Ruotsalaiset splittailijat: tapausesimerkkinä TELE2

Mitä yhteistä on Björn Borgilla, Cheryllä, Scanialla, TELE2:lla, Volvolla, SKF:llä, KappAhlilla, Swecolla, WeSc:llä ja Atlas Copcolla? Kyllä, kaikki ovat ruotsalaisia pörssiyhtiöitä, mutta tämän lisäksi ne ovat toteuttaneet pakollisia “takaisinlunastussplittejä”.

Ruotsalaisyhtiöiden “splittilunastuksista” on valitettavasti tarjolla hyvin vähän konkreettista tietoa ja ohjeistusta, mutta onneksi joitakin tiedonmurusia on saatavilla.

Viimeisin takaisinlunastusplitin toteuttaja oli TELE2:n “jakautuminen” yrityskaupan yhteydessä (TELE2 Russia myytiin venäläiselle VTB Groupille). Yhtiö toteutti toukokuun lopussa 1:2-splitin, jossa yhtiön osakesarjat Tele2 AB ser. A  ja Tele2 AB ser. B jaettiin vanhoiksi ja “uusiksi” lunastusosakkeiksi (TEL2 IL A ja TEL2 IL B; IL = inlösenaktie = lunastusosake). Näistä alkuperäisistä TELE 2:n A/B-osakesarjan osakkeista oli siis efektiivisesti tullut kaksi osaketta, joista toinen oli teknistä lunastuslajia ja siitä tuloutettiin myöhemmin 28,00 SEK per osake kesäkuussa. Tässäkin tapauksessa lunastusosakkeilla oli mahdollista käydä tietyssä aikaikkunassa kauppaa Tukholman pörssissä, jonka jälkeen ne lunastettiin automaattisesti pois osakkeenomistajilta ennalta ilmoitettua rahavastiketta vastaan (lunastusmenettely ei lähtökohtaisesti aiheuta osakkeenomistajalle ylimääräisiä kuluja esimerkiksi välityspalkkion muodossa). Joskus lunastusosakkeiden poismyynti kaupankäynti-ikkunassa saattaa olla fiksukin vaihtoehto esimerkiksi ylimääräisten veroteknisten kiemuroiden välttämiseksi (= ruotsalaista lähdeveroa ei tarvitse lähteä perimään takaisin), mutta takaisinlunastusosakkeiden poismyynnistä aiheutuu tietysti välityspalkkio.

TELE2:n lunastusmenettelyn tekninen toteutus päivämäärineen
LÄHDE: Information aboutmandatory shareredemption in Tele2 AB

Ruotsalaisen “splittilunastusmenettelyn” tapauksessa lunastusosakkeista peritään suomalaisilta osakkeenomistajilta Ruotsissa automaattisesti 15 % lähdevero, joka tulee periä kokonaisuudessaan takaisin suoraan Ruotsin verottajalta. Ruotsin verottaja tarjoaa tavallisesti myös omat ohjeensa hankintamenon jakoon: ohjeet ovat jo saatavilla myös TELE2-tapauksessa (ruotsiksi; Allmänna råd/rekommendationer). Ruotsissa perityn lunastusosakkeisiin kohdistuneen veron takaisinperintä tapahtuu suomalaisen osakkeenomistajan tapauksessa “Ansökan om återbetalning av svensk skatt på utdelning / Claim for repayment – of Swedish tax on dividends” -lomakkeella. Ruotsin verottajalla on varsin asiantunteva puhelinpalvelu, jos haluat kysyä takaisinperinnästä (englantikin toimii): +46 8 564 851 60 (ohjevalikoissa valitse seuraava puhelinlinja: 2 > 4 > 2).

Suomen verottajan verkkosivuilla on myös tarjolla varsin hyvä yhteenveto ruotsalaisyhtiöiden eriskummallisuuteen liittyen:

Ainakin Ruotsissa yhtiöillä on osakkeiden splittejä, joissa osa splitissä saatavista osakkeista on ns. lunastusosakkeita (inlösenaktier), jotka yhtiö lunastaa myöhemmin automaattisesti ennalta määrättyyn hintaan. Tällaisessa tapauksessa splitatun osakkeen hankintamenoa ei jaeta tasan splitissä saataville osakkeille, vaan hankintameno jaetaan splitissä saaduille osakkeille niiden käyvän arvon mukaisessa suhteessa. Julkisesti noteerattujen osakkeiden osalta hankintameno voidaan jakaa split -ajankohdan noteerausten perusteella.

Esimerkki: Verovelvollinen omistaa yhden Bolag AB:n osakkeen, jonka hän on hankkinut 100 eurolla. Bolag AB toimeenpanee 1.9.2009 splitin, jossa yhtä Bolag AB:n osaketta vastaan saa 3 tavallista osaketta ja yhden lunastusosakkeen. Lunastusosakkeet Bolag AB lunastaa automaattisesti 1.10.2009 20 euron kappalehintaan. Pörssinoteerausten perusteella yhden tavallisen osakkeen käypä arvo on 30 euroa ja yhden lunastusosakkeen arvo on 19,50 euroa eli splitissä saatujen osakkeiden käypä arvo on yhteensä 109,50 euroa (3 * 30,00 + 1 * 19,50 euroa). Lunastusosakkeen hankintamenona pidetään (19,50 euroa : 109,50 euroa * 100 euroa =) 17,80 euroa. Tavallisten osakkeiden hankintamenona pidetään (100 – 17,80 euroa = 82,2 : 3) = 27,4 euroa / osake.

Ruotsin verohallinto (Skatteverket) antaa ohjeita siitä, missä suhteessa osakkeen hankintameno jaetaan saaduille osakkeille, jos ruotsalainen julkisesti noteerattu yhtiö toimeenpanee tällaisen osakesplitin. Ohjeet (Skatteverkets allmänna råd) ja niihin liittyvät tiedotteet (Skatteverkets meddelanden) on julkaistu Skatteverketin www-sivuilla (www.skatteverket.se/rättsinformation). Muun selvityksen puuttuessa hankintameno voidaan jakaa Skatteverketin ohjeen mukaisessa suhteessa.

Myös nimimerkki “Wyatt Earp” on omassa blogissaan joskus pohdiskellut tätä samaista aihetta.

KUVALÄHDE: Wheezy Jefferson / Foter.com / CC BY-NC

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.06.2013 12:10

Sanot, että Ruotsin vero tulee periä kokonaisuudessaan takaisin.
TeliaSoneran vuoden 2005 takaisinostossa veroa ei välttämättä aina saanut kokonaisuudessaan takaisin:
http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/TeliaSonera_ABn_osakkeiden_takaisinosto_(10095)

Onko säännöt muuttuneet, vai oliko TeliaSoneran case niin erilainen että siinä sovellettiin eri sääntöjä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.07.2013 01:50

TeliaSonera oli tapauksena ymmärtääkseni hieman erilainen kuin tässä mainittu pakkosplittausesimerkki.

Keskustelin splittaustapauksesta kesäkuun loppupuolella Ruotsin verohallinnon edustajan kanssa ja hän vahvisto, että koko ruotsalainen vero-osuus on näissä pakkospliteissä haettavissa takaisin Ruotsista (jolloin lopullinen verokuorma jäisi käytännössä vain Suomessa hoidettavaksi). On tietysti mahdollista, että olen tulkinnut verokaverin puheet väärin tai en osannut kysyä asiaa oikein, mutta pikaisesti ajatellen TeliaSonera vs. muut muistuttavat tapausesimerkkeinä toisiaan, mutta TS:n tapauksessa oli muistaakseni jotain muuta, mitä piti huomioida verokuorman tasoittamiseksi Ruotsin ja Suomen välillä Suomessa asuvan verovelvollisen näkökulmasta.

Olen tällä hetkellä kesälomalla, mutta lomalta palattuani voin ehkäpä uuden kirjoituksen muodossa palata tähän asiaan.

Nimetön
Nimetön
30.06.2013 20:09

Järki menee, kun lukee noita Ruotsin veroviranomaisen ohjeita. Voiko asia ajatella yksinkertaistettuna siten, että takaisinhaettavan veron määrä on sama kuin Nordnetin tilin ennakonpidätys tapahtuman määrä? Tuon määrä on 15 % ja siten mitä ilmeisimmin tuo ruotsin lähdevero.

Artikkelissa mainittujen yhtiöiden lisäksi myös Net Entertainment sekä Betsson harrastaa vastaavaa.

Itseltäni on jäänyt koko mahdollisuus huomaamatta, vaikka salkussa on neljä näitä osakkeita. Suurkiitos tästä jutusta, vuoden paras neuvo.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.07.2013 01:59

Minun pitää nimimerkki “Johanin” aiheellisen palautteen vuoksi kelata vielä tämä tapaus ajatuksissani vielä kertaalleen läpi; minulla ei ole nyt saatavilla TeliaSoneran tapauksen muistiinpanoja eikä yleisiä pakkospliteistä tekemääni muistiota tässä, joten minun pitää pohtia asia vielä kertaalleekn läpi, jotta en puhu höpöjä.

Otan vielä kontaktia myöhemmin heinäkuussa verottajiin, niin saan selvyyttä siihen, että oliko alkuperäinen koko 15 %:n takaisinperintää koskeva ajatukseni edes oikea näitä pakkosplittejä koskien.

Nimetön
Nimetön
13.07.2013 19:48

Vaikealta kuulostaa tällainen lähdeverojen pyytäminen takaisin. Yksi syy itselleni pysyä vain näissä kotimaisissa pörssiyhtiöissä. TeliaSoneran lähdeverot (onneksi pieni euromäärä) jätin pyytämättä takaisin aiemmin, en jaksanut käyttää tunteja asian selvittelyyn, ei maksanut vaivaa siis pieni verosäästö.

Nimetön
Nimetön
19.12.2013 10:17

Taisin selvitä kyseisestä savotasta Tele2:n osalta. Rahat ei ole vielä tilillä, mutta sähköpostiin kolahti viesti , että laittaa maksuun. Alkuun oli jotain ongelmia hakemuksessa ja jouduin toimittamaan lisää dokumentteja. Ei puhuta kovin merkittävistä summista mun kohdalla, mutta ihan periaatteestakaan en ylimääräistä veroa rupea maksamaan.

Lisädokumetteja pyydettiin sähköpostilla ja nopeasti niihin vastattiin mikä helpotti lopun asiointia. Pienenä miinuksena täytyy mainita, että englannin kielisiin viesteihin vastattiin ruotsiksi.

Kiitokset blogi kirjoituksesta. Siitä sai ihan pätevät pohjat hakemuksen tekemiseen valmiiden linkkien yms. ansiosta.