Reipas ostosreissu

Euroopan tilanne on kerrassaan aivan kaoottinen ja pelkään todella pahasti, että mitä siitä seuraa. Tämä sai minut pitämään sijoitustyylini viime viikon todella defensiivisenä ja suuren osan rahasta käteisenä. Käteinen kuitenkin itsessään on ongelma, koska sillä ei saa suojaa inflaatiolta. Etenkin tänä aikana, kun maailman keskuspankit ovat eksyneet inflationismin ihmeelliseen maailmaan, pelkään myös keskuspankkiireja. Kun FED:in puheenjohtajan Ben Bernanken puhe perjantaina viittasi siihen, että rahaa tarvittaessa printataan vielä lisää tms., täytyi tilanne arvioida uudelleen ja muutin sijoitusstrategiaani täysin. Alla käyn läpi lähtökohtia ja listaan sijoitukseni, jotka reippaasti tein pääasiassa viime perjantaina, kun pelästyin.

Lähtökohdat:

 • Markkina on kokenut syksyn aikana shokin, odotuksen talouden suhteen ovat laskeneet. Nyt talouden hiljeneminen ei ole uusi asia kuten se kesällä. Paljon talouden hiljenemistä on hinnoiteltu jo osakkeisiin, joten kesällä jo ”halvat” osakkeet ovat nyt halvempia.
 • Yksi lempistrategioistani on momentumstrategia KV-indekseillä. Momentumstrategiat toimivat kuitenkin huonosti laskumarkkinoissa ja niiden romahtaessa. Ollessani pessimistinen pörssin suhteen viime talvesta lähtien en ole tätä strategiaa käyttänyt. Nyt kuitenkin elokuun romahtamisen jälkeen pidän taktisesti hyvänä liikkeenä siirtyä tähän strategiaan.
 • Viimeiset puoli vuotta tein absoluuttista tuottoa kaupankäynti-intensiivisellä strategialla, joka vaati ajan käyttöä, mutta olen hieman kyllästynyt siihen ja ei huvita juuri nyt.
 • Elokuun alun laskussa kaikkien osakkeiden tuotto korreloivat voimakkaasti keskenään ja tällaisten tilanteiden jälkeen osakepoiminnan mahdollisuudet ovat parhaimmat.
 • Haluan suojaa inflaatiolta, mutta en sijoita raaka-aineisiin. Syitä on monia:
  • Fyysiset raaka-aineet eivät itsessään tuota mitään.
  • Kulta-osake taktisessa allokaatio pitäisi tehdä käyttäen pitkää horisonttia (aineisto>100 vuotta). Pitkän aikavälin analyysi pikemminkin puoltaa kullasta osakkeisiin siirtymistä!
  • Vain harvaan raaka-aineeseen voi sijoittaa fyysisesti. Muiden kohdalla on pikemminkin johdannaisstrategiaan sijoittamisesta. Tällaisiin raaka-aineisiin liittyy positiivinen tuotto-odotus silloin, kun raaka-aineen futuurikäyrä on laskeva. Sellainen strategia, joka taas noudattaa laskeviin futuurikäyriin sijoittamista, tarjoaa huonon inflaatiosuojan.
  • Kulta ja hopea ovat äärimmäisen spekulatiivisia sijoituksia tällä hetkellä ja niihin sijoitetaan suurella velkavivulla. Tämän on voinut huomata esim. siitä kuinka kullan- ja hopeafutuurien marginaalivaatimusten muutokset ovat vaikuttaneet niiden hintoihin ja romahdutti hopean hinnat viime keväänä.
  • Hopean sijoittava Sprott Physical Silver Trustin (PSLV) markkina-arvo on tällä hetkellä noin 20 % sen hallinnoiman hopean arvoa korkeampi. Eli sijoittajat siis maksavat fyysisestä hopeasta ylihintaa. Jotain on siis vialla.
  • Viimeisenä: jos (itse asiassa kun, koska näin on aina historiassa käynyt) keskuspankit tulevat järkiin ja lopettavat löysän rahan aikakauden, kullan hinta romahtaa kuten 1980-luvun alussa.
 • Euroopan pankkien tilanne on vakava ja pahimman skenaarion tapauksessa, juuri kaikki leveroidut Euroopan pankit tulevat häviämään kokonaan. Mielestäni pahimmassa skenaariossa jopa Kreikan velkakirjoista saattaa saada jotain, mutta pankeista vähemmän (sijoittivat velkavivulla velkakirjoihin), joita velkaantuneet Euroopan valtiot eivät pysty pelastamaan. Euroopan pankkien ympäripyöreät vastaukset huhuihin ja lyhyeksi myymisen kiellot vain vahvistavat tätä näkemystä.
 • Yhdysvaltojen pankkisektori on paremmassa ja pidän sitä luotettavampana. Riski tällekin sektorille kuitenkin tulee Eurooppalaisten pankkien kautta.
 • Talouden kuva on edelleenkin pessimistinen, mutta FED on todennäköisesti asettanut ”putin” johonkin S&P 500-indeksilukuun, jonka jälkeen markkinaa tuetaan. Tämä kannattaa hyödyntää.
 • Kehittyvät markkinat vs. kehittyneet taloudet: kehittyvät talouden ovat sekulaarisessa nousumarkkinassa (pitkäaikainen nousumarkkina) 1990-luvun kriisien jälkeen. Niiden taloudet ovat hyvässä kunnossa, usein ylijäämäisiä ja ne kasvavat. Kehittyneet talouden ovat edelleen sekulaarisessa laskumarkkinassa (pois lukien ehkä Japani, jonka laskumarkkina alkoi 1990). En ymmärrä sellaista näkemystä, että mikään kv-sijoitus ei muka auttaisi. Kriisejä ja markkinoita on aina ollut, joista toiset ovat selvinneet ja toiset ovat taantuneet. 1900-alun ja sotien jälkeen Yhdysvallat jatkoi vahvana, kun taas UK taantui. Venäjän pörssi hävisi kokonaan ja saman aikakautena Argentiinan pörssi oli markkina-arvoltaan UK:ta suurempi, mutta taantui myöhemmin. Pidän hyvinkin mahdollisena, että pörssien kehityksessä tämä differoituminen edelleen tapahtuu ja maailmasta löytyy talouksia ja markkinoita, jotka pystyvät jatkamaan kasvua. Nytkin Euroopan kriisin aikana selvästi osa kehittyvistä markkinoista on pystynyt ottamaan irtiottoja. Kehittyvillä markkinoilla tulisi siis olla aggressiivisempi momentum-strategia ja kehittyneillä uskon, että arvo-strategia toimii paremmin.
 • Vältän edelleenkin Suomeen sijoittamista. Helsingin pörssi on menestynyt huonosti monen todellisen syyn johdosta ja asiaa ei yhtään auta se, että menestystä selitellään markkinan periferialuonteella (= periferiahypoteesi) tai tyhmillä ”ulkkareilla,” jotka öh… ”myi tyhminä” Nokiaa 20 – 10 EUR! Muutama vuosi sitten tietyt henkilöt väittivät minulle, että kv-hajautus on turhaa, ja nyt nämä samat henkilöt keksivät näitä selityksiä, kun hajauttaa olisi pitänyt!
 • Velkakirjojen tuotot ovat jo alhaalla a lisäksi niistä harvoin jää inflaation jälkeen mitään käteen.

Ratkaisu:

 • Ei sijoituksia raaka-aineisiin
 • Ei sijoituksia Suomeen
 • Ei sijoituksia velkakirjoihin
 • Ei ole väliä toimiiko yrityksen ala syklinen vai defensiivinen
 • Vähennän nyt tehdyn intensiivisen kaupankäyntistrategian minimiin ja keskitän sen niiden yritysten arvopapereihin, jotka selviytyivät alokuun alun romahduksesta parhaiten. Vältän myös pankkisektorin arvopapereita. Markkinoiden mahdollisesti romahtaessa tietysti taas käyn aktiivisesti kauppaa, koska silloin se on kannattavinta.
 • Aloitan kv-momentum strategian kansainvälisillä ETF-rahastoilla ja niiden 1-3 kk tuottojen perusteella.
 • En sijoita eurooppalaisiin pankkeihin ja muita finanssisektorin osakkeita pyrin välttämään
 • Skannaan Yhdysvalloissa listatut osakkeet ja valitsen niistä pääasiassa osingon, P/B:n ja P/E:n perusteella edullisimmat.
 • Jos lasku ja talouden käänne jatkuu, aloitan short-strategian tulostulospettymyksen tuottaneiden yhtiöiden osakkeilla.

Tällä ratkaisulla saan mielestäni hyvän inflaatiosuojan, pääseen kiinni maailman talouden potentiaalin ja olen defensiivinen oikeilla markkinoilla. Olen tipauttanut kriisiskenaarion kannalta ongelmallisimman sektorin pois sijoituksista.

D

P/E

P/B

CHU

China Unicom (Hong Kong) Ltd

0.62

83.39

1.3

AIXG

Aixtron SE

3.84

8.56

2.3

BT

BT Group PLC

5.9

8.56

7.11

CEL

Cellcom Israel Ltd

16.02

6.46

24.45

CTEL

City Telecom Ltd

7.78

12.58

1.61

DDIC

DDi Corporation

5.35

9.15

1.52

FCX

Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.

2.25

17.16

2.72

FTE

France Telecom S.A.

7.8

7.27

1.18

HPQ

Hewlett-Packard Company

1.93

5.51

1.22

ISH

International Shipholding Corporation

9.01

5.49

0.49

IVR

Invesco Mortgage Capital Inc.

22.72

6.71

0.91

LLY

Eli Lilly and Company

5.48

8.43

2.87

MRO

Marathon Oil Corporation

2.32

6.89

1.08

OLN

Olin Corporation

4.23

17.92

1.45

PBR

Petroleo Brasileiro S. A.

4.71

7

1.21

SBS

Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo-SABESP

4.66

6.43

0.97

SKM

SK Telecom Co. Ltd.

6.357

8.67

0.98

STO

StatoilHydro ASA

4.96

11.49

1.72

SUP

Superior Industries International, Inc.

4.03

7.76

0.92

TEF

Telefonica, S.A.

10.69

6.64

3.09

USMO

USA Mobility, Inc.

6.66

4.84

1.4

UVV

Universal Corporation

5.01

9.38

0.9

VOD

Vodafone Group Public Limited Company

7.47

10.1

0.97

YZC

Yanzhou Coal Mining Company Limited

6.84

10.26

2.16

UMC

United Microelectronics Corp.

10.08

6.15

0.63

E

ENI SpA the former Ente Nazionale Idrocarburi

7.645

7.05

1.03

Huomioita:

Tiedot haettu Bloombergin , Market Watchin ja Yahoon sivuilta lauantaina. UMC:n ja E:n ostin maanantaina CHU tuli portfolioon virhelyöntinä ja myin sen pois maanantaina. CHU poisluettuna keskimääräinen (mediaani) osinkotuotto on 6.94 % (5.90 %), P/E on 8.65 (7.76), P/B on 2.59 (). Noin 30 % P/B<1 ja keskiarvo on korkea CEL:n vuoksi, joka on selvä häntätapaus.

Tähänkin portfolioon tuli paljon kehittyvien markkinoiden osakkeita, jotka on listattu Yhdysvalloissa. Lisäksi öljy-yhtiöitä, joista osa on potentiaalisia hyötyjiä Libyan sodan loppuun liittyen (MRO ja E).

Osa yhtiöistä on syklisiä ja osa defensiivisiä, joista defensiivinen tupakkayhtiö UVV on halpa vain sen epäeettisyyden vuoksi.

ISH oli spekulatiivinen REIT-sijoitus, joka käyttää huomattavaa velkavipua ja hyötyy USA:n alhaisesta korosta.

Suomalaisten osakkeiden ohella olen myös välttänyt kiinalaisia sijoituksia, kuten yhdessä merkinnässä kerroin. Nyt olen kuitenkin tehnyt poikkeuksen, koska kiinalaisiin small-cappeihin liittyvät petokset ovat tulleet kakkien tietoon etenkin tunnetun hedgerahastomanagerin Paulsonin tappion jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan ole petoksia, mutta leima on langennut kaikkien päälle. Kykyä maksaa osinkoa voi mielestäni pitää merkkinä siitä, että yrityksen liiketoiminta on luotettavaa, joten olen tehnyt osakkeiden haussa tämän poikkeuksen, koska uskon tämän suhteen tuotto-riski potentiaalin olevan jo kannattava. Potentiaalisten listaa:

D

P/E

P/B

UNTD

United Online, Inc.

7.84

8.63

0.92

FRO

Frontline Ltd.

6.17

0.76

0.69

STM

STMicroelectronics N.V.

6.36

6.72

0.66

SHI

Sinopec Shanghai Petrochemical Company Limited

4.18

10.54

0.85

IMKTA

Ingles Markets, Incorporated (“Ingles”)

4.6

12.43

0.81

BMA

Banco Macro S.A.

7.8

6.17

1.55

ETF-rahastojen 1-3 kk momentumportfolioon tulivat seuraavat ETF:t:

EIDO

iShares MSCI Indonesia Investable Market Index Fund

EPHE

IShares MSCI Philippines Investable Market Index Fund

EPU

iShares MSCI All Peru Index Fund

EWH

iShares MSCI HongKong Index Fund

EWM

iShares MSCI Malaysia Index Fund

Laskua parhaiten kestäneet markkinat ovat siis olleet etenkin Kaakkois-Aasiassa ja sen lähialueilla. Markkinoiden vahvuus on siis tällä hetkellä aika paljon siellä päin ja niin on talouskasvukin. Tosin maanantaina tämän momentumportfolion tuotto oli pettymys osakepoimintoihin verrattuna. Lisäksi

Mietteitä:

Kehittyvien markkinoiden potentiaali on tällä hetkellä todennäköisesti aliarvioitu, Kaakkois-Aasia tuottaa suhteellisesti hyvin ja listalle mahtui paljon Yhdysvalloissa listattuja kehittyvien markkinoiden osakkeita. Suomalaisessa mediassa tällaista vaihtoehtoa ei ole tuotu juuri lainkaan esiin. Lisäksi moni eurooppalainen pankki oli lähelle montaa Yhdysvaltojen alueellista pankkia ja kehittyvien markkinoiden pankkia, jotka ovat vähemmän alttiita Euroopan kriisille.

Periaatteessa osakkeiden listaaminen on typerää, koska mitään tilanteen muuttuessa annettu informaatio on jo vanhaa ja perässä ei ehdi kirjoittaa, mutta näistä listoista voi olla hyötyä muille. Alla vielä salkkuni tuotto kolmen kuukauden ajalta viime perjantaina tulostettuna. Jälkimmäisessä on vertailukohteena on Vanguard Total World Stock Index. Siitä voi huomata mikä vaikutus, elokuun alun tilanteella oli absoluuttisen tuoton strategiaan. Moni hedgerahasto tulee varmasti raportoimaan huonoja tuottoa tältä kuukaudelta.


 

/Jarkko Peltomäki

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit