Raskas osakeanti Outokummulta

Outokumpu ilmoitti tammikuun lopussa ostavansa ThyssenKruppin ruostumatonta terästä tuottavan tytäryhtiön Inoxum. Kaupan arvo on 2,7 miljardia euroa, jonka Outokumpu maksaa osittain omilla osakkeilla ja osittain käteisellä. Käteisen Outokumpu aikoo hankkia omistajiltaan miljardin euron maksullisella osakeannilla.

Vanhojen osakeomistajien omistus laimenee harvinaisen paljon Outokummun osakeannin myötä. Yhdellä vanhalla osakkeella saa merkitä seitsemän uutta osaketta kappalehintaan 0,79 euroa. Tiimarin viimesyksyistä osakeantia lukuun ottamatta emme muista yhdenkään toisen pörssiyhtiön antia jossa vanhojen osakkeenomistajien omistusta olisi laimentunut yhtä paljon. Tästä syystä on vaikea arvioida miten merkintäoikeuden hinta tulee käyttäytymään ja kuinka suuri osuus osakkeista jää merkitsemättä. Merkintäaika alkaa 15.3. ja päättyy 4.4. Kaupankäynti merkintäoikeuksilla päättyy kuitenkin viikkoa aikaisemmin 28.3.

Anti on erittäin raskas osakkeenomistajille. Siksi uskommekin, että moni osakkeenomistaja päätyy myymään merkintäoikeutensa, mikä tulee painamaan niin osakkeen kuin merkintäoikeuden hintaa pörssissä. Antien yhteydessä syntyy tavallisesti arbitraasimahdollisuuksia ja mitä raskaampi anti sen todennäköisempää se on. Tämä tarkoittaa, että osakkeen hinta ei vastaa osakkeen hintaa, joka hankitaan merkintäoikeuksilla. Tämän myötä syntyy mahdollisuuksia tehdä riskittömiä voittoja joko myymällä osakkeita ja ostamalla merkintäoikeuksia tai päinvastoin. Merkintäoikeuden hinnan tulisi vastata yhtälöä: (osakekurssi-0,79)*7.

Mielestämme Outokumpu on mielenkiinnoton sijoituskohde. Tulos vaihtelee voimakkaasti vuodesta vuoteen ja on lähes mahdotonta ennustaa seuraavan vuoden osinkoa. Suurimman osan ajasta yhtiö menee huonosti paitsi yksittäisiä vuosia, jolloin yhtiö tekee suuria voittoja. Lisäksi emme ole vielä täysin vakuuttuneita siitä, että kauppahinta olisi kohdillaan.

Inoxum on raportoinut erittäin säästeliäästi tuloslukujaan ja siksi on vaikea arvioida mitä kauppa tarkoittaa Outokummulle. Kauppa voi periaatteessa olla järkevä synergiahyötyjen vuoksi, mutta emme ole selvillä kuinka paljon synergiahyötyjen saavuttaminen tulee maksamaan Outokummulle. Toinen tekijä jota emme voi olla ohittamatta on, että Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta epäonnistui suuressa yrityskaupassa aikaisemmassa tehtävässään Glastonin toimitusjohtajana. Hän oli ylioptimistinen viimeiseen sakka, vaikka analyytikkojen mielestä kauppa oli kallis alusta asti.

Emme omista Outokummun osakkeita.

Photo credit: the measure of mike / Foter / CC BY-ND

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Kyro16 Maaliskuu, 2012Seitovirran roolista Glastonissa; Viittaatteko Glastonin (ex -Kyro) epäonnistuneeseen Italian ostokseen, joka tapahtui edellisen tj:n aikana vai johonkin muuhun? Sen saksalaisen lasialan softafirman ostohan ymmärtääkseni oli sehr gut. Tosin en ole muutamana vuoteen Glastonia aktiivisesti seuraillut.

Lisäksi uskon, että Outokummun Inoxum-kuvion takana on hpj eli Ole J. ja Seitovirran roolina on “vain” toimeenpanna fuusio.

Muutoin olen aikalailla samaan mieltä osakeannista.

Rahastot18 Maaliskuu, 2012Aika kova pala pitkäaikaisille osakkeenomistajille.. toivottavasti pitemmän ajan kuluessa tuottaa pennit takaisin.

Kim/Tom Lindström19 Maaliskuu, 2012Hei Kyro,

Jutussa viitataan saksalaisen ohjelmistoyrityksen A+W Softwaren ostoon. Yritys on aivan toista luokkaa kuin mainitsemasi italialainen lasintyöstökonevalmistaja Bavelloni, jonka Glaston osti muistaakseni vuonna 2003. Hyvästäkään ei pidä maksaa ihan mitä tahansa ja analyytikot kritisoivat juuri Glastonin maksamaa hintaa. Me emme ole seuranneet aktiivisesti Glastonia vuosikausiin vaan olemme käyttäneet analyytikkojen tekemiä analyysejä.

A+W Software oli erittäin kannattava yhtiö Glastonin ostaessa sen, mutta yhtiön tuloksentekokyky oli parantunut juuri ennen Glastonin ostoa lätkämailan tavoin. Oston jälkeen yhtiön kannattavuus lähtikin laskuun ja meidän ymmärryksen mukaan Glaston on joutunut myöhemmin tekemään joitain arvonalentumiskirjauksia tämän takia.

Kaupan tarkoitus oli tukea Glastonin One-Stop-Partner -strategiaa, jonka mukaan asiakkaat ostaisivat kaiken Glastonilta ja myynti kasvaisi sen myötä. Emme ole nähneet tätäkään vaan A+W:n myynti on kuta kuin sama kuin Glastonin ostaessa sen. Toisin sanoen, jos ostohetkellä korkeaa hintaa perusteltiin lisääntyvällä myynnillä tai synergiahyödyillä, oli se epäonnistunut koska molemmat ovat jääneet saavuttamatta.

Meillä ei ole tietoa onko Johansson vai Seitovirta Inoxum-kaupan takana, mutta päätelmäsi, että Johansson olisi kaupan aivot ja Seitovirta pelkkä toimeenpanija voi pitää paikkansa. Inoxum kaupan ongelma on, ettemme ole saaneet tarpeeksi tietoa yhtiöstä, jolloin joudumme miettimään muita lähestymistapoja, kuten miten toimitusjohtaja on onnistunut aiemmin. Aiemmat kaupat eivät tietystikään vaikuta tämän kaupan onnistumiseen, mutta kun tiedosta on puutetta on meidän hyödynnettävä pienimmätkin tiedonmuruset.

Terveisin, Tom

Sattuma22 Maaliskuu, 2012Huomautetaan nyt kuitenkin, että ThyssenKruppista tulee uuden yhtiön suurin omistaja vajaan kolmenkymmenen prosentin osuudella. Yhdistyneessä teräsyhtiössä tämä on enemmän kuin Solidumin sekä KELA:n yhteinen osakepotti, joka lienee uudessa yhtiössä pari prosenttiyksikköä ThyssenKruppin omistusta pienempi.

Jos suomalainen johto ei onnistu, niin luotan, että johto vaihtuu nopeasti osaaviin saksalaisiin doktor, doktor johtajiin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
8 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.06.2014 02:16

out1v 2006 not €

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.06.2019 16:52

kommunismiako

Nimetön
Nimetön
06.06.2014 02:22

suomessa on vähän huijausmeininki fum1v 2006 esko kukkona tunkiolla

Nimetön
Nimetön
06.06.2014 02:30

nok1vm0708 not € enempi olis tarvetta vaihtaa hyväveli veikot pois

Nimetön
Nimetön
06.06.2014 02:38

nok1vm0708 poliisilla uhkaillaan sekin lie osallissena hyväveli karkeloissa

Nimetön
Nimetön
10.06.2019 16:46

out1v 2005 ingela ulves

Nimetön
Nimetön
10.06.2019 16:49
Nimetön
Nimetön
24.06.2019 17:58

out1v 0€ outokumpu.fi 0€