Ronald H. Coase (1910-2013)

Nobel-palkittu amerikkalainen taloustieteilijä Ronald H. Coase kuoli 2. syyskuuta 2013. Coase tuli tunnetuksi jo hyvin nuorena, kun hän vasta 27-vuotiaana julkaisi selityksensä yritysten olemassaololle ja synnylle artikkelissaan “The Nature of the Firm” (1937). Coase ei ollut mitä ilmeisimmin koskaan kiinnostunut akateemisten tittelien keräilystä, vaan keskittyi tuottamaan järisyttäviä havaintoja ja pohdintoja. Coase analysoi nerokkaan yksinkertaisella tavalla yritysten ja yksittäisten vaihdantatapahtumien eroja, ja esitti, että yritysten olemassaolo perustuu juuri toimintaympäristömme kitkaisuuteen – tällöin tietyt asiat kannattaa tehdä yrityksissä sen sijaan, että tekisimme kaiken yksin ja vaihtaisimme keskenämme yksittäisiä hyödykkeitä ja palveluksia. Vuonna 1960 julkaistussa artikkelissa “The Problem of Social Cost” Coase pohti täysin uudella tavalla ulkoisvaikutuksia ja täsmällisesti määriteltyjen omistusoikeuksien merkitystä taloudelliselle toimeliaisuudelle (samaa tutki Coasesta riippumatta myös italialaissyntyinen Guido Calabresi, joka julkaisi vuotta myöhemmin artikkelin “Some Thoughts on Risk Distribution and the Law of Torts“). Artikkelilla oli merkittävä vaikutus muun muassa oikeustieteeseen (vahingonkorvaukset ja vastuukysymykset) ja ympäristötaloustieteelle.

Myöhemmin vuonna 1974 julkaistu varsi lyhyt “The Lighthouse in Economics” pyrki puolestaan osoittamaan, etteivät majakat välttämättä olekaan julkishyödykkeitä. Vuonna 1937 ja 1960 julkaistut artikkelit ovat perustavalla tavalla muokanneet instituutio-, transaktio- ja oikeustaloustieteen kehitystä 1900-luvun puolivälissä. Coasea pidetään itseoikeutetusti eräänä “uuden oikeustaloustieteen” isistä Henry G. Mannen,  Gary S. Beckerin, Richard Posnerin ja Guido Calabresi lisäksi.

Coasen hyvin kauaskantoiseen elämäntyöhön on syytä jokaisen talouselämästä kiinnostuneen tutustua. Vähintäänkin “The Nature of the Firm” on suositeltavaa luettavaa jokaiselle, joka haluaa millään tavoin ymmärtää, miksi yrityksiä on ylipäänsä olemassa, miksi yritysten ei kannata tehdä kaikkea itse ja miksi yritykset eivät voi kasvaa rajatta. “The Problem of Social Cost” on puolestaan sisällöllisesti ollut itselleni huomattavasti haastavampi, koska ulkoisvaikutusten synty ja merkitys ymmärretään carsin usein väärin.

Coasen uraauurtava tutkimustyö muun muassa transaktiokustannusten, yrityksen teorian ja instituutioiden parissa on perusteellisesti mullistanut käsityksemme hierarkioiden (yritykset) ja markkinoiden toiminnasta ja näiden välisistä monimuotoisista suhteista.

Kuten David Henderson toteaa Wall Street Journalissa julkaistussa kirjoituksessaan, Coase opetti elämänsä aikana kollegoilleen aimo annoksen nöyryyttä reaalimaailman eriskummallisuuksien edessä.

Lue lisää:

Ronald H. Coase, Founding Scholar in Law and Economics, 1910-2013

Ronald Coase and Comparative Institutional Analysis

Remembering Ronald Coase

Coase on Externalities, the Firm, and the State of Economics (haastattelu v. 2012)

Kuvalähde: Accidental Economist: An interview with Nobel Laureate Ronald H. Coase (Youtube)

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit