Siirry pääsisältöön

Rajatonta röyhkeyttä valuuttamarkkinoilla

Mitä yhteistä on Citigroupilla, JPMorganilla, Royal Bank of Scotlandilla, HSBC:llä, UBS:llä ja Bank of Americalla? No ne kuuluvat tietenkin maailmanpankkien eliittiin, ne ovat suuria ja kannattavia, eikä mikään näistä joutunut syytteeseen asuntokuplan puhjetessa vuonna 2008. Tämän lisäksi he jakavat kuitenkin nyt 4,3 miljardin dollarin sakot valuuttakurssien manipuloimisesta.

Finanssivalvojat julkistivat toissapäivänä kymmeniä keskustelupalstoilla käytyjä vuoropuheluita, missä kilpailevien pankkien valuuttatreiderit keskenään sopivat valuuttakurssien manipuloimisesta. Treiderit puhuvat markkinoiden “läimäyttämisestä” ja “kartellista”. Lisäksi he onnittelevat toisiaan hyvin tehdystä työstä. “Ok, sain paljon euroja” yksi JPMorganin valuuttatreideri toteaa vastapuolelleen Citigroupilla. Vähän ajan kuluttua hän jatkaa: “tiedätkö mitä, tuplataan se”.

Paljastus on osa finanssivalvojien maailmanlaajuista tutkimusta siitä, miten markkinat käytännössä toimii, miten valuuttakursseja mahdollisesti manipuloidaan ja mitkä eri osapuolten roolit markkinoilla ylipäätään on.

Sakkoja saaneet pankit ovat todenneet, että he “ovat tehneet kovasti töitä tällaisen käyttäytymisen eliminoimiseksi” ja että “he eivät hyväksy tällaista käyttäytymistä”.

Jotenkin kuvittelisi, että useiden satojen miljardien liikevaihtoa tekevät yritykset saisivat tällaisen käytöksen kitkettyä pois, jos he todellakin sitä haluaisivat. En taida olla ainoa kuvitelmieni kanssa.

Kuluneella viikolla otin asian puheeksi Sijoitus Invest -tapahtumassa tapaamani hyvän ystävän, ja samalla yhden pankin sijoituksista vastaavan kaverin kanssa. Hän ihmetteli (ironiselle tavalleen uskollisena) miten tämä eroaa indeksikorimuutoksia edeltävästä osakekaupankäynnistä. Niinpä niin.

Molemmissa tapauksissa voi, tarpeeksi isoa kaupankäyntivolyymiä hyödyntäen, ajattaa kursseja haluamaansa suuntaan. Kun sitten positiot, joiden päällä istut, ovat monikertaisia tarvittavaan manipulointivolyymiin nähden, kiusaus kurssimanipulointiin voi olla suuri.

Fiktiivisestä Gordon Gekko -hahmosta lähtien onkin ilmeistä, että pääomamarkkinoiden ammattilaiset eivät tee rahaa spekuloimalla. Ne tekevät varmaa tuottoa erilaisin keinoin. Joskus nämä keinot ovat kiellettyjä, joskus vähintäänkin kyseenalaisia, mutta ne perustuvat lähes aina eriarvoisuuden hyödyntämiseen.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.11.2014 20:32

Samaan syssyyn voisi lisätä vaikka Nordnetin, jonka toteutuneet valuutanvaihtokurssit ovat täysin läpinäkymättömiä. Ne tuntuvat olevan melko usein asiakkaalle epäedullisempia kuin viralliset valuuttakurssit kun vaihdetaan toiseen valuuttaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.11.2014 01:00

Muista että Nordnetin kurssissa valuutanvaihdon jälkeen on mukana myös palkkio. Ei se valuutanvaihto ilmainen ole.