Salkun suojaaminen kurssilaskulta

Salkun suojaaminen ja spekulointi markkinoiden laskiessa onnistuu johdannaisten avulla. Ne vahvistavat kohde-etuuden liikkeitä vipuvaikutuksella, joten vivun ansiosta sijoittajan ei tarvitse panostaa vastaavaa määrää rahaa salkun suojaukseen kuin mitä on osakesijoituksessa kiinni. Pörssin listoilta löytyy tuotteita niin nousevien kuin laskevienkin kurssien hyödyntämiseen. Käydään seuraavassa läpi kaksi esimerkkiä miten niitä voidaan käyttää apuna spekuloimisessa ja salkun suojaamisessa.

VIX-indeksi historiallisen alhaalla

Markkinoiden pelkokerroin, S&P500-indeksin volatiliteettia mittaava VIX-indeksi, on jo pitkään näyttänyt historiallisesti alhaisia lukemia, jopa alle 10 %. CNBC:n nettisivuilta napatusta kuvakaappauksesta voidaan tarkastella VIXin historiaa.

VIXin historia

Teknokuplan aikaan VIX pyöri pääasiassa 20-30 % välillä, ottaen muutaman piikin korkeammalle. Kun VIX pomppaa ylös, osakemarkkina sakkaa voimakkaasti. Kun VIX on alhainen, markkina yleensä on tasaisessa noususuhdanteessa. Suurin osa sijoittajista muistaa 2008 finanssikriisin, kun osakemarkkina romahti ja VIX kävi ennätyslukemissa. Kriisin jälkimainingeissa VIX on ottanut taas piikkejä ylös, viimeksi pari vuotta sitten indeksin käydessä lähellä 30 % lukemia. Nyt VIX on ennätysalhaalla, samoissa numeroissa kuin juuri ennen finanssikriisin alkua. Ollaanko taas menossa kohti osakemarkkinoiden laskua ja VIXin pomppausta? Sitä on mahdoton ennustaa, mutta nokkelan sijoittajan tulee tietää miten tienata romahduksissa tai suojata osake tai salkku epäsuotuista kurssikehitystä vastaan.

Salkun suojaaminen Bear-sertifikaateilla

Bear-sertifikaatin arvo nousee ennaltamääritellyllä vipuvaikutuksella, kun kohde-etuuden hinta laskee. Vastaavasti kohde-etuuden hinnan noustessa Bear-sertifikaatin haltijalle aiheutuu vivutettua tappiota. Sertifikaatin vipuvaikutus ilmoitetaan päivittäisenä vipuna, esim BEAR 5X vahvistaa kohde-etuuden päivittäistä muutosta 5-kertaisesti. Pitkässä juoksussa toteutunut vipuvaikutus poikkeaa sertifikaatin nimestä, sillä suhteellinen laskentatapa ei toimi vivutetuilla sertifkaateilla ja ETF-rahastoilla lineaarisesti.

Oletetaan, että sijoittajalla on hallussaan 1000 kpl Nokian osakkeita, osavuosikatsaus on lähestymässä ja hän haluaa suojata salkkunsa Nokia -position osarin ajaksi. Nokian osakkeen hinta on 4,20 €, joten sijoittajalla on 4200 € edestä Nokiaa. Nordnet Markets tarjoaa Nokiaan sertifikaatteja eri vipuvaikutuksilla, joko 1X, 2X tai 3X-kertaisella vivulla.

Alla olevasta kuvasta nähdään miten Nokian laskiessa päivän aikana -2 %, BEAR 1X nousee 2 %, BEAR 2X tuotta 4 % ja BEAR 3X kolminkertaisesti 6 %.

Salkun suojaaminen Bear-sertifikaateilla

Salkun suojauksen voi asettaa millä tahansa näistä tuotteista, suojaukseen tarvittava rahamäärä vaihtelee vivun mukaan.

Salkun suojauksen hinta sertifikaateilla

Suojauksen hinta koostuu seuraavista tekijöistä:

 • Bear-sertifikaatin osto- ja myyntikurssin erotus, eli spreadi
 • Jos Nokian arvo nousee, tuottaa Bear-sertifikaatti tappiota joten sijoittaja ei hyödy osakkeen kurssikehityksestä
 • Pitkässä suojauksessa Bear-sertifikaatin vipuvaikutus poikkeaa jonkin verran ilmoitetusta, se voi olla suurempi tai pienempi riippuen kohde-etuuden hinnan kehityksestä suojauksen aikana

Nordnet Marketstarjoaa kirjoitushetkellä Bear-sertifikaatteja seuraaviin kohde-etuuksiin eri vipuvaikutuksilla:

Osakkeet:

Indeksit:

 • DAX
 • NASDAQ100
 • OMX Stockholm 30
 • S&P 500
 • EuroStoxx50

Raaka-aineet:

 • Hopea
 • Kulta
 • Öljy
 • Kupari

Salkun suojaaminen minifutuureilla

Minifutuurilla voidaan Bear-sertifikaatin tavoin rakentaa salkun suojaus kohde-etuuden negativiisen hintakehityksen pelossa. Mini Short-tuotteet ovat oivallisia tähän tarkoitukseen, sillä niiden arvo nousee 1:1 suhteessa kun kohde-etuuden hinta laskee. Mini Short-tuotteita on tarjolla esimerkiksi DAX-indeksiin, jolla voit suojata salkkua joka koostuu saksalaisista osakkeista. Suomalaisista osakkeista koostuvan salkun suojaaminen on myös mahdollista näillä tuotteilla, mutta DAX-indeksin korrelaation OMXH-indeksin kanssa ei ole 1:1 joten suojaus ei tässä tapauksessa ole ongelmatonta.

Minifutuureilla ei ole eräpäivää, ne erääntyvät ainoastaan jos kohde-etuuden hinta koskettaa Minin Stop-Loss tasoa. Tutkitaan Nordnetin DAX-Mini Shortia, jossa

 • Rahoitustaso 14,285
 • Stop-loss-taso 14,000
 • DAX-indeksin arvo nyt 13,070
 • Minin hinta nyt 12.15€
 • Minin vipu 10.8x

Ylläolevista tiedoista huomataan, että esimerkin Mini Short erääntyy kun DAX-indeksi nousee 14,000 indeksipisteeseen (rahoitustaso ja stop-loss-taso muuttuvat ajan kuluessa rahoituskustannusten ansiosta, joten tulevaisuudessa molemmat ovat alemmalla tasolla). Tuotteen vipu on noin 11-kertainen, joten 20,000 € arvoinen DAX-osakesalkku voidaan suojata hankkimalla esimerkin Miniä 1818 € eurolla. Tällöin DAXin 100 pisteen lasku neutralisoituu kyseisen Mini Shortin vastaavalla arvonnousulla.

Salkun suojauksen hinta minifutuureilla

 • Mini Shortin osto- ja myyntikurssin välinen erotus, eli spreadi
 • Rahoituskustannus, joka on noin 3-4 % vuodessa
 • Jos DAXin arvo nousee ja sijoittaja on suojannut salkkunsa, ei sijoittaja hyödy DAXin arvonnoususta.

Nordnet Marketstarjoaa tällä hetkellä Mini Futuureja kultaan, öljyyn, hopeaan, S&P500-indeksiin, OMXS30-indeksiin ja DAX-indeksiin. Jatkossa kun tuotevalikoima laajentuu, voi suojauksen rakentaa Mini Shorteilla myös yksittäisiin osakkeisiin.

Nordnet Markets -valikoiman kautta voit sijoittaa eri kohde-etuuksia seuraaviin pörssilistattuihin tuotteisiin 0 € välityspalkkioin (yli 100 € kaupat). Lue lisää tästä!

Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot. Artikkelin on kirjoittanut Johannes Ankelo ja se on ilmestynyt kaupallisena yhteistyönä Sijoitustieto.fi-sivustolla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit