Rikas, rakas, köyhä, varas

Sain työpäiväni aluksi kysymyksen äidiltä, joka halusi sijoittaa itselleen ja lapselleen. Ongelmana oli se, että omaa etua hintaan mihin hyvänsä tavoitteleva yritysmaailma tuntui hänestä luotaantyöntävältä. Tällaisten eettisesti ajattelevien säästäjien määrä on kasvamassa. He toivovat rahoilleen hyvää tuottoa, mutta nukkuvat yönsä hyvin ennen kaikkea, jos perheen rahat ovat osaltaan mukana rakentamassa uutta parempaa maailmaa.

Yhteiskuntavastuusta ja ympäristöstä huolipitäminen on tulossa yrityksille kovaa vauhtia aina vain tärkeämmäksi. Siitä pitävät huolen mm. erilaiset yhdistykset, jotka tiedottavat ja joskus myös vaikuttavat yrityksiin vaatien näitä parantamaan tapojaan. GES Investment Service on yksi tällainen voimatekijä, joka edustaa kansainvälisiä pankkeja ja sijoittajia. Se edustaa 700 miljardin sijoitusmassaa ja sen suosituksesta varainhoitajat voivat vetää rahansa pois yrityksestä, joka joutuu GESin hampaisiin eikä ole valmis muutosvaatimuksiin. Tämän seurauksena osakkeen kurssi laskee ja yritys kärsii.

Tietoa on siis olemassa aiempaa enemmän ja sitä myöten vaihtoehtojakin. Sijoituskohteina päällimmäisenä tulevat mieleen erilaiset rahastot, ETF:t ja tietenkin myös yksittäiset osakkeet. Se mikä kenellekin on eettistä, on täysin henkilökohtainen näkemys. Toimistossamme nousseen kädenväännön määrästä voisin sanoa, että eettinen sijoittaminen on makuasia, josta on turha kiistellä.  Hyviä esimerkkejä mielipiteitä jakavista yhtiöistä ovat esimerkiksi Coca-Cola, McDonalds, Nestle tai Nike, jotka ovat kaikki eettisten yritysten listalla. Toisin sanoen, jokaisen on syytä selvittää ihan itse, mikä vastaa sinun käsitystäsi hyvästä toimijasta.

Aloitetaan rahastoista. Nordnetin sivustolla on rahastohaku, mistä saa kaivettua esiin rahastoja toimialoittain/sektoreittain. Katselin, että sellaiset haut ainakin kuin uusiutuva energia ja ympäristö toivat esille aika vihreitä vaihtoehtoja. Hajautuksen kannalta myös korkorahasto voisi olla kiinnostava. Kehitysmaiden korkorahastoja voisi ehkä pitää eettisenä siinä mielessä, että olet tukemassa näiden maiden varainhankintaa ja kehitystä. Kannattaa kuitenkin katsoa, mitä maita siellä on takana ja voitko allekirjoittaa niiden toimintatavat.

Tutkiessasi rahastoja kehottaisin sinua myös erityisesti kiinnittämään huomiota kokonaiskuluihin. Jos sijoituksesi arvo kehittyy oikeasti esimerkiksi vuosittain 4-5 prosenttia, saat tuottona siitä itse vain puolet, jos kokonaiskulut vuosittain ovat kahden prosentin luokkaa.  Hallinnointipalkkio otetaan pois ennen tuoton laskemista. Parin prosentin kuluja kannattaa maksaa vain jos olet aivan vakuuttunut siitä, että salkunhoitaja on kertakaikkinen nero ja pystyy keräämään rahastoon niin hyviä sijoituksia, että se vähintäänkin kattaa tuon vuosittaisen kulun. Tutkimuksen mukaan nämä nerot ovat todella vähissä. Rahastot sopivat kuitenkin ehdottomasti niille, joita sijoittaminen noin yleensä ottaen pelottaa ja vierastuttaa, eikä ajatus ETF:iin tutustumisesta tunnu yhtään kivalta. Pääasia on kuitenkin, että säästää.

Jos on valmis vähän tutkimaan syvemmin mahdollisuuksia, niin halvemmilla kuluilla selviää yleensä valitsemalla rahastojen sijasta indeksiosuusrahastoja eli ETF:iä. Kulut voivat olla jopa vain kymmenysosan rahastojen kuluista. Ne ovat perinteisiä rahastoja halvempia, sillä niissä päätetään perustettaessa, mihin yrityksiin sijoitetaan ja sitten niissä pysytään. Tämä on nk. edullista passiivista sijoittamista, minkä suosio säästäjien parissa kasvaa hurjasti maailmalla.

ETF:ien kohdalla on tärkeää tutustua tarkkaan mitä ETF sisältää ja myös, onko liikkeellelaskija luotettava. Suurimmat liikkeellelaskijat iShares, SSGA, Vanguard ja db X-tracker (Deutsche Bank) nauttivat aika laajaa luottamusta. Katso myös, että ETF:ssä on tarpeeksi sijoituksia eli se on suosittu. Sijoituksia (assets) saisi mielellään olla näissä erikoisemmissakin ETF:ssä ihan vähintään 100 miljoonaa, jos puhutaan isoista liikkeellelaskijoista. Näin varmistuu, että ETF:ää ei poisteta markkinoilta sen pienen koon takia ja se sopii pidemmäksi sijoituskohteeksi. Tutustumisen arvoisia voisivat olla esimerkiksi sellaiset ETF:t, jotka seuraavat eettisin näkökohdin rakennettuja erilaisia sosiaalisia pörssi-indeksejä. Muutamia esimerkkejä tällaisista indekseistä löytyy mm täältä http://www.msci.com/products/indices/esg/socially_responsible/

Google- haku eettisistä ETF:stä tuotti seuraavanlaisen esimerkkilistan.

http://etf.stock-encyclopedia.com/category/ethical-etfs.html

Sitten vain tutkailemaan mitä indeksit ja ETF:t ovat syöneet. Siinä voi mennä tovi ja avointen ikkunoiden määrä koneella voi nousta ennätyksiin, mutta syväsukellus tuohon maailmaan on aika mielenkiintoista puuhaa, kun koet tekeväsi jotain millä on merkitystä.

Viimeisenä mainitsisin vielä mahdollisuuden valita itse yksittäisiä yrityksiä, joiden toiminnan voit allekirjoittaa hyvillä mielin. Eettisinä mainituista suomalaisista yhtiöistä tulee mieleen ainakin Marimekko, Neste Oil ja Stora Enso, mutta näistäkin voi olla montaa mieltä. Ostamalla osakkeita säästyt tyystin vuosittaisilta hallinnointikuluilta (ja Nordnetin asiakkaat välttyvät myös säilytyspalkkioilta). Haittapuolena on se, että salkkua on vaikeampi hajauttaa tarpeeksi moneen kohteeseen ja kannat siten aika paljon riskiä. Yksi vaihtoehto on ostaa joitain rahastoja/ETF:iä, mahdollisesti  korkorahastoa ja sitten päälle vielä muutamaa yritystä. Raaka-aineisiin eettisesti sijoittamisesta en äkkiseltään keksi vaihtoehtoa, ideoita otetaan vastaan.  Raaka-aineiden, kuten ruuan hinnalla spekuloiminen on saanut paljon kritiikkiä osakseen.

Kuten voi huomata, vastuullinen sijoittaminen vaatii hiukan viitseliäisyyttä. Sille, joka näitä asioita arvostaa, on palkintona hyvä mieli. Ja sanotaan, että eettisyys on nousussa myös sijoittamisessa, mikä povaisi hyvää näille osakkeille sijoituskohteina. Toivotaan ainakin niin.

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

_26 Lokakuu, 2012

Oikeasti Neste ja Stora?

Jykä26 Lokakuu, 2012Kertokaahan millä tavon nuo osakkeet ovat eettisiä valintoja? Etenkin neste????
Kirsi Salo29 Lokakuu, 2012Hei! Oikeutettuja kysymyksiä ja tässä vastauksia.Stora Enso on nostettu satojen yritysten joukosta eettiselle listalle toiminta- ja hallintotapojensa sekä innovaatioidensa ansiosta. http://www.goodnewsfinland.com/archive/news/kesko-and-stora-enso-among-worlds-most-ethical-companies/
Ja tässä Storan oma lista, josta näkyy mistä “vihreistä” indekseistä yhtiötä voi etsiskellä.
http://www.storaenso.com/investors/share/information-about-shares/indices/Pages/indices.aspx
Toisaalta esimerkiksi Stora Enson ja sen tytäryhtiöiden maahankinta Kiinassa ja Brasiliassa on saanut paljon kritiikkiä osakseen. Mm. Maattomien ystävät esittää, että yrityksen puuviljelmille on hankittu maata kyseenalaisin menetelmin.Neste Oil taasen komeilee Dow Jonesin Sustainability World Indeksissä mukana:
http://www.nesteoil.fi/default.asp?path=35,52,12005,12006,16965,16966
Ja tässä balanssin vuoksi kritiikkiä samaiselle yhtiölle Greenpeacen taholta.
http://www.hs.fi/english/article/Greenpeace+Neste+palm+oil-based+biodiesel+not+so+green/1135231450592Näistä voi olla montaa mieltä, kuten kirjoituksessa jo totesin. Nämäkin yritykset toimivat toimialoilla, joissa yhteenotot meidän rakkaan Äiti Maan kanssa ovat aika selviä. Omassa ryhmässään he kuitenkin toimivat keskimäärin hyvin. Voi vain kuvitella millaista toiminta on joidenkin vähemmän valveutuneiden ja valvottujen maiden yrityksissä.
Tiukemman seulan eettinen sijoittaja löytänee sopivampia kohteita vihreän energian yhtiöistä ja metsäteollisuus karsiutuu ehkä kokonaan pois.

Jos kaikki jonkinlaista haittaa tekevät yritykset poistettaisiin indekseistä, ei juuri sijoitettavaa jäisi. Näiden erilaisten tarjolla olevien indeksien avulla voi aloittaa tutustumisen eettiseen sijoittamiseen ja tietämyksen kasvaessa voi tehdä aina vain tarkempia, omiin eettisiin arvoihin sopivia valintoja.

warren b.1 Marraskuu, 2012Jokainen yritys haluaa ettisen ja vastuuntuntoisen maineen ihan vain nostaakseen omaa mainettaan, ja sitämukaa myyntiä. On aika sinisilmäistä uskoa että tälläinen ideologia toteutuu yrityksen jokaisessa tehtaassa tai prosessissa. Kovin kilpailutetuilla aloilla viheliäisimmätkin keinot ovat sallittuja. Ei maailmaa paranneta sijoittamalla tai sijoittamatta jättämisellä. Ei pidä uskotella ihmisille muuta…
/Kirsi Salo

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit