Siirry pääsisältöön

Satunnaisia hoitoja ja vakisuhteita

Jotkut ihmiset ovat sitä mieltä, että vastakkaisen sukupuolen edustajista toiset sopivat paremmin pelkkään hauskanpitoon ja toiset puolestaan vakituiseen suhteeseen. Itse en pystyisi ihan tuollaista jaottelua ihmisistä allekirjoittamaan, mutta sijoitustuotteista kyllä. Aivan ehdottomasti osa tuotteista soveltuu pidempäänkin holdattaviksi, mutta osaa taas ei suin surminkaan pidä jäädä hilloamaan. Hauskaa voi pitää ehkä päivän-kaksi, mutta sitten on jo syytä heittää hyvästit – ainakin väliaikaisesti.

Tämä teksti on paljolti vanhan kertausta. Kirjoitin aiemmin, että vipusertifikaatit (Bull&Bear) menettävät arvoaan sahaavilla markkinoilla. Asia on kuitenkin syytä nostaa uudestaan esille, koska edellisen tekstin jälkeen on tuotu markkinoille todella suuren kertoimen (10x-15x) vipusertifikaatteja, mikä korostaa tuota sulamisilmiötä todella selvästi.

Kertauksena sanottakoon, että näissä tuotteissa tuo nimessä oleva numero kertoo suoraan tuotteen vivun. Esimerkkinä vaikkapa BULL DAX X10 V. Tässä kerroin on 10, joten DAX-indeksin noustessa yhden prosentin edellisen päivän päätöshinnasta, nousee tämän tuotteen arvo kymmenen prosenttia.

Iso kerroin tuo mukanaan sen ongelman, että mikäli liike ”väärään” suuntaan on liian suuri, joudutaan tekemään uudelleenlaskenta (recalculation), jotta vältyttäisiin tuotteen arvon nollautuminen. Esim. edellä mainitun tuotteen kohdalla DAXin kymmenen prosentin lasku aiheuttaisi sadan prosentin laskun tuotteen hinnassa, jolloin hinta olisi tietenkin nolla. Koska näin ei voi olla, on hinnoittelua muutettava ennen kuin päästään nollaan asti. Tämä puolestaan tarkoittaa, että vaikka kurssi myöhemmin palautuisikin ennalleen, ei ko. viputuotteen hinta palaudu likikään ennalleen.

Kertoimen 15 omaavilla tuotteilla tuo nollautuminen tapahtuisi 6,66% muutoksen kohdalla, joten ennen tuota on uudelleenlaskenta tehtävä. Tuota isompia muutoksiahan tapahtui elokuussa ns. mustana maanantaina ja myös sen jälkeisenä tiistaina, joten hinnoittelua muutettiin mennen tullen ja palatessa. Se näkyy ikävällä tavalla tuotteiden hinnassa.

En tässä yhteydessä käy tarkemmin läpi tuon uudelleenlaskennan periaatteita, koska se olisi turhan teknistä ja ehkä sekavaakin. Netistä löytyy kyllä asiasta tietoa niille, joita asia kiinnostaa.

Olen koonnut alla olevaan taulukkoon hintatietoja muutamasta tuotteesta reilun kuukauden ajalta – sellaisilta päiviltä, jolloin DAX on ollut 9800 pistettä. Oikean puolimmaisin sarake kertoo, paljonko tuotteen hinnasta on prosentteina jäljellä verrattuna 24.8. hintaan. Tästä näkee selvästi, kuinka hurjasti ison kertoimen omaavat tuotteet ovat heilunnassa menettäneet hinnastaan, kun taas pienemmän kertoimen tuotteet ovat säilyttäneet hintansa yllättäväkin hyvin.

bullbear

Älä siis rakastu näihin tuotteisiin, äläkä haaveile pitkästä suhteesta. Hauskaa voit pitää aina hetken kerrallaan, mutta siinä kaikki. Juuri alkaneen Sijoittajamestari-kilpailun tuotearsenaaliin nämä toki sopivat oikein hyvin, koska pienen vivun tuotteilla tuskin kärkisijoja hätyytellään.

/Erkki Fadjukoff

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.10.2015 20:34

Kiitos hyvästä ja selkeästi kerrotusta jutusta

Nimetön
Nimetön
06.10.2015 15:11

Erkkihän se mimmit hilloaa tuosta vaan.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki