Näin suojaat salkkusi pörssiromahdukselta

Osakemarkkinat inhoavat epävarmuutta, aivan kuten useimmat sijoittajatkin. Tällä hetkellä epävarmuutta on markkinoilla paljon mm. Euroopan vaalivuoden ja Korean niemimaan jännittyneen tilanteen vuoksi. Aiemmin markkinoita ovat heiluttaneet mm. Brexit ja Trumpin valinta USA:n presidentiksi.
Epävarmassa markkinatilanteessa sijoittajilla on useita vaihtoehtoja. Voit

  • pitää pääsi kylmänä ja olla tekemättä mitään
  • pyrkiä hyötymään yleisestä kurssilaskusta
  • pyrkiä torjumaan salkkusi negatiivista arvonmuutosta

Monia sijoittajia on alkanut kiinnostaa salkun suojaus epävarmuuden aiheuttamalta kurssiheilunnalta pörssilistattujen tuotteiden avulla. Et omistaisi asuntoa tai autoa ilman vakuutusta, miksi jättäisit salkkusi suojaamatta? Tässä kirjoituksessa tarkastelemme, miten salkun suojaus käytännössä tapahtuu.

Sijoittajan vaihtoehdot turbulentissa markkinatilanteessa

Pörssilistattujen tuotteiden avulla voi vahvistaa tai heikentää salkun arvon altistusta osakemarkkinoiden liikkeille. Näin salkun arvoa on mahdollista kasvattaa riippumatta siitä, mihin suuntaan pörssikurssit liikkuvat.

Jos uskot markkinoiden laskevan, voit ostaa

  • Bear-tuotteita tai
  • Short-tuotteita

Jos taas uskot markkinoiden nousevan, voit vahvistaa salkun positiivista kehitystä

  • Bull-tuotteilla
  • Long-tuotteilla

Salkun suojaaminen kurssilaskulta käytännössä

Jos omistat esimerkiksi paljon ruotsalaisia osakkeita ja uskot niiden kurssien pian laskevan, voit suojata salkkuasi tuotteilla, joiden arvo kehittyy päinvastaiseen suuntaan ruotsalaisten osakkeiden arvoon nähden. Sopiva tuote tähän tarkoitukseen voi olla esimerkiksi OMX Stockholm 30 -indeksiä käänteisesti seuraava tuote BEAR OMXS30.

Ostamalla OMXS30 Bear -tuotetta olet suojannut salkkusi yleiseltä kurssilaskulta. Jos pörssi-indeksit Ruotsissa putoavat, salkussasi olevien osakkeiden arvo putoaa todennäköisesti myös, mutta ostamasi Bear-tuote tasoittaa salkkusi arvon alenemista.

Jos osakeindeksit odotuksistasi huolimatta nousevat, omistamiesi osakkeiden kurssit todennäköisesti myös nousevat, mutta ostamasi Bear-tuotteen negatiivinen kehitys syö osakesalkkusi tuottoa. Bear-tuotteen arvo voi kuitenkin laskea vain 100 %, kun taas omistamiesi osakkeiden tuotto voi kasvaa periaatteessa rajattomasti.

Huomioi, että Bull- ja Bear-sertifikaatit sopivat parhaiten hyvin lyhyen aikavälin sijoituksiksi.

Tuotteet salkun suojaamiseen 0 € välityspalkkioin

Vastataksemme asiakkaidemme kasvavaan pörssilistattujen tuotteiden kysyntään lanseerasimme Nordnet Marketsin.

Nordnet Marketsissa sijoittaja voi käydä ilman välityspalkkioita kauppaa mm. tutuilla Suomi-osakkeilla, kuten Nokia ja Outokumpu, suosituilla indekseillä, kuten DAX ja OMXH25, sekä raaka-aineilla, kuten öljy ja kulta.

Tutustu Nordnet Marketsiin

Lue myös muut kirjoitukset pörssilistatuista tuotteista:

Pörssilistattuja tuotteita 0 € välityspalkkioin
Välityspalkkiottomuus koskee yli 100 € toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
11 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.05.2017 13:20

Aloittelevaa pitäisi kannustaa ajatuksella omistaa yritystä; yritystä jonka pääomistajana haluaisi olla. Valintana olisi kansainvälisesti kasvava, megatrendissä oleva ja yritysten parhaimmistossa oleva. Niillä osinko kasvaa, eikä tarvitse mitään myydä. Olkoot esimerkkinä minulla Revenio (+ 915 %) ja osinko kasvaa… Osto/myynti aloittelevalle ei tuota yleensä mitään, paitsi operaatorille.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.05.2017 13:28

Lisäyksenä tietenkin että hyvänkin arvo voi väliaikaisesti laskea, jolloin pitää hankkia omistusta lisää.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.05.2017 16:54

Olet täysin oikeassa siinä, että yhtiöitä analysoimalla ja yhtiöriskiä ottamalla voi päästä erinomaiseen tuottoon. Aloittelevalle sijoittajalle usein paras vaihtoehto on indeksisijoittaminen, jonka puolesta Nordnet on rummuttanut pitkään. Viputuotteet ovat täydentävä tuoteryhmä valikoimaamme, ja niitä voi käyttää osana salkkua monella tapaa joko riskitasoa lisäten tai madaltaen. /Juuso

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.05.2017 09:15

“Bull & Bear -sertifikaattien arvo häviää ripeää vauhtia stabiilissa markkinaissa. Ei saa olla sahaavaa liikettä. Pitää mennä ylös tai alas. Pitempiaikainen holdaus ei sovi näille tuotteille.”

Näin toteaa Sharevillessä nimim. Mahis. Voisiko tätä matematiikkaa joku osaava avata?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.05.2017 13:27

Kyllä, se pitää paikkansa päivän sisäisellä vipukertoimella varustettujen sertifikaattien kohdalla. Ominaisuus johtuu päivästä toiseen laskettavasta korkoa korolle -efektistä. Jos markkina liikkuu trendinomaisesti yhteen suuntaan, vaikutus on luonnollisesti positiivinen sijoittajan näkemyksen ollessa oikea. Markkina kuitenkin harvoin liikkuu päivästä toiseen ainoastaan ylös tai alas, joten korkoa korolle -efekti tekee pidemmälle omistukselle hallaa edestakaisin sahaavassa markkinassa. Esim 1. BULL X5 -sertifikaatti, kohde-etuus nousee kaksi päivää putkeen 1 %: 1,05 * 1,05 = tuotto 10,25 % (huom. enemmän kuin kohde-etuus kertaa vipukerroin (1,01 * 1,01 -1) * 100 % * 5 = 10,05 %) Esim 2. BULL X5 – sertifikaatti, kohde-etuus laskee ensin prosentin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
05.05.2017 14:44

Jos omistan bear-tuotetta ja markkinat laskee jolloin bear-tuotteen arvo nousee. Onko tuote helppo myydä sen jälkeen?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.05.2017 17:32

Tuotteilla on jatkuva markkinatakaus Nordean toimesta, joten sijoituksen likviditeetti on taattu. Kohde-etuudet ovat sen verran paljon vaihdettuja, että osto- ja myyntilaidat pysyvät pystyssä kovemmassakin liikkeessä. /Juuso

Nimetön
Nimetön
05.05.2017 15:34

Ymmärrystä näihin suojaustuotteisiin parantaisi kuvaus siitä, mikä on liikkeeseen laskijan ansaintalogiikka. Miten hän hyötyy markkinasta?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.05.2017 17:54

Erinomainen kysymys aiheesta, joka jää usein arvailujen varaan. Liikkeeseenlaskija ei ota tuotteillaan näkemystä markkinalla tai sijoittajaa vastaan, vaan pyrkii suojaamaan sijoittajan position mahdollisimman tarkkaan. Liikkeeseenlaskijan ansaintamalli koostuu yön yli pidettävien positioiden rahoituskustannuksesta sekä tuotteiden spreadista eli osto- ja myyntikurssin erotuksesta. Liikkeseenlaskijan ja sijoittajan yhteinen etu on mahdollisimman laadukas markkinatakaus, jolloin tuotteet ovat luotettavia ja niillä käydään kauppaa aktiivisesti. /Juuso

Nimetön
Nimetön
12.05.2017 16:48

Veikkaan, että Nordnet Markets tulee kuolemaan melko nopeasti, koska spreadit ovat järkyttävän suuria. Viimeksi kun katsoin niin spread oli luokkaa 0.7% kun Nordnet Marketsin ulkopuolella viputuotteiden spreadi näytti olevan 1c eli niin pieni kuin vai voin olla.

Nordea käärii tällä todella hyvin piensijoittajien rahat taskuunsa ja Nordnet saa jokaisesta toimarista kick-backin itselleen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2017 17:58

Kiitos Jussi palautteestasi. Haluamme olla läpinäkyviä ja kilpailukykyisiä spreadin ja rahoituskustannuksen osalta. Olet oikeassa siinä, että joissakin tuotteissa spread on hieman leveämpi kuin kilpailijoilla, mutta ero ei ole huomattava. Mainitsemasi yhden sentin spreadi saattaa olla prosentuaalisesti leveä, vaikka se näyttää euromääräisesti kapeammalta kuin vastaavissa, korkeammalla yksikköhinnalla listatuissa tuotteissa. Spreadeja on helppo verrata eri liikkeeseenlaskijoiden välillä seuraavalla kaavalla: (myyntikurssi / ostokurssi – 1) * 100 %. Välitän terveiset markkinatakaukselle, tavoitteenamme on tarjota asiakkaille parhaat ja kokonaiskuluiltaan edullisimmat tuotteet. /Juuso