Siirry pääsisältöön

Sammot vaihtuivat Taaleritehtaaseen

Olemme tänään ostaneet eksperttisalkkuumme 250 kpl Taaleritehtaan osakkeita keskihintaan 20,00 EUR. Rahoitamme ostoksemme luopumalla finanssiyhtiö Sammon omistuksestamme (140 osaketta). Molemmat ovat laadukkaita yhtiöitä, joita ohjaa voimakas omistaja-arvoajattelu. Näkemyksemme mukaan Taaleritehtaassa on kuitenkin merkittävästi enemmän nousuvaraa muutaman vuoden tähtäimellä, kun yhtiön tulostaso nousee täysin uudelle tasolle ja yhtiöön liittyvä epävarmuus pienenee. Sammon osaketta taas pidämme pitkälti täyteen hinnoiteltuna, emmekä näe osakkeessa enää nousuvaraa nykytasoilta.

Taaleritehdas on mielestämme erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa. Yhtiö on siirtynyt voimakkaan tuloskasvun aikakauteen, mistä saatiin osoitusta jo H1-tuloksen yhteydessä (liikevaihto +37 %, liikevoitto +52 %). Yhtiön voimakkaan tuloskasvun taustalla ovat kotimaan varainhoitoliiketoiminnan jatkuva kannattava kasvu, pääomarahastojen ylösajon eteneminen, erikoisrahoitusyhtiö Lainaamon käynnistyminen ja oman sijoitustoiminta (Sijoitustehdas).

Taaleritehtaan tärkeimmät pääomarahastot (Tuulitehdas ja Biotehdas) tulevat vuosien 2015-2016 aikana nousemaan täyteen potentiaaliinsa ja ne alkavat tuottamaan myös tuottosidonnaisia palkkioita, sillä Taaleritehdas saa tietyn osuuden määritellyn tuottotavoitteen ylimenevästä tuotosta. Myös Lainaamo alkaa lähivuosina tukea konsernin tulosta, kun sen raskain ylösajovaihe on saatu päätökseen. Kokonaisuutena odotamme Taaleritehtaan osakekohtaisen tuloksen kasvavan viime vuoden 0,50 eurosta 2,25 euroon vuoteen 2016 mennessä. Sijoittajien on tärkeä ymmärtää, että ennustamamme tuloskasvun siemenet on kylvetty jo vuosia sitten ja näin ollen tuloskasvuun liittyvä riski on mielestämme verrattain rajallinen. Esimerkiksi pääomarahastojen hankkeet tulevat nousemaan täyteen tuottopotentiaaliinsa taloustilanteesta riippumatta.

Pitkällä aikavälillä vastuu Taaleritehtaan tuloskasvusta tulee siirtymään entistä voimakkaammin sijoitusyhtiö Sijoitustehtaalle. Sijoitustehtaan ideana on yksinkertaistettuna ostaa kohde, myydä kohteesta 80 % omille asiakkaille tai muille sijoittajille ja pitää itse noin 20 %:n omistus. Tästä 80 %:n osuudesta Taaleritehdas saa myös hallinnointipalkkiot ja mahdollisesti myös tuottosidonnaiset palkkiot. Kokonaisuutena malli on mielestämme nerokas. Se mahdollistaa Taaleritehtaan osallistumisen huomattavasti omaa kokoluokkaansa suurempiin transaktioihin, sen oma tuottopotentiaalia järjestelyissä on korkea (oma omistus + palkkiot) ja riskiprofiili kohtuullinen (oman taseen käyttö rajallista). Sijoitustehtaan järjestelyistä saatiin esimakua kesällä, kun Taaleritehdas osti 39,5 % osuuden Finsilva Oyj:stä. Näkemyksemme mukaan Taaleritehdas teki Finsilvan osakkeissa hyvän kaupan.

Taaleritehtaan arvostustasoa tarkasteltaessa on syytä muistaa, että yhtiöllä on meneillään oleva voimakas tuloskasvun vaihe. Yhtiön useat hankkeet ovat edelleen ylösajovaiheessa ja niiden täysi potentiaali heijastuu vasta vuoden 2016 numeroissa. Vuosien 2015 ja 2016 P/E-kertoimet ovat ennusteillamme 11x ja 8x. Arviomme mukaan yhtiötä tulisi hinnoitella noin 15x P/E-kertoimella ja näin ollen näemme osakkeessa merkittävää nousupotentiaalia muutaman vuoden tähtäimellä.

Sammon osalta suhtaudumme yhtiöön edelleen erittäin positiivisesti ja pidämme sitä yhtenä Helsingin pörssin parhaista yhtiöistä. Yhtiön yksi ja ainoa tehtävä on luoda omistaja-arvoa ja uskomme, että Sampo tulee jatkamaan omistaja-arvon luontia myös tulevaisuudessa. Ongelmana Sammon osakkeessa on kuitenkin yhtiön hinta. Noin 22,5 miljardin euron velattomalla hinnalla yhtiön osake on mielestämme täyteen hinnoiteltu ja korkeampi osakekurssi vaatisi onnistuneita yritysjärjestelyjä. Vaikka olemme luottavaisia, että pitkällä aikavälillä Sampo tulee jatkamaan onnistuneiden yritysjärjestelyjensä sarjaa, emme pidä suurempia yritysjärjestelyjä todennäköisenä seuraavan 12 kuukauden aikana. Nykyinen korkeiden arvostustasojen ja matalien riskitasojen ympäristö ei ole Sammon kannalta otollinen yritysjärjestelyille ja uskomme, että seuraavat suuret järjestelyt tehdään vasta seuraavassa kriisissä. Tällä hetkellä Sammon osake tarjoaa noin 5 % vuotuista osinkotuottoa. Vaikka osinkotuotto onkin edelleen kohtuullisella tasolla, ei se mielestämme riitä kattamaan yleistä markkinariskiä.

Omistamme osakkeita Sammossa ja Taaleritehtaassa

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit