Salkunsiivousviikko

Alkaneella viikolla suursijoittajat järjestelevät salkkunsa vuodenvaihdeasentoon, mikä voi aiheuttaa liikehdintää osakkeissa. Yksityissijoittajan kannalta vuodenvaihde on tärkeää verotuksen kannalta.

Vuodenvaihde on sijoittajille merkkipaalu. Monelle yhteisölle vuodenvaihde tarkoittaa tilikauden vaihtumista, ja samoin varainhoitajien on luontevaa ajatella vuosi- ja vuosineljännessyklissä. Siinä missä perheet siivoavat kodin joulukuntoon, sijoittajat järjestelevät salkkunsa vuodenvaihdeasentoon.

Salkun järjesteleminen tietää ostoja ja myyntejä. Huonoista osakkeista halutaan eroon, hyviä tahdotaan salkkuun. Vaikka näin pitäisi tietenkin olla joka hetkellä, vuodenvaihde muuttaa ajatukset teoiksi.

Varainhoitajan kannalta voi olla kiusallista, jos salkussa on huonosti kehittynyttä osaketta. Siksi hän voi haluta hankkiutua siitä eroon ennen kuin tekee päämiehelleen vuosiraportin. Huonosti vuoden aikana menestyneille osakkeille vuodenloppu voi tarkoittaa lisää laskupaineita.

Vuodenvaihdesuunnitteluun vaikuttaa myös verotus. Jos takana on paljon voittoja, sijoittaja voi haluta niiden vastapainoksi myydä tappiolla olevia osakkeita ja realisoida näin luovutustappioita. Viime vuonna tappionkotiutustarvetta ei luultavasti ollut järin paljon, sillä takana oli laskuvuosia, mutta nyt tilanne voi olla toinen. Tämäkin järjestelytaipumus ajaa samaan suuntaan: huonosti menestyneisiin osakkeisiin kohdistuu lisää myyntipainetta.

Vähän liikkuvat ja kehnosti menestyneet osakkeet saattavatkin joutua loppuvuoden aikana poikkeukselliseen alennusmyyntiin. Suursijoittajat tehnevät järjestelyt jo tällä viikolla, yksityissijoittajien järjestelymyyntejä nähdään joulukuun loppuun asti.

Yksityishenkilön ei salkkua siivotessaan tarvitse katsoa muiden mieltymyksiä, mutta verotus on syytä ottaa huomioon. Tärkein seikka verotuksen kannalta on vanhojen tappioiden hyödyntäminen.

Luovutustappiot vähennetään luovutusvoitoista syntymisvuotenaan ja kolmena sitä seuraavana vuonna. Jos vuonna 2007 on syntynyt suuria luovutustappioita, joiden vastapainoksi ei ole tullut vastaavaa määrää luovutusvoittoja samana vuonna (2007) eikä sen jälkeen, kannattanee realisoida voittoja ja estää näin luovutustappioiden vanhentuminen.

Luovutusvoittojen samoin kuin -tappioiden hyödyntämiseksi myydyt osakkeet voi ostaa salkkuun takaisin, kunhan kaupoissa on aito markkinariski. Korkein hallinto-oikeus ratkaisi sijoittajan eduksi tapauksen, jossa sijoittaja oli ostanut takaisin saman määrän samaa osaketta osakkeita, jotka oli myynyt edellisenä päivänä. Sen sijaan samana päivänä toteutettu sopimuskauppa on tulkittu veronkierroksi.

Alla linkit Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiin.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 24090

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 47033

 

/Karo Hämäläinen

 

Photo credit: MildlyDiverting / Foter / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit