Sanoman osake epäsuosiossa – aiheetta?

Useimmat osakkeet ovat nousseet tuntuvasti finanssikriisin paniikkimyyntien aiheuttaman kurssiromahduksen jälkeen. Sanoman osake on kuitenkin jäänyt useimmista muista osakkeista jälkeen. Viime viikkoina noteerattu noin  13 euron kurssitaso on alin vuoden 2009 syksyn jälkeen. Mikä mättää yhtiössä? Kysehän on Suomen ylivoimaisesti suurimmasta ja Pohjoismaiden suurimmasta media-alan yrityksestä. Yleensähän kannattaa panostaa vahvan markkina-aseman omaaviin yrityksiin.

Sanoman kannattavuus on ollut suhteellisen vaatimaton. Welhon myynnistä saatu luovutusvoitto paisutti viime vuoden osakekohtaista tulosta 1,85 euroon. Ilman myyntivoittoa tulos olisi ehkä puolittunut. Liikevoitto olisi ollut ilman kertaluonteisia eriä 245 miljoonaa euroa viime vuonna. Yhtiö odottaa, että liikevoitto paranee hieman vuonna 2011. Lienee siis realistista odottaa noin euron verran osakekohtaista tulosta.

Useimmin käytetyillä tunnusluvuilla Sanoman osake näyttää hyvin edulliselta. Viimeksi maksettu 1,10 euron osinko antaisi jopa hämmästyttävän korkean eli runsaan 8 prosentin osinkotuoton. Omistusrakenteestaan johtuen Sanoma on hyvin varma ja vakaa osingonmaksaja. Uskomme, ettei yhtiö välttämättä alenna osinkoaan ensi keväänä, vaikka operatiivinen tulos ei näyttäisi täysin riittävän entisensuuruiseen osinkoon.

Epäluottamus osaketta kohtaan näyttää ainakin osittain liittyvän ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseen, joka oli pettymys markkinoille, sekä huhtikuussa ilmoitettuun suurkauppaan, jonka ansiosta Sanomasta tuli johtava televisiotoimija Hollannissa ja Belgiassa. Kauppa ei ole riskitön yhtiön kannalta, sillä se lisää huomattavasti vierasta pääomaa. Toisaalta sen odotetaan kasvattavan osakekohtaista tulosta ensi vuodesta alkaen.

Suurkaupalla on toinenkin kielteinen seuraus. Sen myötä yhtiö kirjaa noin 900 miljoonaa euroa liikearvoa. Kuluvan vuoden maaliskuun lopussa yhtiöllä oli viime vuosina toteutetun kansainvälistymisen seurauksena jo noin 1,4 miljardin euron verran goodwillia eli saman verran kuin kirjanpidollista omaa pääomaa. Eipä ihme, että liikearvon suuruus hermostuttaa markkinoita.

Salkkumme tähtiosakkeita on PKC Group, joka kuitenkin erinomaisen kurssikehityksensä vuoksi on saanut kohtuuttoman suuren painon salkussamme. Muutama viikko sitten yritimme myydä osan PKC-osakkeistamme runsaan 18 euron hintaan, mutta rajahintamme oli pari senttiä liian korkea eikä kauppa toteutunut. Mikäli myynti olisi onnistunut, olisimme saattaneet harkita Sanoman osakkeiden ostoa PKC:n tilalle.

Omistamme osakkeita Sanomassa ja PKC Groupissa.

Kim Lindström

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Aavikkorotta12 Kesäkuu, 2011

Olisi hyvä kuulla perusteluja paljon muutoksia tehneelle Sanomalla ja miksi osake on mielestänne edelleen arvo-osake eikä riskiosake tällä hetkellä (kun olitte harkitsemassa Sanoma-osakkeen ostoa)? Mielestäni Sanomassa on tällä hetkellä samantyyppinen ilmiö menossa, kun on ollut Nokiankin kanssa. Liiketoiminnasta tuleva kassavirta on ehtymässä, kun nykyiset liiketoiminnot ovat vanhentumassa/markkinat muuttuvat ja Sanoma on reagoinut siihen raskailla muutoksilla. Tämä pitäisi muuttua samaksi kassavirraksi kuin aiemminkin on muuttunut, mutta hieman mietityttää onko tämä näin yksinkertaista?! Siihen pyydänkin arvon experteiltä kommentointia.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit