalle sote-sopimusta esimerkiksi ulkomaiselle yhtiölle, jonka osakkeet on laskettu liikkeelle ulkomailla. Tällöin näiden poliitikkojen omistamat osakkeet tästä yhtiöstä ovat hallintarekisterissä ja kukaan ei saa tietää, että heillä on henkilökohtaisia rahallisia intressejä siinä sote-sopimuksessa. Tällä hetkellä hallituksen esityksessä ei ole mitään pykälää, joka pakottaisi tuomaan tällaisissa tapauksissa nämä kytkökset esiin. Lakiakaan kaikkien kohdalta ei ole nyt ja tuskin tulee. Hyvät aikomukset politiikassa yleensä painetaan unohduksiin. Tuskin verottajakaan pystyy/haluaa alkaa näitä syynäämään vaikka tiedot saisikin. Vähintäänkin virkamiehille ja poliitikoille pitäisi säätää pakolliseksi julkistaa… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.05.2017 12:28

Huomaa, että hallintarekisterin käyttö on tähänkin mennessä ollut ja tulee aina olemaan mahdollista – ainakin niin kauan kun olemme osa EU:ta (Suomi ei voi omalla lainsääsännöllään rajata yleissitovaa EU:n Direktiiviä).

Olen siinä uskossa, että poliitikoiden täytyy ilmoitta omsituksensa jo nyt, mutta voin olla väärässä.

Tästä vuodesta lähtien, CRS:n myötä myös ulkomailla hallintarekisterissä olevat omistukset tulevat verottajan tietoon. Eli “piilottaminen” ei enää ole mahdollista hallintarekisterin avulla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.05.2017 19:27

Juuri kuten Paasi totesi. Julkisessa keskustelussa unohdetaan kiristyvä viranomaisten tietojenvaihto, sekä se karu fakta, että kuka tahansa voi jo nyt piilottaa omistuksensa niin halutessaan. Ei siihen tarvita hallintarekisterilakia.

Disinformaatiota on niin paljon, että hirvittää. 99,99% kansasta, piensijoittajien etujärjestösedistä tai jopa viranomaisista ei tunnu tajuavan aiheesta mitään, eivätkä osanneet kammoksua nykyisiä hallintarekisteröityjä omistuksia (karkeasti 50% Suomen pörssistä, lähes kaikki suomalaisten ulkomaalaisomistukset jne.) ennen kuin joku heitä siihen kehotti.