Ruotsalaiset sijoittajat hylkäämässä Nokian – luottavat Wahlroosiin

Nettipankki Nordnet selvitti ruotsalaisten piensijoittajien omistuksia Helsingin pörssistä. Fortum on syrjäyttänyt Nokian omistetuimpana Suomi-osakkeena eri salkkujen lukumäärällä mitattuna. Ruotsalaiset tekevät keskimäärin suurimmat sijoituksensa Björn Wahlroosin luotsaamaan Sampoon.

Suomi–Ruotsi -maaottelu ilmeni takavuosina kiivaana Nokian ja Ericssonin välillä. Suurta huomioarvoa kaikissa Pohjoismaissa menestysvuosinaan niittänyt Nokia on matkaviestintoiminnosta luopumisen jälkeen menettänyt houkuttelevuuttaan ruotsalaisten sijoittajien silmissä.

Fortum syrjäytti Nokian ykkössijalta

Nokian hohto kansanosakkeena on rapissut vauhdikkaan ja vaarallisen kuluttajaliiketoiminnan siirryttyä Microsoftin syleilyyn. Ulkomaisille sijoittajille viimeinen niitti oli, kun yhtiö jätti sijoittajat osingoitta viime vuonna.

Eri salkkujen lukumäärällä mitattuna Nokian ohi ja ykköseksi on kiilannut energiayhtiö Fortum, joka tunnetaan Ruotsissa muun muassa omistusosuuksistaan Oskarshamnin ja Forsmarkin ydinvoimalaitoksista, sähkön jakeluverkostostaan sekä tuulivoimahankkeistaan.

Seuraavassa on listattu ruotsalaisten piensijoittajien omistukset Helsingin pörssistä suuruusjärjestyksessä eri salkkujen lukumäärän mukaan. Suluissa on ilmoitettu salkkukohtainen mediaaniomistus euroissa. Ensin mainittu yhtiö on omistetuin.

Fortum (2821 euroa)
Nokia
(742 euroa)
Sampo
(3709 euroa)
Outokumpu
(1612 euroa)
Metso
(1987 euroa)
Kone
(3082 euroa)
Nokian Renkaat
(1946 euroa)
Valmet
(492 euroa)
Wärtsilä
(2001 euroa)
YIT
(1648 euroa)

Ykköstilan vallannut Fortum maksoi omistajilleen Euroopan kahdesta taantumasta huolimatta jopa hämmästyttävän tasaista euron osakekohtaista osinkoa joka vuosi aikavälillä 2008–2012. Tänä keväänä Fortumin osinko nousi jopa kymmenellä prosentilla. Ulkomaiset sijoittajat näkevät Fortumin kuuden prosentin osinkotuoton vakaaseen korkosijoitukseen verrattavissa olevana turvasatamana.

Vetävätkö ruotsalaiset jälleen pidemmän korren?

Suomalaisten piensijoittajien keskuudessa Nokia on ymmärrettävästi hallinnut jo vuosien ajan selvällä marginaalilla ykkössijaa omistetuimpien osakkeiden listauksessa. Nokian vaikeuksienkin hetkillä usko on voittanut järjen kotimaassa.

Nuori sijoittajakulttuurimme näkyy esimerkiksi siinä, että suomalaisten piensijoittajien tämän hetken kolmanneksi omistetuimmaksi osakkeeksi on noussut Talvivaaran kaltainen, valtiota viimeisenä oljenkortenaan kosiskeleva epäonnistuja. Ilman sinivalkoisia tunteita sijoittavat ruotsalaiset antavat suomalaisille oppitunnin paitsi markkinataloudesta, myös konservatiivisesta ja menestyksekkäästä taloudenpidosta.

Wahlroos saa ansaitsemansa arvostuksen Ruotsissa

Nordean hallituksen puheenjohtajana profiloituneen, omistaja-arvon jatkuvaa kasvuagendaa ajavan Björn Wahlroosin kyyti kelpaa ruotsalaisille. Sampo on ruotsalaisten piensijoittajien kolmanneksi omistetuin Suomi-osake eri salkkujen lukumäärällä mitattuna.

Huomionarvoista on, että ruotsalaisten sijoittajien salkkukohtainen keskiomistus on juuri Sammossa korkein Helsingin pörssiin tehdyistä sijoituksista. Suomalaisten piensijoittajien keskuudessa Sampo on eri salkkujen lukumäärällä mitattuna omistustilastoissa vasta sijalla kymmenen. Länsinaapurissa kansankapitalismi ja yrittäjyydelle myönteinen ilmapiiri voittavat kateuden, ja ruotsalaiset kotitaloudet haluavat seurata Wahlroosin rikastumista mieluummin viereiseltä istumapaikalta kuin kitistä resiinan penkiltä.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Nokian Renkaiden, Sammon ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.06.2014 13:43

Olisi mielenkiintoista nähdä myös millainen on lista suomalaisten piensijoittajien omistuksista Tukholman pörssissä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.06.2014 16:29

Tällainen toive lienee mahdollista toteuttaa? Vähän Sharevillea vilkuilleena kiinnostavat H&M, Assa Abloy, KappAhl, Oriflame jne.