Saanko esitellä: Nordnetin ETF-tori!

ETF:t kiinnostavat nyt melkoisesti hyvänä vaihtoehtona perinteiselle osakkeen tai kahden ostamiselle. Itsekin innostuin ETF:istä, kun osakemarkkinat tuntuivat jääneen pulkkamäkeen vähän liian pitkäksi aikaa. Olen tiedonhaussani kahlannut melkoisen ETF-suon läpi tutustuessani tähän uuteen, hauskaan pikku kaveriin. Jos osakkeen ostamista voisi verrata vaikeusasteeltaan kuperkeikkaan, niin ETF-maailman haltuunotto tuntuu välillä eritasonojapuiden kierteisen kaksoisvoltin arvoiselta suoritukselta.Siksipä tarjoan teille muille aloittajille hiukan helpotusta tähän ensimmäiseen askeleeseen. Lupailinkin jo blogini lukijoille antaa hiukan osviittaa siihen, miten Nordnetin ETF-toria käytetään. Te, jotka jo shoppaatte ETF:iä kokenein olympiavoimistelijan elkein, voi(ne)tte skipata tämän kirjoituksen.

Perusasiat ensin kirkkaina mielessä. Ennen kuin alat etsiä sopivaa ETF-tuotetta, kannattaa miettiä mihin haluat sijoittaa ja millä aikavälillä? Viideksi vuodeksi venäläisiin osakkeisiin vai kahdeksi päiväksi kullan laskuun? Haluatko riskiä vai tasaisempaa tuottoa, etsitkö pientä suojausta vai otatko vahvaa näkemystä? Kuinka tiiviisti jaksat seurata ETF:si kehitystä ja tehdä tarvittaessa muutoksia? ETF-sijoittajan ei tarvitse olla ammattilainen, mutta on hyvä tiedostaa mitä vivutettu, short/bear tai inverse-käsite tarkoittaa. ETF:ien kanssa törmäät näihin termeihin jatkuvasti. Jos et ole tarkkana, saatat yhtäkkiä omistaa tuotetta, joka ampaisee supersonic-vauhdilla ihan eri suuntaan kuin olit tarkoittanut.

Lähtöpiste: Nordnetin ETF-tori

Nordnetin ETF Tori kerää saman katon alle lähes kaikki Pohjoismaissa, Saksassa ja USA:ssa noteeratut ETF-rahastot. Torilta löytyy myös ETF-koulu, jossa kerrotaan ETF:ien ominaisuuksista, eduista ja eroista perinteisiin rahastoihin ja osakkeisiin verrattuna. Osioon linkitettyjen koulutusvideoiden kautta sijoittajan on helppo tutustua ja oppia ETF:iin liittyviä asioita. Kielikin on onneksi suomeksi. Koulutusosio pitää sisällään myös ETF-sanakirjan, jossa kerrotaan esimerkiksi mitä käsite ETN tarkoittaa.” Kysymyksiä ja vastauksia” -osiosta voit lukea vastauksia yleisimpiin sijoittajien esittämiin kysymyksiin.  Bonuksena on kiva huomata, että joku muukin on ollut jossain vaiheessa yhtä hämillään.

Reitti ETF -torille

Monelle sijoittajalle sopivan ETF-rahaston löytäminen on haasteellista. Samalla se muodostuu helposti esteeksi ETF-sijoittamisen aloittamiseen. Erilaisia tuotteita ja liikkeellelaskijoita on paljon sekä tietoa saatavilla pääosin vain englanniksi. Sijoittajan täytyy olla itse aktiivinen ja hakea tietoa monista eri lähteistä. Liikkeellelaskijan kotisivut ovat paras tietolähde, jos halutaan tietää mitä rahasto pitää sisällään. Itse pyörin myös paljon näillä sivustoilla: Yahoo finance, IndexUniverse (hyvä hakukone, myös eurooppalaisia), ETFdb (jenkki-ETF:t ja päivittäin hyviä ja selkeitä artikkeleita), Market Watch (hyviä uutislähteitä), Bloomberg (hyvä hakukone, myös sertifikaatit). Tässä linkit: http://www.marketwatch.com/, http://www.indexuniverse.com/, http://etfdb.com/, http://finance.yahoo.com/, http://www.bloomberg.com/apps/data?pid=etfscreener

ETF -hakutoiminto

Nordnetin ETF Torilla sijaitsevan hakukoneen avulla sijoittajan on mahdollista etsiä omaan näkemykseen ja mielenkiintoon soveltuvia tuotteita. Hakukoneen suodattimet ovat englanninkielellä, jotta se osaisi yhdistää hakutuloksia paremmin. Selitän alla, mitä erilaiset hakukentät tarkoittavat.

ETF -haun valintakohdat

 

Omaisuuslaji

Alternative (vaihtoehtoinen) tarkoittaa ETF:iä, joilla voidaan tavoitella parempaa hajautushyötyä. Tarkkaa määritelmää ei tälle sijoitusmuodolle ole olemassa. Usein näihin kuuluvat listaamattomat yhtiöt, pääomasijoitukset, laajat hyödykeindeksi-ETF:t ja hedge-rahastot.

Commodity (hyödykkeet) ovat raaka-aine-ETF:iä tai ETC:tä (exchange traded commodities), joiden arvonmuodostus pohjautuu usein hyödykepörssien määrittämään laskennalliseen raaka-aineindeksiin. Osa ETC-tuotteista pyrkii seuraamaan raaka-aineen SPOT-hintaa. SPOT-käsitteellä tarkoitetaan kyseisen raaka-aineen sen hetkistä maailmanmarkkinahintaa.

Currency(valuutta)-ETF:llä sijoittaja voi ottaa helposti näkemystä valuuttoihin, joihin ei välttämättä ole pääsyä valuuttatilin kautta.

Equity(osake)-ETF:t ovat perinteisiä indeksiosuusrahastoja, jotka omistavat usein/parhaimmillaan fyysisesti kohdeindeksin osakkeet.

Fixed Income (korko) -ETF:t antavat mahdollisuuden sijoittaa korkomarkkinoille ympäri maailmaa.

Kategoria

Valikon kautta voit tarkentaa Omaisuuslajissa valittua kohde-etuutta. Esimerkiksi jos olet valinnut Equity eli osakesegmentin, voit nyt valita mille toimialalle haluat sijoittaa. Otetaan esimerkiksi Energia.

Alakategoria

Valikon kautta voit tarkentaa hakua entisestään aikaisemman kategorian pohjalta.

Markkina

Valitaan pörssi, mistä ETF:ää halutaan ostaa. Tässä on hyvä huomioida kohdevaluutta ja kaupankäyntiajat.

Liikkeeseenlaskija

Valitaan ETF-tuotteen tarjoaja.

Kun sijoittaja on etsinyt omaan näkemykseensä sopivat kriteerit hakukentässä, tulee tehdä vielä lopulliset valinnat tuotetyyppien osalta. Ruksi kohdassa ”ETF” tuo hakuun fyysiset rahastot, ruksi kohdassa Sertifikaatti tuo hakuun myös johdannaistuotteet  (ETN:t) ja ruksi kohdassa ”Vipu” tuo hakuun myös vipuvaikutuksen sisältävät tuotteet. Viputuotteet liikkuvat usein kaksin tai kolminkertaisesti kohde-etuuteensa nähden, näin ollen ne soveltuvat vain lyhyen näkemyksen ottoon. Tällaista ETF:ää on syytä seurata lähes päivittäin, sillä vipu kertautuu päivätasolla ja näin ollen sen liikkeet ovat jyrkempiä. Ylipäänsä vivutetut ETF:t ovat aika tempukkaita tuotteita ja siksi vivun käyttäytymiseen on todellakin syytä perehtyä syvemmin ennen kuin lähtee ostopuuhiin.

Arvopaperi-sarake näyttää usein haun tuloksena epämääräisiä koodeja, joita on vaikea tulkita. Nämä koodit ovat ns. arvopaperin omia RIC-koodeja. Niitä on myös osakekaupan puolella, esim. Nokian RIC-koodi on NOK1V.HE.

Viemällä hiiren haluamasi ETF-koodin päälle, avautuu järjestelmässä ikkuna joka kertoo tuotteen perustiedot. Tärkeää on kuitenkin käydä tutustumassa myös liikkeellelaskijan omiin kotisivuihin, josta sijoittaja löytää tarkemmat rahastoesitteet ja tiedot haluamastaan ETF:stä.

Spread-sarake kertoo sijoittajalle lyhesti osto- ja myyntihinnan välisen erotuksen. Sijoittajan kannalta on aina parempi mitä pienempi spread on. Kiinnitä tähän erityistä huomiota, sillä osto- ja myyntihintojen suuri ero nostaa aivan merkittävästi kaupankäyntikulujasi. Mitä enemmän ETF:ään on sijoitettu varoja ja mitä enemmän sillä käydään kauppaa, sitä pienempi spreadi yleensä on.

Kohde-etuus-sarake kertoo lyhyesti mikä on tuotteen kohdeindeksi tai raaka-aine, jota ETF yrittää seurata.

Vipu-sarake kertoo prosenteissa, kuinka suuri on tuotteen päiväkohtainen kerroin verrattuna alkuperäiseen. 200 % tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sijoituksesi arvo liikkuu tuplasti sen mitä alla oleva kohde-etuus.

Suunta-sarake ilmaisee, onko kyseessä short/bear-tuote. Suunnan ollessa alas (bear), on kyseessä ns. käänteinen ETN. Silloin sijoituksesi arvo nousee, kun kohde-etuuden arvo laskee. Jos kohde-etuutesi on esimerkiksi raaka-aineindeksi, teet voittoa raaka-aineiden hintojen laskiessa ja häviät raaka-aineindeksin noustessa. Bear-tuotteilla sijoittaja voi siis ottaa halutessaan näkemystä myös laskumarkkinaan.

Tyyppi-sarake ilmaisee, onko kyseessä pörssinoteerattu rahasto (ETF), pörssinoteerattu raaka-aine (ETC), vai sertifikaatti (ETN).

Palkkio-sarake kertoo, paljonko on ETF:n vuotuinen hallinnointipalkkio, jonka tuotteen liikkeeseenlaskija veloittaa. Tämä on vastaava kuin vaikkapa perinteisissä rahastoissa TER (total expense ratio).

Kenelle ETF:t sitten sopivat?

Alkuaikoina ETF:t olivat vain ammattisijoittajien herkkua, mutta nykyisin ne ovat tulleet myös yksityissijoittajien ulottuville. Niiden suosio onkin kasvanut räjähdysmäisesti, mikä on tuonut markkinoille runsaasti uusia indeksiosuusrahastoja. ETF:n suosiota selittävät niiden verrattain alhaiset kulut ja hajauttamisen helppous sekä kätevä pääsy aivan uusiin sijoituskohteisiin, kuten vaikkapa ulkomaisiin kiinteistöihin tai kehitysmaiden start-up-yrityksiin.

ETF:t sopivat hyvin sijoittajalle, joka ei jaksa perehtyä yksittäisiin alan yhtiöihin, vaan haluaa ottaa kokonaisnäkemystä esimerkiksi tietyn toimialan puolesta. ETF:t toimivat hyvin samankaltaisesti kuin perinteiset sijoitusrahastot, joissa rahastonhoitaja valitsee sijoituskohteet ja tekee rahaston sääntöjen puitteissa sijoitukset niihin. ETF:t, jotka sijoittavat täsmälleen kohdeindeksinsä mukaisesti ovat passiivisia indeksiosuusrahastoja. Näissä salkunhoitaja ei ota näkemystä osakkeiden tai muiden sijoituskohteiden suhteen, vaan sijoittaa täsmällisesti jonkin indeksin mukaan. Hallinnointikulutkin ovat sen mukaisesti halvemmat. Itse suosin tällaisia ETF:iä pitkäaikaisina sijoituksina perinteisten osakerahastojen sijaan.

Tärkeintä on päättää mihin haluaa sijoittaa ja mitkä ovat tavoitteet. ETF:llä voit sijoittaa korkoihin, osakkeisiin, joukkolainoihin, raaka-aineisiin ja osakkeisiin ja voit hajauttaa säästöjäsi maantieteellisesti tai toimialoittain jne. ETF:n rakenne kannattaa aina selvittää tarkkaan ennen sijoituspäätöstä. Mahdollisuuksien määrä on lähes ääretön. Kiinnostaisiko esimerkiksi ETF, joka sijoittaa islamilaista Shariah-lakia noudattaviin yrityksiin?

Markkinoilla on myös ETF-rahastoja, joiden avulla voi yrittää hyödyntää voimakkaasti markkinoiden liikettä lyhyellä aikavälillä. Näitä ovat vipua käyttävät ETF-rahastot, jotka tarjoavat markkinan päivämuutoksen kerrottuna kaksin tai jopa kolminkertaisesti. Riskit ovat sitä myöten suuremmat, eikä vivutettuja ETF:iä ole tarkoitettu pitkäaikaissäästäjän tai kokemattoman sijoittajan tuotteiksi. Vipu kohdistuu erikseen jokaisen päivän tuottoon ja näin ollen rahaston kehitys ei seuraa pidemmällä aikavälillä indeksin vivulla kerrottua arvoa.

ETF:ssä sijoittaja voi myös saada osinkoja, jos kohde-etuudet sellaisia jakavat. Usein kuitenkin ETF:t sijoittavat osingot lähes poikkeuksetta edelleen. Muutoin osinko-osuus maksetaan ETF:n osuudenhaltijalle neljännes- , puolivuosittain tai vuosittain. Verokohtelun takia on siis joskus merkitystä sillä, missä maassa liikkeelle laskettuun ETF:ään sijoitat.

Tässä taitaa jo olla suurin piirtein tärkein mitä mielen päällä ETF:stä liikkuu. Kuten sanottua, kenttä on valtava ja ne sudenkuopat on syytä tunnistaa. Lukekaa antamiani linkkejä ja viisastukaa lisää. Ja kysykää, kysykää, kysykää. Nordnetin kiltit meklaripojat vastaavat mielellään kysymyksiinne ETF:istä. Sanoivat, että laita sinne heidän numeronsa, eli oikeasti haluavat olla avuksi. Siis 09 6817 8300.

Ja kaikki tärkeät ja hienot lisäykset aiheesta kommentteina ovat enemmän kuin tervetulleita. On huippua, jos jaksatte jakaa omia kokemuksianne meille muille, olivat ne hyviä tai huonoja.

 

Blogiin tulleita kommentteja:

Juha Päivärinta6 Kesäkuu, 2012Nopealla vilkaisulla en löytänyt lajittelua osinkojen käsittelyyn. Mielestäni aika tärkeä ominaisuus valinnan kannalta. Vai katsoinko liian hätäisesti?

Kirsi Salo6 Kesäkuu, 2012Hei Juha, katsoit ihan oikein. Lajittelua osinkojen käsittelyyn ei hakukoneesta löydy. Se kannattaakin tarkistaa liikkeellelaskijan kotisivuilta.Osingonmaksupolitiikka on helppo tarkistaa valitun ETF:n yksinkertaisesta rahastoesitteestä, joka kulkee kotisivuilla nimellä factsheet (PDF). Esitteessä on usein lause Income treatment, jonka jälkeen maininta:

– Reinvestment, sijoittaa osingon uudelleen tai

– Distributing, jakaa osingon käteisenä.

Kiitoksia hyvästä kysymyksestä.

jupsjups10 Kesäkuu, 2012Kiitokset jutusta, varmaankin aloittavalle ETF-sijoittajalle hyödyllinen.Puuttuuko ETF-torilta joitakin tuotteita? Kerran harmittelin, kun en löytänyt haluamiani ETF-tuotteita torilta, mutta myöhemmin löysin samat rahastot tavallisista kurssilistoista markkina->osakekurssit osiosta.

Kirsi Salo11 Kesäkuu, 2012Hei jupsjupsHakukone ei tosiaan näytä kaikkia ETF:iä. Syynä tähän on MiFID direktiivi, joka rajoittaa ETF:ien näkyvyyttä. Emme siis saa laittaa kaikkia ETF:iä esille, mutta kaikki ne toki löytyvät palvelusta, jos etsit ne esiin sivun oikeasta yläkulmasta ETF:n kaupankäyntikoodilla. Aikamoinen haaste ihan jokaisen ETF:n esillepano olisi muutenkin, sillä ETF:iä on kehitetty seuraamaan jo yli tuhatta eri indeksiä ja niiden määrä on valtava.

Itselle sopivan ETF:n etsimiseen voi ensin käyttää muun muassa niitä linkkejä (Bloomberg, ETFdb yms.), jotka laitoinkin blogissa jo esille. Sieltä sitten löytyy se kaupankäyntikoodikin, joka toimii Nordnetin palvelussa.

Essi18 Kesäkuu, 2012Anteeksi, kommenttini ei liity aiheeseen. Halusin vain sanoa, että aika tyylikäs asu Kirsillä tuossa kuvassa. – Nykyisin monet pukeutuvat ohuisiin ja repsottaviin
trikoojuttuihin, jotka eivät minusta oikein sovi työelämääm. Tosin juuri niitä enimmäkseen kaupoissa nykyisin myydään.
Kirsi Salo19 Kesäkuu, 2012Hei Essi! Ei elämä niin vakavaa ole, etteikö vaatteista voisi aina puhua Kiitos kauniista palautteestasi. Kunhan kesä pian ottaa selkäotteen kylmistä tuulista ja sateista, esiin marssivat kesämekot. Ne vasta parhautta ovat. Heti ETF:ien jälkeen.

Jari21 Kesäkuu, 2012Hei. Minunkaan kysymykseni ei liity aiheeseen, mutta en löytänyt muutakaan paikkaa kysyä tätä. Salkkuni alla on teksti TALLETUSSUOJA. Sen ylempi osa Talletussuoja vaikuttaa ymmärrettävältä. Mutta alempi osa Sijoittajansuoja on vaikeampi ymmärtää. Se alkaa selkeästi: Asiakkaiden rahoitusvälineet ovat erillisiä Nordnetin omista varoista ja muiden asiakkaiden varoista.Mutta seuraavaksi on hankalampaa tekstiä: Lisäksi Ruotsin sijoittajansuojalaki (lagen om investerarskydd 1999:158) suojaa asiakkaiden rahoitusvälineet (arvopaperit) kaupankäynnin yhteydessä tai kun arvopapereita säilytetään pankissa tai arvopaperivälittäjällä. Sijoittajansuoja oikeuttaa enintään 250 000 Ruotsin kruunun korvaukseen (eli noin 25 641 euroon vaihtokurssilla 9,75 SEK/€) asiakasta ja palveluntarjoajaa kohti.

Mistähän tuossa on kysymys? Ovatko sijoitukset sittenkin jotenkin vaarassa, vaikka alussa todetaan asiakkaiden rahoitusvälineiden olevan erillisiä?

Kirsi Salo26 Kesäkuu, 2012Moi Jari!Lähtökohtana on, että asiakkaan omistamat rahoitusvälineet ovat aina erotettavissa ja palautettavissa, koska ne on aina säilytettävä erillään palveluntarjoajan omista varoista.

Sijoittajansuojan tarkoituksena on siten turvata asiakkaiden omistukset sellaisessa tilanteessa, jossa palveluntarjoaja ei poikkeuksellisesti kykenisi palauttamaan niitä. Tällainen poikkeustilanne voisi tulla eteen, jos asiakkaiden ja palveluntarjoajan varat olisivat sekoittuneet asiakasvarojen erilläänpitovelvollisuudesta huolimatta.

Jussi13 Elokuu, 2012Moi, lukaisin jostain netin syövereistä, että olisit sijoittanut eurokriisin aikana instrumentteihin, jotka ennustavat euroopan pankkien osakkeiden laskua. Millä nimillä näitä löytää ja kannattaisiko vielä mielestäsi olla bear-kannalla? Indexeihin sidotut ETF:t kiinnostavat, mutta oikean suunnan ottaminen tuntuu olevan vaikeaa. Saksan automarkkinat/OMXH nousua vai mitäs?

Kirsi Salo13 Elokuu, 2012Hei Jussi,oikean suunnan ottaminen tässä ympäristössä on todellakin haastavaa. Virheet voivat maksaa nyt paljonkin, kun liikkeet ovat välillä suorastaan yliampuvia sijoittajien yleisen hermostuksen takia. ETF:llä tuo hintojen sahaaminen luo vielä omat ongelmansa arvon muodostukseen.

Mutta kun kysyit, niin db x-trackersiltä löytyy ainakin yksi bear tuote, kaupankäyntikoodi DXS8. Se liikkuu vastakkaiseen suuntaan kuin suurimpia eurooppalaisia rahoituslaitoksia seuraava indeksi. Tämä ETF on ollut laskussa jo jonkun aikaa, kun äkäisimmät huolet pankkien syöksystä ovat lakanneet. Tässä mm. EKP ja Draghi ovat olleet huolien pehmentäjinä. Jää omaan harkintaasi päättää, onko pankkien toimintaympäristö jo vähempiriskinen vai ei ja miten moiset riskit näyttäytyisivät ja millä aikavälillä. Tässä sinulle linkki tuon ETF:n kuvaajaan. http://www.marketwatch.com/investing/fund/dxs8/charts?CountryCode=xe

Autoteollisuuden tilasta en ole tarpeeksi informoitu ottaakseni kantaa osakekehitykseen. Saanen anteeksi näin naisena …

/Kirsi Salo

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit