Rakas perintövero

Kymmenen vuotta sitten perintövero oli yksi vihatuimmista veroista. Sen jälkeen perintöverotuksen suurimpia epäkohtia on purettu ja asteikkoja alennettu.

Lähinnä avopuolisoita koskeneen III veroluokan poistaminen, veron alarajan tuntuva nosto, yleiset asteikkoalennukset ja puolisovähennyksen korotus tekivät perintöverotukselle hyvää – sen hyväksyttävyys lisääntyi. Kun kansalaiset kokevat jonkin veron hyväksyttäväksi, sitä ei yritetä kiertää eikä välttää.

Pian päättyvä vaalikausi on merkinnyt toistuvia korotuksia perintö- ja lahjaverotukseen. Vuonna 2011 lähisukulaisen korkein perintövero oli 13 %. Nyt vuonna 2015 se on 20 %. Perintöverotus on kiristynyt kaikilla perintöveroa maksavilla, mutta nousu on ollut hurjinta suuria perintöjä saavilla. Ahneella näyttää olevan sananlaskun mukainen kohtalo miljonäärien muuttaessa maasta.

Vaihtoehtona perintöverotukselle on esitetty luovutusvoittoverotusta.

Nykyisin omaisuuden myyjä maksaa vain omistusaikanaan syntyneestä arvonnoususta veroa.

Perintöveron korvaaminen luovutusvoiton verotuksella merkitsisi, että myös perittävän elinaikana tapahtunut arvonnousu tulisi verotettavaksi perillisen luovutusvoittona. Koska verotuksen kohteeksi joutuu myös rahanarvon muutos, on todellisen arvonousun vero enemmän kuin korotettu pääomatuloveroprosentti 33.

Perintöverotuksen korvaaminen luovutusvoittoverotuksella ei houkuttele, koska silloin verotuksen kohde muuttuisi osittain sattumanvaraisesti. Selvityksen mukaan perintöverosta luopuminen edellyttäisi oman asunnon luovutusvoiton verovapaudesta luopumista. Se kurittaisi kasvavia perheitä ja työn perässä muuttavia, jähmettäisi asuntokaupan ja hidastaisi taloudellista kasvua.

Vain myyntivoittoja verotettaessa perintönä sukupolvelta toiselle siirtyvä vauraus jäisi verotuksen ulkopuolelle. Käytännön elämässä viisi asuntoa perivän ei tarvitse myydä niistä yhtään eikä siten maksaa veroa, mutta viidenneksen yhdestä asunnosta perineen on se myytävä voidakseen jakaa perinnön.

Perintöverotus kohdistuu hetkeen, jolloin veronmaksajan varallisuus kasvaa. Koska varallisuus kasvaa, pitäisi veronmaksun olla helppoa. Veroteorioiden mukaan yksi hyvän verojärjestelmän tunnusmerkeistä on veronmaksukyvyn huomioon ottaminen. Yleensä perinnönsaajalla on veronmaksukykyä, mutta ei aina.

Aina peritty omaisuus ei ole heti realisoitavissa. Jos perityt varat ovat lesken käytössä oleva asunto tai toimiva yritys, realisointi voi olla vaikeaa tai mahdotonta.

Yrityksestä yli 10 % perivä ja yritystoimintaa jatkava perillinen saa huomattavan alennuksen perintöverotukseen. Myös lesken asumisoikeus otetaan arvostuksessa huomioon. Siten realisoinnin vaikeus on näissä tilanteissa otettu ainakin jossakin määrin huomioon.

Hankalaan tilanteeseen joutuvat ne, jotka perivät liian pienen siivun merkittävästä yrityksestä.  Perintöverotuksen kokevat helposti kohtuuttomaksi myös ne, joiden perintöosaan kuuluu vain sukukalleus, esimerkiksi kartano, jota ei haluta myydä tunnesyistä. Valitettavasti verotuksessa ei ole koskaan otettu huomioon tunteita, vain raaka realismi.

Perintöverotuksen kipupisteitä lieventäisi merkittävästi tämän vaalikauden veronkiristysten purkaminen. Koko perintöveron lopettaminen siirtäisi kivut vain potilaalta toiselle. Miljonäärien ulkomaille muuttoa se tuskin lopettaisi, mutta helpottaisi meidän tuiskussa ja pakkasessa viihtyvien eloa.

Vesa Korpela on lakiasiain johtaja Veronmaksajain Keskusliitossa

Kuva: iStockphoto.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
9 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.01.2015 14:33

eli siis perittävän esim. 500000 euron asunnosta menisi veroa 33 % koko summasta ? Entä jos tämä 500000 euroa on rahana pankkitilillä ? Ja 500000 euron pörssiosakkeista menisi tietenkin 33 % myytäessä… Kiitos tästä kirjoituksesta

Nimetön
Nimetön
28.01.2015 18:30

Perintövero joka on siis myös kateellisuusvero. Jakaa muka omaisuutta ja jne… Eikös perintöä saadessa yleensä perintö jakaannu joo muutenkin useammalle näin yleensä ottaen. Tämähän jakaa jo siis itsessään varallisuutta. Suomessa pysyisi pääomat ja ihmiset voisivat itse sijoittaa tai jatkaa yritystoimintaa niinkuin itse haluaa ilman valtion taas kerran turhaan väliintuloa. Yrityksiä ei joutuisi myymään pois veron takia, koska yleensä ostajana ulkomaalainen joka tarkoittaa taas yritysten poistumista ulkomaalaisille. Toinen on lahjavero jota ihmettelen. Senkin pitäisi tasata omaisuutta jollain logiikalla. Enpäs silti ole ikinä kuullut köyhän rahaa tarvitsevan lahjoittavan rikkaalle jolla on liikaa rahaa. Mutta olen kuullut, että rikas lahjoittaa köyhälle. Tässäkin lahjoituksen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
28.01.2015 23:03

Minusta perintövero on ihan hyväksyttävissä. Vai onko perinnönsaaja tehnyt paljonkin perittävän omaisuuden eteen? Totta kai niillä joilla on iso perintö odottamassa, on iso motiivi yrittää valittaa asiasta.
Eikö meillä perinteisesti veroteta lähes poikkeuksetta rahan liikkeitä? Varsinkin suurissa summissa.
Eli kun ostetaan jotain kaupasta, myyjä maksaa monenlaista veroa. Tuotoista maksetaan veroa, näin myös lahjoista ja perinnöistä. Loogista?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
30.01.2015 10:07

“Tuotoista maksetaan veroa..” olet oikeassa, mutta perintö (tai lahja) ei ole tuotto! Tuotto tai myyntivoitto tulee vasta kun realisoit perinnön. Vasta silloin verotus olis OK

Nimetön
Nimetön
30.01.2015 17:33

niin no… ramppis siinä olet oikeassa, että minä en ole tehnyt mitään perinnöneteen, joten sinusta perintö on silloin jotenkin valtion eikä minun. Eikös se valtio ole jo nyhvässyt iha riittävästi kun tämän perinnön jäännös on elämän mittaisen varallisuuden kertymä – törkeän suuret verot. Verotuksen kokonaisaste huitelee 60 % kieppeillä ja silti näköjään ei vasemmistolaisille riitä. Ja perusteluna käytät sitä, että koska valtio nyt jo rankasee ihmisiä kohtuuttomasti niin pitäähän niin tehdä jatkossakin, koska voi. Aika hatara pohja mielestäni tuolle verolle. Vielä yksi vero mitä ihmettelen on varainsiirtovero. Eli kun on hankkinut omaisuutta joista on jo maksanut verot niin sitten vielä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
31.01.2015 09:20

Moi ‘maalaisjärki’ Ei elämä reilua ole jos sitä tarkoitat… Valtion verotusoikeus on kiistämätöntä ja eduskunta on taviksia täynnä! En katso olevani vasemmistolainen mutta ehkä keskituloisuuteni näkyy tässä niin, että koen kohtuullisen verotuksen ihan hyväksyttäväksi. perintövero ei ole se epäreiluin. En ole laskenut loppuelämääni tulevien perintöjen varaan vaan yritän itse säästää ja sijoittaa itselleni omaisuutta. Ja jos jotain joskus perin, ei se ole tärkeintä meneekö siitä nyt 10 % vai 15 % veroa. Kuitenkin jos perintöä tulee, se tulee tekemättä itse mitään sen eteen. Ehkä sinäkin voisit eniten keskittyä oman varallisuutesi kasvattamiseen? Pitäisin vähäpätöisten osinkojeni verotusta korkeammalla prosentilla kuin palkkatulojani pahimpana… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
31.01.2015 14:58

Moi ramppis. Itse olen pienituloinen opiskelija ja minua myös kyrsii kohtuutoman suuri osinkoverotus ja työstämaksettava kohtuuttoman suuri vero. Ja olet oikeassa tuosta osinkoverotuksesta ja olen siitä saamaa mieltä kanssasi. Minusta sen kuuluisi olla kaikille sama katsomatta omistusosuuteen tai varallisuuteen tai siihen onko yhtiö listattu vai ei. Noin 15% osinkovero olisi mielestäni hyväksyttävissä ja myös yhtiön tuloksesta voisi maksaa myös tuon 15% nykyisen 20% sijaan ja leikata ylisuuresta tehottomasta julkisesta sektorista. Ja keskityn kyllä jatkuvasti oman varallisuuteni kasvattamiseen säästämällä mahdollisimman suurenosan pienestä palkastani ja tekemällä opiskelunohessa täyttä työpäivää. Enkä ole saamassa perintöä pitkään aikaan, jos selllaisen käsityksen tekstistäni sai. Ja jos… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
31.01.2015 21:10

Moi maalaisjärki! Hienostipa pystyt jopa opiskelijana säästämään suurimman osan tuloistasi! Hattua nostan. Nuorempana itsellä ei ollut puhettakaan vaan aloitin säästämisen vasta myöhemmin – nyt vähän kaduttaa… Oikeassa olet kyllä mielestäni tämän kokonaisveroasteen suhteen, se on liian korkea. Olen joskus miettinyt, että yritys x joka maksaa palkkani, on saanut rahansa pääosin yksityisiltä ihmisiltä jotka ovat maksaneet palvelusta tai tuoreesta jo kovasti verotetuilla rahoillaan. Yritys x maksaa monenmoiset verot tuloistaan eli liikevaihdosta. Sitten se maksaa minullekin palkan jossain välissä. Sitten minä maksan vielä tuloverot. Kun ostan jotain näillä rahoilla mitä jäi jäljelle, maksan taas alv:n plus muut verot jotka tuotteen hinnassa on… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.02.2015 23:08

Puhut täyttä asiaa! Kumpa saataisiin vielä poliitikot ymmärtämään tämä ;D