Siirry pääsisältöön

Sähköautoalan voittajat sijoittajien silmissä

Viime vuosina sähköautojen markkinat ovat räjähtäneet kasvuun ja amerikkalaista Teslaa pidetään tärkeimpänä syynä tähän. Autoteollisuus vastaa suuresta osasta lisääntyneitä hiilidioksidipäästöjä ja sen on sopeuduttava saavuttaakseen viime vuosina asetetut kovat ilmastotavoitteet. Lähes kaikki suuret autovalmistajat investoivat tällä hetkellä akkukäyttöisten autojen kehittämiseen ja tuotantoon. Tesla on tällä hetkellä kärjessä myynnillä mitattuna, mutta yritys kamppailee kannattavuuden kanssa samalla kun suuret autovalmistajat alkavat saavuttamaan sen etumatkaa. Tässä kirjoituksessa syvennymme sähköautomarkkinoista kilpaileviin yrityksiin ja tarkastelemme, mitkä osakkeet ovat tulevia voittajia kovasti kilpaillulla alalla sijoittajien mielestä.

Tesla

Teslaa pidetään sähköautomarkkinoiden edelläkävijänä, ja karismaattisen perustajan Elon Muskin johdolla yritys on ollut erittäin suosittu pörssissä viime vuosina. Tesla on kamppaillut kannattavuuden kanssa ja on aiemmin laatinut suunnitelman “kestävän kannattavuuden” saavuttamiseksi. Tästä huolimatta tämän vuoden toukokuussa kaikille työntekijöille lähetettiin sähköpostiviesti, jossa ilmoitettiin, että nykyiset kassavarat riittävät vain kymmeneksi kuukaudeksi eteenpäin ja kustannussäästöjä on odotettu siitä lähtien.

Osakkeen hinta on laskenut 22,8 prosenttia vuoden alusta, mutta tästä huolimatta sijoittajat näyttävät olevan vakuuttuneita siitä, että Teslan kurssissa on potentiaalia nousulle. Samana ajanjaksona omistajien lukumäärä on kasvanut 40 prosenttia.

Toyota

Vaikutti selvältä, että maailman suurin autovalmistaja Toyota haastaa Teslan, sillä yhtiö on ollut kehityksen kärjessä jo vuosia. Vuonna 1997 julkistetun Toyota Prius -hybridiauton menestyksen siivittämänä yritys on investoinut voimakkaasti hybridiautoihin. Mutta kilpailussa puhtaista sähköautoista Toyota on jäänyt katselemaan muiden perävaloja. Yritys ilmoitti aiemmin tänä vuonna pyrkivänsä siihen, että vuoteen 2025 mennessä puolet sen myynnistä tulee täysin akkukäyttöisistä autoista.

Toyotan osake on noussut vuoden alusta 18 prosenttia ja sen omistajamäärä on noussut 5 %.

Volkswagen

Maailman toiseksi suurin autonvalmistaja haluaa ottaa sähköautomarkkinat haltuunsa. Kolme vuotta sitten he käynnistivät “Strategia 2025:n“, jossa keskitytään malliston sähköistämiseen. Volkswagenin tavoitteena on 30 sähköauton malliston luominen vuoteen 2025 mennessä. Yhtiö suunnittelee vuonna 2022 toiminnassa olevan 16 tehdasta, jotka keskittyvät yksinomaan sähköautojen tuotantoon.

Toimitusjohtaja Herbert Diess on aiemmin sanonut, että Teslan esimerkki kannustaa heitä kehittymään, mutta he ovat vakuuttuneita siitä, että VW tulee ohittamaan pienemmän amerikkalaisen kilpailijansa seuraavien vuosien aikana.

Osake on noussut yli 20 prosenttia tänä vuonna, mutta sijoittajat eivät vaikuta vakuuttuneilta tulevaisuudesta, sillä vuodenvaihteesta lähtien Volkswagenin omistajamäärä on laskenut 7 prosenttia.

BMW

BMW aloitti taistelun Teslaa vastaan ja julkaisi jo vuonna 2013 ensimmäisen sähkömallinsa. Tuolloin yritys ei ollut valmis tekemään nykyisistä malleistaan sähkökäyttöisiä, mutta julkaisi uuden mallin, BMW i3:n, nähdäkseen markkinoiden kysynnän.

Muille omistamilleen tuotemerkeille, kuten Minille ja Rolls-Roycelle, yritys ei ole aiemmin tehnyt merkittäviä investointeja sähköautojen alalla. Ylellisyysmerkki Rolls-Roycen osalta yritys on sanonut, että he julkaisevat sähkömallin, “kun aika on oikea“. Minille on tuotannossa neljä sähkökäyttöistä mallia, jotka on tarkoitus julkaista vuoden 2020 alkupuolella.

Päätuotemerkin BMW:n osalta i3-mallin kehittäminen on nyt hylätty ja se aikoo julkaista 13 uutta akkukäyttöistä mallia vuoteen 2023 mennessä.

BMW:n osakkeen hinta on laskenut 4 prosenttia tänä vuonna. Sijoittajat ovat tarttuneet halventuneeseen osakkeeseen ja omistajamäärä Nordnetin asiakkaiden joukossa on kasvanut 6 prosenttia.

Daimler

Kun Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler ilmoitti äskettäin keskittyvänsä sähköajoneuvojen ja komponenttien kehittämiseen, jopa Teslan perustaja Elon Musk onnitteli tästä yhtiötä Twitterissä. Vaikka yritys haluaa nyt kilpailla Teslan kanssa, Muskin mukaan se oli tärkeä askel Daimlerille, joka keksi kerran polttomoottorin.

Mercedes-Benz julkaisi tänä vuonna ensimmäisen sähkökäyttöisen ajoneuvonsa Mercedes-Benz EQC:n. Vaikka yhtiö on myöhässä taistelusta sähköautomarkkinalla, on se erittäin arvostettu ajoneuvoinnovaatioissa, mikä tekee siitä potentiaalisen haastajan sähköautomarkkinoilla.

Daimlerin osake on tänä vuonna noussut 7 prosenttia. Omistajien lukumäärä on pysynyt paikallaan vuodenvaihteesta lähtien.

General Motors

Viime vuoden marraskuussa Yhdysvaltain suurin autonvalmistaja General Motors ilmoitti vähentävänsä 15 prosenttia työntekijöistään ja sulkevan viisi tehdasta ympäri maailmaa. Äärimmäinen päätös oli yritykselle välttämätön ja tärkeä askel kustannussäästöissä, samalla kun se kaksinkertaisti investoinnit sähkö- ja itseohjautuvien autojen kehittämiseen. Markkinat eivät ole vielä täysin vakuuttuneita yhtiön strategiasta ja huolimatta tänä vuonna tapahtuneesta 8 prosentin osakkeen noususta, omistajien lukumäärä on vähentynyt 4 prosenttia. General Motorsin omistamia tuotemerkkejä ovat mm. Buick, Cadillac, Chevrolet ja GMC.

Ford

Yhdysvaltain toiseksi suurin autonvalmistaja Ford on yrittänyt useita kertoja päästä mukaan kilpailuun sähköautomarkkinoilla. Jo vuonna 1997 julkaistiin Ford Ranger EV, mutta malli ei koskaan saavuttanut suosiota, luultavasti lyhyen toimintamatkan takia. Mallin toimintamatka oli yhdellä latauksella noin 100 kilometriä. Viime vuosien suurin investointi on ollut Ford Focus Electric -malli, jota valmistettiin yli 9000 kappaletta. Mallin valmistus lopetettiin viime vuonna, mutta Ford ei ole heittänyt hanskoja tiskiin. Äskettäin yritys ilmoitti kilpailevansa Teslan kanssa siitä, kuinka kauan autolla voi ajaa yhtä latausta kohden. Yrityksen mukaan Fordin uuden maastoauton toimintasäde on jopa 600 kilometriä – matka, johon vain Teslan Model S pystyy tällä hetkellä.

Pörssissä yhtiön osake on noussut 19 prosenttia tänä vuonna, mutta omistajien lukumäärä vuodenvaihteesta lähtien ei ole muuttunut.

Toinen tapa sijoittaa sähköautomarkkinoille

Autonvalmistajat eivät ole ainoita sähköautotrendistä hyötyviä yrityksiä. Muita hyötyjiä ovat mm. yritykset, jotka kehittävät akkuja ja latausasemia. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Garo – kehittää ja myy latausasemia.
  • PowerCell – polttokennoyhtiö, joka kehittää mm. Volvon sähkögeneraattoreita.
  • Albemarle – yksi maailman suurimmista litiumin tuottajista.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
29.10.2019 16:36

Taisi Teslan osuus blogissa olla jo vanhentunut. Kurssi ainakin on jo 30% korkeampi ja kassassa yli 5 mrd.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.10.2019 17:00

Kyllä. Blogi on julkaistu viime viikolla (21.10) ennen Teslan osavuosikatsausta, minkä seurauksena osakekurssi nousi reilusti.