REIT ja osinkotulo

Minulta on jo muutamaan otteeseen tiedusteltu sitä, miten REIT eli suomalaisittain kiinteistösijoitusrahastosta saatavaa osinkotuloa verotetaan. Listaamattoman ja listatun REIT:n välillä on tietysti ero, sillä listaamattoman REIT:n tapauksessa osinkotulo jakautuu ansio- ja pääomatulo-osingoksi osakkeen matemaattisen arvon perusteella (Fasoúlas, Manninen & Niiranen 2012, 91). REIT-verolain soveltaminen yhtiöön asettaa kiinteistösijoitusrahastolle liudan erilaisia velvoitteita ja yksi tärkeimmistä on jakaa suurin osa tuotoista ulos osinkoina osakkeenomistajille.

Suomessa ehkä tällä hetkellä kiinnostavin tapaus on piakkoin Helsingin pörssiin listautuva Orava Asuinkiinteistörahasto Oyj (tuleva kaupankäyntitunnus: OREIT). Kun Orava odotusten mukaisesti listautuu, sen sijoittajille jakamassa osingossa ei ole verovapaata osaa, joten osingosta peritään luonnolliselta henkilöltä ja kuolinpesältä ennakonpidätyksenä suoraan 30 % pääomaveroa, jonka päälle verottaja saattaa pyytää hieman enemmän pääomatuloja saaneilta vielä muutaman prosentin lisää veroa (Fasoúlas ym. 2012, 91). REIT:n kautta tapahtuva kiinteistösijoittaminen on lopulta sijoittajalle huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin omatoimisen asunto-/kiinteistöporfolion rakentaminen, mutta onneksi omatoimisille sijoittajille on tarjolla hyviä vinkkejä ja vihdoin myös vastikään ilmestynyt tuhdilta vaikuttava kirja Osta, vuokraa, vaurastu.

Listatun REIT-yhtiön jakama osinko on kokonaan veronalaista pääomatuloa. Jos yhtiö vaatimuksestaan listautuu vasta verovapausajan kolmantena verovuotena, verovapausajan alkuvaiheessa listaamattomalta REIT-yhtiöltä saatu osinko jaetaan kokonaan veronalaisiin pääoma- ja ansiotulo-osuuksiin yhtiön osakkeen matemaattisen arvon perusteella. Osinko katsotaan saaduksi listatusta yhtiöstä silloin, kun yhtiön osakkeet ovat olleet osingonjaosta päätettäessä julkisesti noteerattuja (TVL 33a § 2 momentti).” [Lähde: Osinkotulojen verotus, kohta 2.7.]

PS. Tänään Nordnetissä järjestettävään Oravan tilaisuuteen on ilmoittautunut lähes kaksisataa kiinteistösijoittamisesta kiinnostunutta kuulijaa. Iltaa on selvästi odotettu!

Lisätietoja:

– KTI Kiinteistötieto Oy: Toimiva kiinteistörahastolainsäädäntö: ominaisuudet, hyödyt, vaikutukset

– Elina Fasoúlas, Petri Manninen & Ville Niiranen: Sijoittajan verotus. FINVA. [kirja-arvostelu]

– Odin: Kiinteistösijoittaminen

Kuvalähde: JD Hancock / Foter / CC BY

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
26.09.2013 16:49

Jos olet tutustunut Oravaan, olisi mielenkiintoista saada asiantuntijan kommentteja tästä kovasti mediassa uutisoidusta yhtiöstä.

Nopealla omalla analyysillä yhtiössä näytti olevan ainakin pari sudenkuoppaa:
-Asuntojen käypien arvojen kirjaaminen, joista näyttää tulevan valtaosa tuloksesta. Mitä tapahtuu, jos asuntojen hinnat ei enää nousekaan?
-Kulurakenne, joka näyttää järkyttävän korkealta. Ei taideta paljon voitollista tulosta tehdä, mikäli asuntojen käypiä arvoja ei voida samaan vauhtiin kirjata ylös. Ulkomaiset verrokit vaikuttavat ainakin huomattavasti kevyemmiltä kulurakenteiltaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.09.2013 17:19

Minä en ole Oravan toiminnan asiantuntija, joten toivottavasti joku minua asiantuntevampi päätyy arvioimaan ajatuksiasi ja/tai näistä teemoista keskustellaan illan tilaisuudessa. 🙂

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.10.2013 07:01

Kauppalehden keskustelupalstalla on pohdintaa oravan toiminnasta. Mielestäni ei kovin hyvältä näytä oravan nykyinen tilanne kommenttien perusteella. Itse en aio ainakaan toistaiseksi sijoittaa oravaan ennenkuin tarkempi suunta yhtiöstä kirkastuu.

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=231984&tstart=0&forumID=3

Nimetön
Nimetön
27.09.2013 09:03

Entä kuinka verottaja suhtautuu ulkomaisiin REIT-osinkoihin, verotetaanko ne tavanomaisina osinkoina ja paljonko on veroprosentti? Esim. USA:ssa listatut kuten “O” tai “OHI”.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.10.2013 11:55

Ulkomaiseen REIT:iin Suomen verottaja suhtautuu kuten tavalliseen ulkomaiseen osakeyhtiöön, eli lopulliseksi verokuormaksi määräytyy Suomessa 21 % / 22,4 %.

Jenkki-REIT:n ulosjakamasta osingosta peritään lähtökohtaisesti Yhdysvalloissa 15 % lähdeveroa.

Nimetön
Nimetön
10.10.2013 01:03

Jos sijoittaja on ei julkinen yhteisö (esim. oma sijoitusosakeyhtiö), miten Oravan jakama osinko verotetaan? Onko tässäkin tapauksessa verovapaa osuus poistettu, kuten on luonnolliselle henkilölle jaettu osinko?

Normaalisti julkisen yhteisön jakaamasta osingosta 25% on verovapaata ei julkiselle yhteisölle.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.11.2013 18:35

Oliko tähän kysymykseen vastausta?