Sanoman osinko kylmä suihku

Sanoman tilinpäätöstiedote ei sisältänyt mitään suurempia yllätyksiä. Liikevaihto, liiketulos ilman kertaeriä ja liiketoiminnan kassavirta olivat kuta kuinkin muuttumattomia. Osinkoehdotus oli sen sijaan sitäkin suurempi pettymys. Vaikka odotimme osingon laskevan, se laski selvästi enemmän kuin mitä olimme arvioineet.

Sanoman konservatiivisen osinkopolitiikan vuoksi emme uskoneet, että osinko laskee alle 0,80 euron. Politiikka johtuu yhtiön omistajarakenteesta. Finanssikriisin aikana yhtiö jakoi jopa huonoimpana vuonna 0,80 euroa osinkoa osakkeelta. Sanoman omistajien joukossa on suuria säätiöitä, jotka tarvitsevat osinkotuloja rahoittaakseen toimintaansa. Suurin osa tunnusluvuista on samalla tasolla tai hieman parempia kuin vuonna 2009 ja siksi pidimme epätodennäköisenä, että 0,80 euron raja alitetaan.

Mielestämme Sanoman suurimmat riskit sijaitsevat taseen suuressa liikearvossa ja korkeassa velkaantumisasteessa. Yhtiö velkaantui korviaan myöten ostaessaan mielestämme aivan liian kalliilla TV-liiketoimintaa Alankomaista ja Belgiasta. Yhtiö teki suuria liikearvon alaskirjauksia jo kolmannella neljänneksellä.

Liikearvon ohella yhtiön tulos on riippuvainen korkotasosta korkeasta velkaantumisasteestaan johtuen. Jos yhtiön korkokulut nousevat noin prosenttiyksiköllä, tulos laskee lähes kymmenellä prosentilla. Olettaisimme kuitenkin yhtiön maksamien lainakorkojen liikkuneen suotuisaan suuntaan. Muita tekijöitä, joilla on suuri tulosvaikutus, ovat valuuttakurssimuutokset ja palkkakustannusten muutokset.

Lehdet ovat olleet vapautettuja arvonlisäverosta tähän vuoteen asti, mutta kuluvasta vuodesta lähtien lehdistä tuli arvonlisäverovelvollisia. Painettu media on ollut huolissaan tulevaisuudestaan veron takia. Meidän on vaikea arvioida kuinka suuri tilaajien hintajousto on ja miten vero vaikuttaa tilauksiin, mutta vaikutukset ovat joka tapauksessa kielteisiä. Pitää kuitenkin muistaa, että osa Sanoman liiketoiminnasta on jo entuudestaan arvonlisäverovelvollista ja että uudet verot eivät vaikuta ulkomaanliiketoimintaan.

Sanoma on viime vuosien aikana maksanut keskimäärin noin 80 prosenttia tuloksestaan osakkeenomistajille ja tänä vuonna jako-osuus on yli sata prosenttia. Yhtiön osinko on ollut erittäin vakaa ja helppo ennustaa. Siksi uskomme, että osingon alentaminen antaa aihetta vakavaan pohdiskeluun. Haluaako yhtiö viestittää sijoittajille siitä, että lähitulevaisuudessa on johdon mielestä näköpiirissä vakavia uhkakuvia?

Omistamme Sanoman osakkeita.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit