Saarion kirjasta vihjeitä menestykseen

Seppo Saario on kirjoittanut 10.uudistetun painoksen menestysteoksesta ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”. Mitä uutta kirjan sivuilta löytyy?

Saarion havaintojen mukaan eri maiden osakemarkkinat liikkuvat yhä tiiviimmin samaan tahtiin. Hänen mukaansa maantieteellisen sijoittamisen merkitys vähenee, mutta toimialasijoittaminen kasvaa. Eri toimialojen korrelaatiokertoimet ovat pysyneet siedettävissä lukemissa, joten sieltä on saatavissa vielä hajautushyötyjä. Saario on myös pannut merkille, kuinka sijoittajien perspektiivi on lyhentynyt ja osakkeiden kiertonopeus kasvanut.
Hieman yllättäen kirjan mielenkiintoisinta antia tarjoilee Aalto-yliopiston yli-intendentti Harri Seppänen. Seppänen teki laajan tutkimuksen tunnusluvuista ja niiden antamista tuotoista Helsingin pörssissä vuosina 1988–2009. Kuten muistamme, ajanjaksolla koettiin väkeviä kurssinousuja ja dramaattisia tiputuksia, joita ei ilman kolmiolääkkeitä tahtonut kestää.
Seppänen läpikävi kaikki pörssiyhtiömme. Hän tarkasteli tunnuslukuja, jotka otettiin edellisvuoden pörssikursseista ja tilinpäätöksistä. Sitten Seppänen tutki, kuinka osakkeen kurssi ja osinko kehittyivät seuraavana vuotena. Tuotot hän laski vuosikeskiarvoina. Parhaan keskiarvotuoton sai ostamalla kylmästi P/B-luvultaan alle 1,0 yhtiön osakkeita. Keskiarvotuotto kiipesi 32,3 prosenttiin. Osakkeen surkea tuotto (yli -20 prosenttia), oli seuraavaksi paras indikaattori. Luusereihin sijoittamisen keskiarvotuotoksi tuli 28,4 prosenttia. Pronssistrategiana toimi korkea osinkotuotto (yli 4 prosenttia), joka antoi 27 prosentin keskiarvotuoton Seppäsen tutkimuksissa. Hämmentävä huomio oli alhaisen yksikköhinnan vaikutus tuottoihin. Alle 5 euron osakkeen keskiarvotuotto oli tutkimuksessa 24,9 prosenttia. Fiksu sijoittaja tietysti yhdistelee tunnuslukuja, jotta voisi välttyä täydellisiltä hudeilta.
Tunnuslukututkimusten kyky ennustaa tulevaisuutta onkin sitten toinen juttu…

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit