Rehellinen raksafirma

Suurin osa suomalaisista yrittäjistä maksaa veronsa ja vakuutuksensa säntillisesti. Tämä tosiasia unohtuu, kun lehtien otsikot ovat täynnä harmaata taloutta, veropetoksia ja kuittikauppaa.

Rakennusalan tehovalvonnassa tarkastetuissa yrityksissä havaittiin 35 prosentissa harmaata taloutta eli epäselvyyksiä, jotka johtivat maksuunpanoihin. Luku on suuri ja vaikka se kertoo myös Verohallinnon onnistuneen tarkastuskohteiden valinnassa, on harmaa talous eittämättä ongelma rakennusalalla. Harmaan talouden laajuudesta huolimatta on kuitenkin tosiasia, että ehdoton enemmistä rakennusalan yrityksistä toimii sääntöjen mukaan ja enemmistä rakennusmiehistä maksaa jokaisesta palkkaeurostaan säädetyt verot.

Harmaan talouden haukat leimaavat milloin minkäkin alan talousrikollisten tyyssijaksi. Kampaamot, kuljetusliikkeet ja ravintolat ovat päässeet vuorollaan kyseenalaisen julkisuuden kohteeksi.

Yhteiskunnan asettamia rajoja rikotaan aina, olivatpa rajat minkälaisia tahansa. Yhteiskunnan toiminnan kannalta on tietenkin hyväksi, että normin vastainen käytös on mahdollisimman vähäistä. Se taas edellyttää, että normit ovat yleisesti hyväksyttyjä, niiden mukaan on helppo toimia  ja yksilöillä on selvä käsitys siitä, että sääntöjä pitää noudattaa. Kun yksilö uskoo muiden noudattavan sääntöä, noudattaa hän sitä myös itse.

Hyvä esimerkki esimerkin voimasta on aamuinen työmatkaliikenne. On tavanomaista, että hyvällä kelillä autojono etenee sallittua nopeutta kovemmalla vauhdilla. Yksittäinen autoilija voi havaita silloin kanssakulkijoidensa joustavan suhtautumisen selkeään ja yksiselitteiseen normiin. Jos joku sitten muista poiketen ajeleekin tasan tai vähän alle nopeusrajoituksen, suhtautuvat muut häneen paheksuvasti. Viranomaisten antama normi oikeasta nopeudesta on korvautunut enemmistön käytöksen muodostamalla normilla.

Yksittäisen toimijan on vaikea havaita yleistä verokäyttäytymistä. Jos parturien keskuuteen leviää käsitys, että ”kaikki” pistävät kassan ohi 20 % tuloista, todennäköinen tulos on, että ennen rehellisesti toimineet parturit muuttavat käytöstään ja alkavat kiertämään veroja.

Siksi, hyvät lukijat, muistutan, että edelleenkin kaikilla toimialoilla rehellinen toiminta on pääasiallinen toimintamuoto ja ehdoton edellytys liiketoiminnan jatkumiselle pidemmällä tähtäimellä. Käsitys harmaan talouden normaalisuudesta on suurin niiden keskuudessa, jotka eivät tunne pienyritysten todellisuutta. Toivottavasti he korjaavat käsityksiään ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Verohallinnon johto puhuu enemmän verovajeesta kuin harmaasta taloudesta. Veroja jää saamatta myös siksi, että veronmaksajat ovat maksukyvyttömiä. Yrittäjäriski realisoituu valitettavan usein. Tuottoisinta veronsaajien kannalta on suurten vakavaraisten yhtiöiden tarkastaminen.  Veronmaksajan vahingoksi löytyy aina tulkintaeroja  ja tahattomia virheitä. Kun väärän tulkinnan kohteena on miljardien liikevaihto, ovat myös maksuun pannut summat suuria. Toisin kuin harmaan talouden maksuunpanot, pörssiyhtiön verot myös kertyvät.

Harmaan talouden torjunta on välttämätöntä ja siihen pitää käyttää tietyt resurssit. Näitä resursseja julkisuuden kautta haettaessa kannattaa pysähtyä miettimään, minkälaisen kuvan maailmasta kohuotsikot antavat. Todelliset vastuunkantajat tekevät enemmän ja elämöivät vähemmän.

Vesa Korpela
Taloustaito 5/2013

Kuvalähde: Istockphoto.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit